Aiškinama, kad įprastai moteris elektros sudegindavo daugmaž vienodai – apie 1 tūkst. kilovatvalandžių.

„Pas mane nėra jokių įmonių atidarytų, nėra ir elektra oras vanduo, kaip kiti naudoja, pas mane yra paprasčiausia krosnis“, – teigia namo gyventoja Vida Gerulienė.

Visgi tauragiškė sako patyrusi tikrą šoką, kai pamatė, kad elektros jos name sudeginta šešiskart daugiau nei įprastai.

„Nuo 2022 m. buvo rugsėjo mėnesio permoka už tūkstantį kilovatų. Aš čia negyvenau, yra dokumentai, kurie įrodo, kad dirbau Anglijoje, bet išnaudotas elektros kiekis – 6,5 tūkst. kilovatų“, – sako ji.

Teismas iš moters nurodė išieškoti skolą – 1,8 tūkst. eurų. Kadangi moteris nesutiko mokėti, tad dabar raštus jai siunčia antstoliai.

„Aš negaliu vartoti elektros, gyvenu, kaip pirmykštis žmogus. Aš dabar ją išjunginėju pati, nes nebežinau, kaip ją naudoti“, – sako ji.

ESO tvirtina, kad apskaitos prietaisas, įrengtas tauragiškės namo viduje, iš viso buvo tikrintas tris kartus. Prieš trejus metus ir pernai skaitiklio gedimų nerasta.

Moters name buvo pastatytas naujas išmanus skaitiklis, o kai moteris vėl kreipėsi dėl išaugusio suvartojimo, skaitiklis buvo tikrintas dar kartą, bet gedimo vėl nefiksuota.

Tauragiškė kreipėsi ir į prokurorus, manydama, kad gal elektrą kažkas iš jos vagia.

„Manęs prašė, įrodykite faktus, kas vagia, tai sakiau, kad pasiimtų brigadą ir keliautų pas kiekvieną kaimyną ieškoti. Aš – ne elektrikas, ne tos srities specialistas“, – sako ji.

Specialistai tikina pašalinių pasijungimų prie skydinės lauke neradę, nebent, kaip tikina, bėda – namo viduje.

„Klientei pasiūlyta su elektriko pagalba patikrinti vidaus tinklą, tai yra namuose esančius ir veikiančius elektrinius prietaisus <...> ir išsiaiškinti, ar jie veikia tinkamai, tačiau moteris teigė, jog to daryti neketina“, – teigiama ESO atsakyme.

Kaimynai sako su elektra bėdų neturintys ir kur ji pas kaimynę dingsta, nesuprantantys.

„Praėjo tie laikai, kas čia kabinsis, viskas gi kabeliu pravesta“, – teigė kalbintas vyras.

„Gal gali būti skaitliukas, bet jei jie jau trečią kartą… ir įtaria, kad rodo blogai. Problemos kitos“, – svarstė kitas kaimynas.

ESO specialistai teigia, kad analizuodami išmaniojo skaitiklio duomenis mato, kad daugiau elektros tauragiškės name suvartojama šaltuoju metų laiku, o dabar, kai moteris išjungė įvadinį automatą, suvartojimas tapo minimalus ir per penkis mėnesius siekia vos 33 kilovatvalandes.