Energetikos ministras Dainius Kreivys nenormalia vadino situaciją, kad elektrai pingant, nepriklausomi tiekėjai kainų nemažina.

„Manau, kad tai nėra normalu ir manau, kad rinkos lyderiai turi reaguoti“, – sakė jis.

Tiekėjai aiškina, kad tai, jog elektra dabar atpigo – laikina. Esą daug ženklų, kad kitąmet elektra vėl brangs.

„Reikia suprasti, kad kainos nukrenta čia ir dabar, o jas fiksuoti siūloma ilgam laikotarpiui ir šiandienos situacija jau ryt gali pasikeisti“, – sakė „Enefit“ generalinis direktorius Vytenis Koryzna.

„Sutartys yra sudaromos nuo ateities, tam tikro periodo. <...> Tai, ką matome biržoje, tai yra šiandienos perspektyva“, – teigė ir „Elektrum Lietuva“ direktorius Martynas Giga.

Anot tiekėjų, jie vartotojams nurodo galutinį tarifą, kuriame yra perdavimo, administravimo mokesčiai, o pačios elektros kaina dabar sudaro 30 – 36 centus už kilovatvalandę.

„Biržoje matome tiesiog pliką pačios elektros kainą“, – patikslino M. Giga.

Dainius Kreivys

Elektra biržose jau atpigusi kurį laiką. Tiekėjai sako, kad piginti elektros galimybių nėra. D. Kreivys aiškino, kad kainos turėtų pradėti keistis mažėjimo linkme.

Šiandien vienas tiekėjų skelbia elektrą siūlantis už sumažinta kaina – 29 centai už kilovatvalandę – 7 metams.

„Reaguojame į rinką, o reaguodami mažiname kainą. Tai turime tą trumpalaikį laiką, kuomet biržoje yra susidariusi itin palanki situacija“, – sakė „Enefit“ vadovas.

Ministras D. Kreivys tiekėjus ragina lanksčiau reaguoti į pokyčius ir mažinti kainą. Premjerė labiau supranta tiekėjus.

„Jeigu kažkam atrodo, kad fiksuota kaina yra neteisinga, visada galima pažaisti rinkoje“, – teigė ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Anot premjerės, nustatyti, ar tiekėjai taiko pagrįstas kainas, reikėtų detalaus skaičiavimo.

„Kad mes galėtume įvertinti, kas iš tikrųjų gauna naudą, turime labai patikimai įvertinti, kokia yra kaina, kokie yra elektros tiekėjų kaštai tiekti vartotojams elektrą už fiksuotą kainą“, – sakė ji.

Ingrida Šimonytė

Vyriausybė jau paskelbė – visiems nepriklausomų tiekėjų klientams, kurių sutartyse elektra brangesnė nei 28 centai, bus kompensuojama.

Opozicija sako, kad žmonėms niekas nebus kompensuojama.

Anot Gintauto Palucko, finansinę naudą už biudžeto pinigus gaus privatūs, brangiau elektrą parduodantys tiekėjai.

Opozicijai taip pat buvo keista, kad kompensacija taikoma visiems gyventojams, net ir turtingiausiems, kai to nedaryti ragino tiek Lietuvos, tiek pasaulio finansų institucijos.