„Tai yra vienas paskutinių žingsnių iš penkių iki šiol atliktų, kurio reikėjo, kad taip, kaip ir planuota – šį rugsėjį – skelbtume atvirus, skaidrius ir konkurencingus aukcionus atsinaujinančius energijos išteklius naudosiančioms elektrinėms statyti. Šios naujosios žaliosios energetikos plėtros sukurta vertė bus akivaizdi – iki 2025 m. Lietuva pasigamins dvigubai daugiau „žaliosios“ elektros ir trečdaliu sumažins priklausomybę nuo elektros importo ir tai bus daroma rinkai artimomis kainomis“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

2018 m. pabaigoje Seimas pritarė naujam atsinaujinančios energetikos plėtros modeliui, pagal kurį parama AEI elektrinėms bus skirstoma technologiškai neutralių aukcionų būdu. Svarbiausias kriterijus, lemsiantis naujų aukcionų laimėtojus – mažiausias priedas prie elektros energijos rinkos kainos „Nordpool“ biržoje, kuris bus mokamas 12 metų laikotarpiu.

Šiam priedui nustatyti, VKEKK posėdyje buvo patvirtintos dvi kainos – atskaitinė ir didžiausia. Atskaitinė kaina, kuri sudaro 45,07 eurų už megavatvalandę (MWh), nustatoma konkrečiam aukcionui ir padės nustatyti maksimalų kainos priedą aukciono dalyviams. Tuo tarpu didžiausia kaina, kuri sudaro 48,93 eurų už 1 MWh, nustatoma visam 12 metų skatinimo laikotarpiui ir bus naudojama gamintojui išmokamam kainos priedui apskaičiuoti, kai laimėto kainos priedo ir rinkos kainos suma neviršys didžiausios kainos.

Pagal šias kainas 2019 rugsėjo 2 d. skelbiame aukcione gamintojo maksimalus galimas siūlyti kainos priedas sudarys 3,86 eurų už 1 MWh.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją