Pasak A. Visocko, galiojančios tvarkos leidžia ESO skaičiuoti ir pateikti užsakovams pakankamai netikslias preliminarias sąskaitas. Tai kelia daug iššūkių tiek savivaldai, tiek verslui. Esą todėl reikėtų koreguoti tai reglamentuojančius teisės aktus, kad atsirastų didesnis tikslumas ar preliminarių sąskaitų paklaidos „lubos“, nurodo savivaldybė.

„Preliminarių sąskaitų skaičiavimas ir pateikimas negana to, kad dažniausiai užtrunka mėnesius, dar būna ir itin netikslus. Dėl to sunku įsivertinti būsimas išlaidas, jas suplanuoti. Kai kurie projektai neadekvačiai pabrangsta. Pavyzdžiui, savivaldybė būna numačiusi lėšas biudžete pagal gautą preliminarią sąskaitą, o paskui būna priversta ieškoti kartais net du kartus didesnės sumos. Neįmanoma normaliai dirbti nei savivaldai, nei verslui“, – savo kreipimąsi komentavo Šiaulių meras.

ESO atstovai patikslino informaciją apie rangovų parinkimo procedūras ir sąmatų sudarymą projektuose, kuriuos mini Šiaulių meras.

„ESO visiems darbams atlikti skelbia viešąjį konkursą, kurio nugalėtojas parengia darbų sąmatą, pati ESO sąmatų nesudarinėja. Rangovų paskaičiuotos sąmatos siunčiamos derinti į savivaldybę ir, jei savivaldybė mano, kad sąmata netinkama, gali rinktis ESO siūlomą „Fast track“ būdą. Tai reiškia, kad pats klientas su savo pasirinktu rangovu gali atlikti tiek projektavimo, tiek ir rangos darbus. Svarbu pažymėti, kad tokiu atveju už atliktus darbus klientas pilnai atsiskaito savo pasirinktam rangovui.

Taip pat norime atkreipti dėmesį, kad siekiant kuo našesnio bendradarbiavimo, savivaldybės projektams visuomet yra priskiriamas asmeninis ESO vadybininkas, kuris nuolat operatyviai rūpinasi kylančių klausimų kuo efektyvesniu sprendimu.

Apžvelgiant nuo 2022 m. pradžios iki šios dienos Šiauliuose atliktus ESO darbus, reikia pasakyti, kad buvo užbaigtas 31 objektas. Bendra užbaigtų objektų vertė siekė beveik 300 tūkst. eurų. Po darbų atlikimo 14 objektų buvo inicijuotas pinigų grąžinimas, 10-yje buvo reikalinga priemoka ir 7-iuose po darbų nebuvo reikalinga nei priemoka nei grąžinimas.

Kalbant apie objektus, kuriuose buvo reikalinga priemoka, reikia pasakyti, kad iš 10-ies objektų 7-is projektavo ir ruošė sąmatą pačios savivaldybės samdyti rangovai, o atlikus darbus paskaičiuota priemoka sudarė daugiau nei pusę visos priemokų sumos. Bendras priemokos ir pinigų grąžinimo balansas sudarė kiek daugiau nei 70 tūkst. eurų. T. y. buvo grąžinta daugiau nei paprašyta primokėti“, – nurodoma Eltai pateiktame komentare.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją