Lenkų koncerno „PKN Orlen“ atstovas Dawidas Piekarzas teigia, jog nesusitarus su Lietuvos valdžia dėl Klaipėdos naftos terminalo, „Mažeikių naftos“ perdirbimo įmonė gali būti restruktūrizuota. Esą dabartinė situacija koncerno netenkina.

„Mes būsime priversti tęsti labai pagrįstus koncerno restruktūrizavimo veiksmus. Taip pat galiu pasakyti, kad du susitikimai per pastaruosius mėnesius su Lietuvos atstovais nedavė jokių rezultatų“, – Lietuvos radijui sakė D. Piekarzas.

Pasak Vyriausybės kanclerio Deivido Matulionio, „PKN Orlen“ retorika glumina.

„Kol kas nemanyčiau, kad tai yra labai rimtas pareiškimas. Mes negauname jokios oficialios informacijos, bet vien tik tos kalbos, kad įmonė gali būti parduodama, mažina mūsų entuziazmą siūlyti vienokius ar kitokius sprendimus. […] kalbos apie pardavimą įneša mums nenoro spręsti logistines problemas, kurios iš tikrųjų yra“, – sakė D. Matulionis.

Pasak jo, negalima teigti, kad „PKN Orlen“ ir Lietuvos atstovų susitikimai buvo nerezultatyvūs.

„Nenorėčiau teigti, kad mes nieko nedarome sprendžiant Mažeikių įmonės problemas“, – Lietuvos radijui teigė Vyriausybės kancleris. Anot jo, Lietuva tiesiog dar nėra pasirengusi parduoti Klaipėdos naftos terminalą.

Tuo metu R. Kuodis sako, kad „Mažeikių naftos“ reikšmė apskritai yra pervertinama.

„Tai, kad Vyriausybė kalba apie šiuos klausimus, rodo, kad klausimas yra politinis. Tai yra sena Lietuvos bėda. „Mažeikių naftos“ strateginė reikšmė nuolat yra pervertinama. Benzinas nėra tiek svarbi prekė, kiek duona. Benziną mes galime atsivežti iš daugybės vietų.

Šiuo požiūriu „Mažeikių nafta“ nėra tokia strateginė įmonė, kad apie ją būtų tiek kalbama. Antra vertus, jos reikšmės pervertinimas padarė daug žalos. […] mes nepelnytai turėjome daug politinių lavonų, daug figūrų Lietuvos istorijoje iškilo dėka to, kad buvo kalbama apie „Mažeikių naftą“. Jei šita įmonė priklausytų rusams, lenkams, niekas iš esmės nepasikeistų“, – kalbėjo R. Kuodis.

Pasak jo, visuomenėje nuolat skleidžiami su „Mažeikių nafta“ susiję mitai. „Pavyzdžiui, sakoma, kad tai yra didžiausias mokesčių mokėtojas Lietuvoje. Bet tai yra degalų pirkėjų nuopelnas. Šitie pinigai ateitų bet kuriuo atveju“, – teigia R. Kuodis.