Kaip portalui 15min rugpjūtį sakė VERT pirmininkas Renatas Pocius, reguliuotojas „AmberGrid“ iki šiol pateiktos ekspertizės nepripažino, mat ji „buvo susijusi su rangovų organizacijomis“. Atlikti nepriklausomą abejonių dėl kilmės keliančių jungiamųjų dujotiekio detalių vertinimą įmonei buvo skirti trys mėnesiai, išvadą pateikti „AmberGrid“ turėjo iki liepos 22 dienos.

„Tikimės, kad mūsų iniciatyvą pasitelkti nepriklausomus akredituotus užsienio ekspertus palaikys tiek VERT, tiek „Amber Grid“. Danijos laboratorija deleguotų ekspertus ir būtų pasirengusi imtis darbų nedelsiant bei ištirtų dujotiekyje jau sumontuotų detalių plieno technines savybes, įvertintų detalių patikimumą. Esame pasirengę pasidalinti ekspertizės išlaidomis su „AmberGrid“, – pirmadienį išplatintame pranešime cituojamas „Alvora“ generalinis direktorius Vaidas Kazlauskas.

Jo teigimu, šios išlaidos būtų „simbolinės“, lyginant su tais kaštais, kuriuos „AmberGrid“ patirtų norėdama keisti visas dujotiekio detales.

Anot VERT pirmininko, taryba šiuo metu yra pradėjusi iki 10 proc. metinės apyvartos (pernai įmonės pajamos siekė 82 mln. eurų) siekiančios sankcijos „AmberGrid“ skyrimo procedūrą – ji gali sudaryti iki 8 mln. eurų.

Be to, pasak R. Pociaus, nors energetikos reguliuotojas nemato ženklų, kad dujotiekis būtų nesaugus eksploatuoti, kol kas atliktas GIPL vertinimas nebuvo nešališkas, todėl norima, kad nepriklausomi ekspertai jį atliktų „kitu žvilgsniu“.

„Dujotiekio uždarymas, mes suprantame, kad tai yra kraštutinė priemonė – jeigu paaiškėtų kažkokios aplinkybės, dėl kurių dujotiekis privalo būti nebeeksploatuojamas, tai akivaizdu tada, kad būtų sprendimas“, – 15min sakė R. Pocius.

VERT vadovas taip pat yra sakęs, kad taryba planuoja numatyti naują, „pagrįstą“ terminą, per kurį „AmberGrid“ spėtų iš naujo atlikti nešališką GIPL detalių keitimo vertinimą. Be jau galiojančio įpareigojimo pakeisti 123 jungiamąsias dujotiekio detales, „AmberGrid“ pranešė „dėliojanti“ likusių 900 detalių patikrinimo grafiką.

ELTA primena, kad atlikusi patikrinimą Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) balandį įpareigojo „AmberGrid“ pakeisti 123 iš visų 1022 jungiamųjų detalių Lietuvos-Lenkijos dujotiekyje (GIPL), likusias patikrinti. Anot energetikos reguliuotojo, sumontuotos detalės neturi kilmę patvirtinančių sertifikatų ir yra pagamintos iš tuo metu Europos Sąjungoje (ES) uždrausto naudoti plieno.

Kaip skelbė portalas 15min, kilmės reikalavimų neatitinkančios GIPL dujotiekio detalės galėjo būti per Estiją vežamos iš Rusijoje esančios „Eterno“ gamyklos.

Dujotiekio operatorė taip pat teigė, kad atsakomybė už rusiškų detalių sumontavimą tenka rangos darbus atlikusiai „Alvorai“, šias detales turinčiai pakeisti savo lėšomis. Atsakydama į šiuos kaltinimus, „Alvora“ kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl energetikos ministro Dainiaus Kreivio, „Amber Grid“, VERT ir „EPSO-G“ atstovų galimai paskleistos tikrovės neatitinkančios informacijos dėl įmonės nepatikimumo ir grėsmės nacionaliniam saugumui.

Magistralinis dujotiekis pradėjo veikti 2022 metų gegužės 1 dieną. Jo įrengimas iš viso kainavo apie 500 mln. eurų. Iš jų maždaug 60 proc. lėšų buvo skirtos Europos Komisijos, o Lietuva šiam projektui skyrė apie 116 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją