Elektrą naudoja laimingomis valandomis

Klaipėdietis Tadas Silkaukas save laiko įprastu buitiniu vartotoju – per mėnesį jis sunaudoja iki 700 kilovatvalandžių. Atėjus laikui, vyras pasirinko biržos planą, kur elektros kaina keičiasi kas valandą. Kainos pokyčius stebintis vyras jau įprato naudoti elektrą tomis valandomis, kai jos kaina biržoje žemesnė.

„Piko metu savo kaitinimo elementus išjungiu, laikmačiai išjungia ir įjungia tada, kai kaina būna žemiausia arba, pavyzdžiui, minusinė. Tai savaitgaliais jie veikia visada, o darbo dienomis, kai būna piko kaina, ten rytais 4 valandos ir vakarais 6 valandos, jie tiesiog neveikia ir nenaudoja elektros“, – pasakojo vyras.

Tokių kaip Tadas, pasirinkusių kintamos kainos planus, elektros tiekėjai turi šeštadalį nuo visų klientų. Tiesa, jų vis daugėja.

„Jeigu sausio mėnesį turėjome apie 80 procentų besirenkančių fiksuotos kainos planus, tai nuo vasario mėnesio ši tendencija labai stipriai pasikeitė. Nuo vasario iki dabar, kiekvieną mėnesį besirenkančių kintamą kainą klientų skaičius yra tarp 70 ir 90 procentų“, – teigė „Enefit Lietuva“ vadovas Vytenis Koryzna.

 Vytenis Koryzna

Biržos kainų entuziastams antradienį buvo itin pigi diena – vidutinė elektros kaina siekė 1,5 cento už kilovatvalandę, buvo ir nemažai valandų su neigiama kaina, esą 15 valandą vidutinė elektros kaina siekė minus 9 centus. Tai reiškia, kad vartotojams dar ir primokama, kad jie vartoja elektrą.

„Tai lemia tai, kad visame regione smarkiai pūtė vėjas, švietė saulė, hidroelektrinės dirbo, atominės elektrinės Švedija. Todėl gavosi elektros energijos perteklius visame regione, lyginant su paklausa. Kai susiformuoja perteklius – kainos krenta“, – teigė energetikos ekspertas Martynas Nagevičius.

Išlošti gali ne visi

Daugumai žmonių naudos iš pigios elektros rinkoje mažai, nes jie pasirinkę ilgalaikius planus su fiksuota kaina. Išlošti gali tik turintys biržos planus, tačiau ir tai ne visi.

„Buvo labai gera kaina, bet pats nesu prie biržos prisirišęs, turiu pasirašęs ilgametę sutartį. Liūdnoka, aišku, bet nežinau, gal čia trumpalaikis tas svyravimas, gal vėliau vėl išaugs tos kainos“, – komentavo kalbintas vyras.

„Aš labiau seku, ar saulėta diena, ar nesaulėta, nes turiu ant stogo pasidaręs savo saulės elektrinę ir, iš principo, esu visiškai nepriklausomas dabar, todėl neseku, nežinau, bet, kas žaidžia biržoje, tas džiaugiasi“, – teigė kitas.

Įpročiai dar neišugdyti

Nors kai kuriomis valandomis elektra buvo už dyką, žmonės elektrinių prietaisų ir skalbimo mašinų be reikalo neeikvojo. Antradienio dieną bendras elektros suvartojimas siekė kone 31 gigavatvalandę. Tai įprasta, palyginti su praėjusių keturių antradieniu vidurkiu. Pastebima, kad elektros antradienį suvartota netgi mažiau nei pirmadienį – 32 gigavatvalandės.

„Dar neturime įpročio stebėti situacijos rinkoje – kokia ta elektros kaina kurią valandą“, – teigė „Ignitis“ atstovė Laura Beganskienė.

Jai pritarė ir „Enefit Lietuva“ vadovas.

„Ko gero, vartotojai dar neseka ir čia reikalinga didesnė edukacija, didesnis vartotojų įsitraukimas“, – teigė V. Koryzna

Kiek antradienį sutaupė neigiamas elektros kainas gaudantis klaipėdietis Tadas – neskaičiavo, tačiau naudos, sako, yra.

„Palyginus su 28 centais arba su dabar esančiais 22 centais, man vidurkis gaunasi apie 15, 16 centų už kilovatą. Manau, kad susitaupo pakankamai ir apsimoka taip taupyti“, – savo įžvalgomis dalijosi vyras.

Situacija kartosis

Paprastai pigios elektros reiškiniai matyti ne darbo dienomis, o savaitgaliais, kai elektros vartojimas būna mažesnis, tačiau energetikos ekspertas sako, kad tokių dienų bus vis daugiau.

„Lietuvoje ir visame regione vis daugės saulės, vėjo elektrinių ir, kai bus palankios dienos oro prasme – bus stipresnis vėjas arba smarkiau švies saulė, tada mes vis dažniau ir dažniau turėsime tas žemas kainas“, – teigė M. Nagevičius.

Anot klaipėdiečio T. Silkausko, kintamos kainos planai dar labiau apsimokėtų, jei tiekėjai nereikalautų nepagrįstų mokesčių.

„Kokias sąnaudas turi nepriklausomas tiekėjas, išrašydamas sąskaitą ir už kiekvieną kilovatą pridėdamas 2 centus?“, – kėlė klausimą jis.

LNK žinios primena, kad pigi elektra antradienį nebuvo tokia pigi, kaip liepos 16-ąją. Tą dieną dvi valandas kaina, net ir pridėjus visus tiekėjo mokesčius, buvo neigiama.

Visą reportažą galite rasti LNK portale: