Kainos antrąjį pusmetį

Nuo kito mėnesio vartotojams, naudojantiems dujas maistui ruošti (I grupė) dujų kaina bus 1,36 euro už kubinį metrą (pirmąjį pusmetį – 1,40 euro), šildantiems namus (II gr.) kaina mažėja 5 centais iki 87 centų už kubą, o daugiausiai suvartojantiesiems (III gr.) – taip pat pinga 5 centais iki 83 centų už kubinį metrą.

Visos kainos yra su valstybės kompensacija. Pastovus mėnesio mokestis nesikeičia: pirmajai grupei jis yra 56 centai, o antrai ir trečiai – 3,99 euro.

Gamtinių dujų kaina bendrovės „Ignitis“ klientams 2023 metais:

Palyginti su pirmuoju metu pusmečiu labiausiai dujos pinga daugiausiai jų suvartojančioms antrai ir trečiai grupėms, atitinkamai 5,43 proc. ir 5,68 proc. Maistui gaminti dujas naudojantieji sulauks 2,86 proc. pigimo.

Pratęsė kompensavimą

Vyriausybė praėjusią savaitę pratęsė dalines kompensacijas už dujas buitiniams vartotojams: antrąjį pusmetį jos sieks 63 centų už kubinį metrą (dabar jis yra 99 centai) (su PVM).

VERT skaičiavo, kad be kompensacijų buitiniams vartotojams dujų kaina, palyginti su dabartine (kompensuojama kaina), nuo liepos išaugtų 45-70 proc., priklausomai nuo vartotojų grupės.

Remiantis naujausiais patvirtintais tarifais, be kompensacijos jie būtų: 1,99 euro, 1,50 euro ir 1,46 euro.

Pasak Energetikos ministerijos, šioms kompensacijoms 2023 metų antrąjį pusmetį iš valstybės biudžeto reikės apie 54,5 mln. eurų su PVM.

„Siūlome dujų vartotojams nustatyti 63 centų už kubinį metrą kompensavimo dydį su PVM, tai leistų šių metų antrą pusmetį reguliuojamus dujų tarifus visoms buitinių vartotojų grupėms išlaikyti dabartinio lygio“, – Vyriausybės posėdyje sakė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Anksčiau skelbta, kad nuo liepos mėnesio pirma vartotojų grupė mokės tiek pat, kiek ir pirmąjį pusmetį (1,40 euro), antroji – 91 centą, o trečia grupė – 87 centus už kubinį metrą, tačiau antradienį patvirtinti tarifai yra šiek tiek mažesni.

Klausimai dėl poreikio kompensuoti

Nyderlandų TTF prekybos taške dujų kaina šiuo metu laikosi žemiau 30 eurų už megavatvalandę (MWh) ribos. 1 kubinis metras yra lygus ~0,01055 MWh, vadinasi, vieno kubo kaina yra apie 32 centai (be PVM, be transportavimo ir kitų mokesčių).

Energetikos ministras D. Kreivys Vyriausybės posėdyje teigė, kad dujų kainą sudaro įvairios dedamosios, o padėtis pasaulyje nestabili.

„Turime VERT atliktus skaičiavimus, kiek suprantu, jie remiasi labai konkrečiomis dedamosiomis, tai yra, dujų įsigijimo kaina. Dujų įsigijimas gali būti ir dabar, ir anksčiau. Noriu atkreipti dėmesį, kad esant nestabiliai situacijai dalis dujų yra įsigyta apsidraudimo sandoriais“, – sakė D. Kreivys.

Jis leido suprasti, kad dujos įsigytos didesne kaina, apsidraudimo sandoriais, „nes niekada negali žinoti, kokia bus situacija“.

„Matome, kokie dalykai vyksta Baltijos jūroje su infrastruktūra <...>. Todėl apsidraudimo sandoriai būtini, reguliatorius juos įskaičiavęs į saugumo dedamąją, į kainą, taip pat įdėta išdujinimo, transportavimo ir saugojimo saugyklose kaina. Dėl mano minėtų rizikų dujų kaina dar vis reikalaus papildomos kompensacijos“, – kalbėjo D. Kreivys.

VERT nurodo, kad į gamtinių dujų tarifą už kubinį metrą yra įskaičiuojama importuojamų gamtinių dujų kaina, išlaidos jų pristatymui iki vartotojo (perdavimas ir skirstymas vamzdynais), lėšos, būtinos saugumui ir patikimumui užtikrinti, tiekėjui nustatoma leistina uždirbti pelno norma ir mokesčiai.

Viešojoje erdvėje pastaruoju metu iškelta klausimų, kodėl rinkoje taip smarkiai atpigus dujoms, gyventojams dar reikia kompensuoti jų kainą tam išleidžiant per 50 mln. eurų.
Į Klaipėda atplaukė SGD laivas

„Labai sunku suprasti, kodėl reikia subsidijuoti, kai dujų kaina yra tiek nukritusi“, – „Delfi“ sako SEB ekonomistas Tadas Povilauskas.

Jis neatmeta galimybės, kad vadinamieji apsidraudimo sandoriai (hedge) buvo reikalingi, tačiau pasigenda išsamesnių valdžios paaiškinimų, kas ir kodėl padaryta.

Finansiniai instrumentai stabilumui užtikrinti

Antradienio posėdžiui pateiktuose VERT dokumentuose nurodoma, kad antrojo pusmečio tarifų buitiniams vartotojams skaičiavimuose „Ignitis“ naudoja prognozuojamą gamtinių dujų pirkimo kainą – 101,853 euro už MWh (be PVM). Taryba nurodo, kad tai yra 34 eurais arba 25,1 proc. mažiau nei pirmajam pusmečiui įtraukta gamtinių dujų produkto kaina (135,941 euro už MWh).

Be to, bendrovė 70,80 proc. II pusmečio kiekio gamtinių dujų, skirtų buitinių vartotojų gamtinių dujų poreikiams, pritaikė finansinius instrumentus, fiksuojant vidutinę svertinę šio dujų kiekio įsigijimo kainą 125,182 euro už MWh (be PVM).

„Ignitis“ turi specialias minėtų finansinių instrumentų kainodaros gaires, kurių tikslas yra „priimti išankstinius trumpalaikius ir ilgalaikius sprendimus, kurie leistų išlaikyti stabilesnius gamtinių dujų tarifus buitiniams vartotojams“.

Pastarojo meto dujų kaina Nyderlandų TTF prekybos taške:

„Ignitis“ penktadienį komentavo „Delfi“, kad gamtinės dujos visada įsigyjamos konkurencingiausia kaina, kuri didžiąja dalimi priklauso nuo įsigijimo momento ir tuo metu esančios situacijos rinkoje.

„Bendrovė stengėsi apsaugoti buitinius vartotojus nuo galimo dar didesnio kainų šoko, kuris buvo praėjusiais metais“, – teigia „Ignitis“ atstovė Laura Beganskienė.

Todėl, pasak jos, dar praėjusių metų pabaigoje, vadovaudamasi įstatymu, numatančiu galimybę fiksuoti gamtinių dujų įsigijimo kainą buitiniams vartotojams, bendrovė, suderinusi su reguliuotoju, užfiksavo dalies buitiniams vartotojams reikalingo gamtinių dujų kiekio kainą.

„Rinkos tendencijos ir analitikų vertinimai, dėl laukiančios dar sunkesnės šių metų žiemos, tuo metu rodė, kad jeigu nebūtų atliktas kainos fiksavimas, o kaina rinkoje išaugtų, būtų nepakakę net kompensacijoms skirto biudžeto. O dabar turime visiškai suvaldytą situaciją, kai pirmojo pusmečio lėšų sutaupymai yra pakankami net ir antrajam metų pusmečiui“, – sakoma „Ignitis“ komentare.

Kintamoji tarifo dalis (čia: be kompensacijos):
Gamtinių dujų tarifo buitiniams vartotojams kintamosios dalies skaičiavimas 2023 m. II pusmečiui (be kompensacijos)

Kitąmet kompensacijų neplanuoja

Premjerė Ingrida Šimonytė pažymėjo, kad sprendimu siekiama išlaikyti kainas to paties lygio, tačiau Europos Komisija jau rekomendavo šiemet baigti taikyti kompensacijas, tad kitąmet, jeigu būtų planuojama parama, ji būtų tikslinė.

„Su dujomis situacija tokia, kad jos nėra nukritusios žemiau kainos, kurią dabar moka vartotojas. Kas siūloma daryti: kad kainos išlieka tam pačiam lygyje. Europos Komisija yra pateikusi mums rekomendacijas tas kompensacijas šiais metais pabaigti <...>.

Bet kuriuo atveju jau 2024 metais projektuojant kažkokią tolesnę paramą, jeigu būtų reikalinga, tai ji jau būtų pagal pajamas, taip, kaip šildymui ir visiems kitiems dalykams“, – kalbėjo Vyriausybės vadovė.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad veikiausiai kitais metais kompensacijų nereikės, nebent būtų dramatiškų pokyčių rinkoje.

„Jeigu dabartinės prielaidos išsipildys, tai kompensacijų 2024 metais nei elektrai, nei dujoms nereikės. Tačiau, aišku, karas daro įtaką ir visko čia gali būti“, – sakė G. Skaistė.

Elektrai kompensacijų nuo liepos nelieka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)