NKSC: rimtų incidentų nebuvo

„Nacionalinis kibernetinio saugumo centras reikšmingų kibernetinių incidentų, nukreiptų prieš Lietuvos energetikos sektorių, šių metų rugsėjo mėnesį nėra fiksavęs“, – trečiadienį naujienų portalą „Delfi“ patikino centras.

„Ignitis grupė“ komentuoja „Delfi“, kad vieno incidento būta, tačiau jis palietė partnerių infrastruktūrą be rimtesnių pasekmių.

„Ignitis grupė“ skiria didelį dėmesį kibernetiniam saugumui, todėl atsakingai reaguojame į visas galimas grėsmes. Galime patvirtinti, kad rugsėjo mėnesį buvo identifikuotas neteisėtas prisijungimas prie partnerių sistemos, valdančios 20 nedidelių saulės elektrinių.

Prisijungimą identifikavome tą pačią dieną, kai jis įvyko, ėmėmės veiksmų, kad užtikrintume saugumą ir tą pačią dieną situaciją išsprendėme“, – komentuoja „Ignitis grupės“ Ryšių su visuomene vadovė Laura Beganskienė.

Pasak jos, išanalizavusi situaciją grupė pamatė, kad neteisėtas prisijungimas poveikio neturėjo.

„Incidentas priskirtas nereikšmingų kategorijai, nes jo metu tik buvo laikinai apribota galimybė stebėti sistemoje tų 20 nedidelių saulės elektrinių gamybos duomenis, tačiau pati gamyba nebuvo sustabdyta ir sistemoje nebuvo saugomi jokie klientų duomenys. Taigi, realios žalos nei grupei, nei klientams nebuvo padaryta“, – teigia L. Beganskienė.

Anot jos, įvairūs bauginimai neva buvo atjungtas elektros tiekimas, nepagrįsti.

„Viešojoje erdvėje matėme bandymus bauginti, kad atjungtas elektros tiekimas Lietuvoje, tačiau nieko panašaus neįvyko, ta sistema, prie kurios buvo neteisėtai prisijungta, nėra susijusi su elektros tiekimo užtikrinimu valstybei, tiesiog bandyta provokuoti. Kaip ir minėjome, saulės elektrinių veikla nesutriko, tik kurį laiką sistemoje nebuvo atvaizduojami duomenys. Klientų ar kiti jautrūs duomenys sistemoje nebuvo laikomi“, – sako L. Beganskienė.

Programišiai siejami su ankstesniu išpuoliu prieš grupę

Šiuo atveju kalbama apie kibernetinių nusikaltėlių „Killnet“ frakciją „Just Evil“. Primename, kad su Rusija siejama „Killnet“ įtariama dėl didelės atakos prieš „Ignitis grupę“ 2022 metais.