Pasak ministerijos Lietuvoje, latviams išsiųstuose pranešimuose nurodoma apsirūpinti kuru ir vandeniu, taip pat įkrauti mobiliuosius telefonus ir baterijas.

Lietuvoje tokių pranešimų kol kas neužfiksuota, tačiau neatmetama galimybė, jog jų gali atsirasti.

Energetikos ministerija perspėja, jog Latvijoje siunčiamos žinutės yra dezinformacinės, jomis siekiama kelti paniką tarp gyventojų, mažinti jų pasitikėjimą šalies elektros energetikos sistema ir Baltijos šalių pasirengimu 2025 metų vasario mėnesį prisijungti prie kontinentinės Europos elektros energetikos sistemos.

Perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ šią savaitę jau pranešė apie šį savaitgalį planuojamą Karaliaučiaus srities elektros energetikos sistemos izoliuoto darbo bandymą. Izoliuoto darbo bandymas yra suderintas su Baltijos šalių elektros sistemų operatorėmis.

„Litgrid“

Paskutinį kartą Kaliningrado srities izoliuoto darbo bandymas buvo atliekamas pernai, tuo pačiu metu, kaip ir Lietuvos elektros sistemos izoliuoto darbo bandymas, prieš tai Kaliningrado sistemos bandymai vyko 2019, 2020 ir 2021 metais.

Nurodoma, kad Lietuvos elektros perdavimo sistemos veikimui bandymas poveikio neturės. „Litgrid“ užtikrins sistemos patikimumą ir elektros perdavimą vartotojams.

Elektros prekyba su Rusija nėra vykdoma nuo 2022 metų, bandymas neturės įtakos elektros kainoms.

Lietuva savo elektros sistemos izoliuoto darbo bandymą atliko dar pernai balandį. Jo metu Lietuvos elektros sistema pirmą kartą buvo atjungta nuo sovietinės IPS / UPS elektros sistemos ir veikė visiškai savarankiškai.