Pokyčiai nuo liepos trumpai:

Šimtams tūkstančių elektros vartotojų – geros žinios

Visuomeninė bendrovės „Ignitis“ tiekiama elektra nuo liepos 1 dienos pinga vidutiniškai dešimtadaliu.

Populiariausias „Standartinis“ vienos laiko zonos planas antrąjį šių metų pusmetį kainuos 19,7 cento už kilovatvalandę – apie 8 proc. arba 1,7 cento pigiau nei šių metų balandį-birželį (21,4 cento už kWh).

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) skaičiuoja, kad jeigu „Standartinio“ plano vartotojas sunaudoja apie 80 kWh per mėnesį, tuomet esant dabartiniam tarifui sąskaita siektų apie 17 eurų.

„O sumažinus tarifą nuo liepos 1 dienos, sąskaita galėtų sumažėti beveik 1,40 euro ir sudaryti apie 15,70 euro per mėnesį“, – žurnalistams yra sakęs VERT pirmininkas Renatas Pocius.

Pažymėtina, kad sąskaitos dydis priklauso ir nuo elektros suvartojimo. Pirmosios sąskaitos su naujais tarifais vartotojus pasieks rugpjūtį. Visuomeninis elektros tiekimas šiuo metu užtikrinamas beveik 457 tūkst. vartotojų, rodo VERT duomenys.

Visuomeninio elektros tiekimo tarifai pateikiami šioje lentelėje (ct/kWh, su PVM):

O štai nepriklausomo ir garantinio elektros tiekimo vartotojams žinios prastesnės. Augant didmeninei elektros kainai garantinis tiekimas toliau brangs.

Lietuvos energetikos agentūra skelbia, kad per vieną savaitę, birželio 25 dieną, palyginti su 18 diena, visi nepriklausomi elektros tiekėjai 0,4–3,8 proc. padidino 12 mėn. ir 24 mėn. fiksuotos kainos planų tarifus.

24 mėn. planų 1 kWh vidutinė kaina per savaitę padidėjo nuo 25 cento iki 25,4 cento už kWh (viena laiko zona) ir nuo 24 cento iki 24,5 cento už kWh (dvi laiko zonos).

Siūlomų 12 mėn. kainos fiksavimo laikotarpio vidutiniai tarifai taip pat padidėjo nuo 24,1 cento iki 24,5 cento už kWh (dvi laiko zonos) ir nuo 25,1 cento iki 25,4 cento už kWh (viena laiko zona).

Dujų kaina stabili

Gamtinių dujų kaina buitiniams vartotojams antrąjį šių metų pusmetį nesikeičia. Vartotojams, kurie naudoja dujas maistui ruošti (iki 300 m3 dujų per metus), kintamoji tarifo dalis išliks 1,05 euro už kubinį metrą, o pastovioji – 0,56 euro per mėn.

Daugiau suvartojantiems gyventojams (301–20 000 m3) kintamoji dalis lieka 0,59 euro už kubinį metrą, o pastovioji – 3,99 euro per mėnesį.

Dujų tarifai nuo liepos 1 dienos lieka tie patys:

Šią savaitę Seimas sudarė galimybę VERT lanksčiau ir dažniau keisti visuomeninę elektros, gamtinių dujų bei centralizuotai tiekiamų suskystintų naftos dujų kainas buitiniams vartotojams, skelbė Seimo kanceliarija.

Dėl didelių svyravimų energijos išteklių rinkose, minėtų išteklių kainos vartotojams galės būti perskaičiuojamos kartą per tris mėnesius.

Kainas reikės perskaičiuoti, kai skirtumas tarp prognozuojamų ir faktinių energijos išteklių įsigijimo kainų bus 20 proc. ar didesnis, elektros atveju – 40 proc. ar didesnis.

Iki šiol visuomeninės elektros ir gamtinių dujų tarifai buitiniams vartotojams peržiūrimi kas pusę metų.

Visuomeninis tiekimas nuo liepos pinga

Padidės nukentėjusiųjų asmenų pensijos

Nuo liepos 1 dienos didėja nukentėjusiųjų asmenų valstybines pensijos. Jos skiriamos asmenims, kurie labiausiai nukentėjo nuo okupacijų, taip pat tremtiniams, politiniams kaliniams, asmenims, likvidavusiems Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinius, asmenims, buvusiems getuose, ir kitiems.

Seimo priimtomis įstatymo pataisomis nutarta jas didinti 87 proc., taip mažinant šių pensijų dydžių atotrūkį nuo kitų valstybinių pensijų dydžių, praneša Seimo kanceliarija.

Vidutinė nukentėjusiųjų asmenų valstybinė pensija (be nukentėjusiųjų asmenų valstybinių našlių ir našlaičių pensijų) nuo liepos turėtų siekti apie 145 eurus (vietoj 74 eurų). Pasak finansų ministrės Gintarės Skaistės, šis sprendimas palies apie 48 tūkst. asmenų.

Pakeitimais taip pat nuspręsta šių pensijų skyrimo funkciją perduoti „Sodrai“.

Įtraukimas į antros pakopos pensijų kaupimą

Žmonės, kurie šiemet buvo įtraukti į antros pakopos pensijų kaupimą ir neatsisakys dalyvavimo kaupime, nuo 2024 metų liepos 1 dienos pradės kaupti „Sodros“ atsitiktiniu būdu parinktame pensijų fonde.

Gavusieji pranešimą apie įtraukimą į pensijų kaupimą turės laiko apsispręsti iki birželio 30 dienos, praneša „Sodra“.

Jie turės tris pasirinkimo variantus:

  • Jei norės prisijungti prie kaupimo, nieko daryti nereikės: automatiškai įtraukti žmonės nuo liepos 1 dienos taps pensijų kaupimo dalyviais „Sodros“ parinktoje bendrovėje bei pradės mokėti pensijų kaupimo įmokas.

  • Jei norės kaupti kitoje bendrovėje, nei parinkta atsitiktiniu būdu, galės sudaryti sutartį su savo pasirinkta kaupimo bendrove.

  • Jei apsispręs nekaupti, iki birželio 30 dienos reikės pateikti prašymą asmeninėje paskyroje ar „Sodros“ klientų aptarnavimo skyriuje ir atsisakyti dalyvauti kaupime. Prašymas atsisakyti kaupimo asmeninėje paskyroje bus suformuotas ir užpildytas automatiškai, tereikės paspausti mygtuką „Pateikti“.

Senatvė

Kai kurie bankai koreguoja įkainius

Komercinis bankas „Luminor“ nuo liepos 1 dienos keičia dalį privačių klientų kainyno. Pakeitimai galios tik klientams, turintiems „Visa Debit“ korteles: bus leidžiama išsiimti nemokamai daugiau grynųjų pinigų, tačiau viršijus numatytą ribą bus taikomas didesnis mokestis nei dabar.

Taigi, iš „Luminor“ bankomatų Baltijos šalyse ir „Medus“ bankomatų Lietuvoje šių kortelių turėtojams bus galima išsiimti iki 750 eurų per mėnesį (dabar – iki 600 eurų). Tačiau viršijus naują ribą bus taikomas 0,5 proc. mokestis nuo išimamos sumos (vietoj dabartinių 0,2 proc. viršijus 600 eurų). Minimalus operacijos mokestis liks toks pats – 0,40 euro.

Didės ir grynųjų pinigų išėmimo iš „Perlas“ terminalų mokestis: jis bus 0,5 procento nuo išimamos sumos (vietoj 0,4 proc.). Minimalus operacijos mokestis liks toks pats – 0,80 euro.

Didės papildomos „Visa Debit“ kortelės mokestis iki 1,20 euro per mėnesį suaugusiesiems nuo 18 metų. Dabar mokestis yra 1 euras per mėnesį.

Tam tikroms klientų grupėms (pvz., senjorams) taikomos nuolaidos.

Luminor bankas

Antstoliai išskaičiuos mažiau

Nuo liepos 1 dienos gerėja dalies skolininkų padėtis. Jiems iš atlyginimų antstoliai išskaičiuos mažesnę dalį, o tai reiškia, kad daugiau pajamų liks pragyventi, praneša Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM).

Numatyta, kad antstolių išieškoma dalis nuo minimalios algos mažėja du tris kartus – iki 10 proc., nepriklausomai nuo to, kiek skolų turi žmogus. Iš pajamų, viršijančių minimalią algą, bus išskaičiuojama 30 proc., o iš pajamų, didesnių nei dvi minimalios algos, – 50 proc., kaip yra ir dabar.

Skolų turinčiam žmogui papildomai kreiptis į antstolius nereikės, sumažėjusios privalomos išskaitos bus taikomos automatiškai.

Siekia pažaboti plastiko taršą

Nuo liepos 3 dienos Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, bus draudžiama pateikti rinkai 3 litrų ir mažesnius plastikinius butelius ir kombinuotą gėrimų tarą su nepritvirtintais iš plastiko pagamintais kamšteliais bei dangteliais.

Aplinkos ministerija praneša, kad mažinant aplinkos taršą šis draudimas numatytas Europos Sąjungos direktyvoje ir perkeltas į Atliekų tvarkymo įstatymą.

Dauguma gėrimų pakuočių, kurioms bus taikomas draudimas, jau dabar gaminamos su pritvirtintais dangteliais ir kamšteliais.

Likusioms Lietuvos rinkoje pakuotėms su seno tipo kamšteliais ir dangteliais išpardavimo laikotarpis neribojamas. Jeigu gėrimų tara su nepritvirtintu kamšteliu bus pateikta Lietuvos rinkai iki 2024 metų liepos 2 dienos imtinai, ją bus galima platinti, užpildyti, parduoti, dalyti neribotą laiką.

Siekiant tausoti gamtą, bus draudžiama į rinką tiekti tam tikros talpos plastiko butelius su nepritvirtintais kamšteliais

Nurodytas draudimas netaikomas stiklinei ir metalinei gėrimų tarai su plastikiniais kamšteliais ir dangteliais, taip pat gėrimų tarai su metaliniais kamšteliais ir dangteliais su plastikiniu sandarinimo sluoksniu, nes jie nelaikomi pagamintais iš plastiko.

Taip pat išimtis taikoma gėrimų tarai, skirtai ir naudojamai specialiosios medicininės paskirties skystiems maisto produktams.

Už naujos tvarkos nesilaikymą Aplinkos apsaugos įstatyme numatytos tūkstančius eurų siekiančios baudos.

Keičiasi transporto priemonės registracijos liudijimo forma

Nuo liepos 1 dienos keisis transporto priemonės registracijos liudijimo forma. Atnaujintoje formoje atsiras Lietuvos herbas – Vytis, nebeliks keleto neaktualių ir perteklinių duomenų, o liudijime pateikti duomenys bus išdėstyti patogiau, atsižvelgiant į jų aktualumą, pranešė „Regitra“.

Automobiliai

Senojo pavyzdžio registracijos liudijimai liks galioti ir toliau – klientams jų keisti nereikės, o pageidaujantys gauti naująjį liudijimą, jį galės užsisakyti internetu. Registracijos liudijimo išdavimo kaina nesikeis.

Liepos 1 dieną „Regitra“ pradės išduoti naujo pavyzdžio transporto priemonės registracijos liudijimo blanką.

Nuo tos dienos taip pat keičiasi ir galingųjų keturračių registracijos liudijimas, kuris bus spausdinamas ant balto A4 formato lapo. Naujo pavyzdžio registracijos liudijimo išdavimo kaina – 8,98 Eur. Senojo pavyzdžio galingųjų keturračių registracijos liudijimas galios ir toliau, tad jo keisti nereikės.

Sodyba

Atvykstančių turistų registracijos tvarka – bus galima išbandyti

Nuo liepos 1-osios pradeda veikti Nacionalinė turizmo informacinė sistema (NTIS). Nuo tos dienos visi apgyvendinimo paslaugų teikėjai galės naudotis šia sistema svečių registravimui, statistikos ir analizės naudojimui, portalui „Delfi“ komentuoja Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Pasak jos, oficialus NTIS startas, kai įsigalios teisinė prievolė teikti asmens duomenis, yra planuojamas 2025 metų sausio 1 dieną.

„Iki tol kviečiame visus verslininkus ir (arba) jų darbuotojus išmėginti NTIS, susipažinti su funkcionalumais ir pasirengti oficialiam startui po pusmečio“, – teigia ministerija.

Kaip jau skelbta, Seime svarstomos išimtys kaimo turizmui. Parlamentas ketvirtadienį po pateikimo priėmė svarstyti atitinkamas Turizmo įstatymo pataisas.

„Jei Seime bus pakeistas Turizmo įstatymas ir nuspręsta taikyti išimtis, jos bus taikomos nuo įstatymo įsigaliojimo dienos“, – „Delfi“ komentavo ministerija.

Statybos: skaidriai dirbančio ID reikės ir atliekant namų remontą

Nuo liepos 1 dienos kiekvienas statybos darbus atliekantis asmuo, net vykdydamas privataus namo ar buto remontą, privalės turėti skaidriai dirbančio asmens identifikavimo kodą (ID), praneša Valstybinė darbo inspekcija.

Statybos, darbas

Iki šiol šis kodas buvo reikalingas atliekant statybos darbus tik statybvietėse.

„Tačiau nuo liepos mėnesio šis reikalavimas įsigalios ir vykdant privačių namų, butų remontą ar renovaciją – kitaip tariant, net samdant asmenis daryti savo ar artimųjų būsto remontą, pavyzdžiui, keisti gyvenamo namo stogą, montuoti langus, atlikti buto vidaus apdailos darbus ir panašiai, samdomi asmenys privalės turėti skaidriai dirbančio asmens identifikavimo kodą (ID)“, – pranešime sako Vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotojas Dalius Čeponas.

Pasak inspekcijos, atitinkamų dokumentų neturėjimas bus laikomas nelegaliu darbu atliekant statybos darbus ir atsakomybė bus taikoma šių darbų užsakovui. Finansinės sankcijos galės siekti ir iki 5000 eurų.

Anot D. Čepono, nuo liepos iki spalio mėnesio fiziniams asmenims, kurių naudai bus atliekami statybos darbai ne statybvietėse, bus taikomas „tolerancijos“ laikotarpis, taigi jie nebus iškart baudžiami už skaidriai dirbančio ID nepareikalavimą iš jiems statybos darbus atliekančių asmenų.