„Kaip kalėdinė eglutė. Pastatėme įrenginius, kurie nepraleidžia šuolių, tai dabar nebeturime srovės. Mums ištisai kažkurią fazę atjunginėja“, – sako elektros vartotojas.

Skaičiuoja nuostolius

Darius (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) sodyboje teikia kaimo turizmo paslaugas, yra siūlomas ir maitinimas. Nuo balandžio pabaigos šeimos verslas bando išspręsti problemą dėl įtampos šuolių.

„Turiu sodybą, joje yra saulės elektrinė ir sodyboje vykdome ūkinę komercinę veiklą – yra virtuvė su galingais pramoniniais įrenginiais, teikiamos kaimo turizmo paslaugos.

Turime tokią problemą: kai ESO tinklai gauna truputį didesnę apkrovą, sujungus kaitlentę, konvekcinę krosnį – iš pradžių „degino“ mūsų įrenginius. Vandens siurblys degė, orapūtės valymo įrenginiai“, – aiškina elektros vartotojas.

Pasikonsultavęs su elektrikais jis pastatė įtampos kontrolės reles, nepraleidžiančias smarkių šuolių.

„Dabar, iš principo, nebeturime elektros, nes ištisai šokinėja fazės. Nestandartiškai tiekiama elektros srovė. Parašėme pretenzijas ESO, parašėme VERT, bet niekas nieko nereaguoja. Tęsiasi gal mėnuo laiko.

ESO buvo pastatę įrenginį – nes mūsų netikėjo – tai įrenginys parodė mažiausią (įtampą – red.), kiek mačiau, 187 (voltų, V), o didžiausią, berods, – 257,7 V. Tokie šuoliai vienoje fazėje. Šokinėja jos visos“, – sako Darius.

Vartotojo pastatytos įtampos kontrolės relės. Jos atjungia vidinį tinklą nuo ESO tinklų, kai tiekiama įtampa yra žemiau nustatyto standarto. Standarto ribos yra 207 V - 253 V:

Įtampos kontrolės relės

„ESO darbuotojai su mūsų sutikimu sumažino įtampą iki 200 V. Jei įtampa nukrenta žemiau 200 V ir laikosi nukritusi ilgiau nei 5 sekundes, suveikia įtampos kontrolės relė.“, – toliau pasakoja vyras.

„Stabilaus elektros tiekimo neturime nuo įtampos kontrolės relių pastatymo, tačiau turime nesudegusius elektros prietaisus“, – teigia žmogus.

Operatorius: geriau nejungti galingų prietaisų

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) komentuoja „Delfi“, kad atliko patikrinimą elektros tinklo ruože, prie kurio prijungta saulės elektrinė. Duomenys rodantys, kad dalis gautų pranešimų nėra traktuojami kaip gedimai.

„Pavyzdžiui, vienu iš aptariamų laikotarpių (2024-04-30–2024-05-07), apie kuriuos buvo informuotas ir klientas, bendrovė atliko elektros tinklo kokybės matavimus. Analizatoriaus užfiksuoti duomenys parodė, kad įtampos nuokrypiai elektros tinklo nuosavybės riboje daugeliu kriterijų neviršijo Lietuvos standarte nustatytų leistinų reikšmių, išskyrus mirgėjimo aštrumo parametrą“, – teigiama atsakyme.

Atsižvelgdama į tai ir siekdama sumažinti mirgėjimo aštrumą iki Lietuvos standarte nustatytų dydžių, bendrovė teigia gegužės pradžioje įrengusi naujus įžeminimus bei atliko pakartotinį vertinimą.

„O po kelių savaičių – šių metų gegužės 23 dieną buvo pakeistas ir galios transformatoriaus į geresnių parametrų galios transformatorių, siekiant pagerinti persiunčiamos elektros energijos kokybę. Artimiausiu metu pakartotinai atliksime tyrimus ir įvertinsime tinklo kokybę. Jeigu reiks, imsimės kitų veiksmų, kad būtų užtikrintas patikimas elektros energijos tiekimas“, – teigia bendrovė.

„Klientui rekomendavome laikinai į tinklą nejungti didelių elektros imtuvų (prietaisų)“, – priduria ESO.

Įtampos matuoklis, kuriuo skaitytojas fiksuoja šuolius:

Įtampos matuoklis

Reguliuotojas nagrinėja ginčą

Darius šią savaitę pasidalijo naujausiu padėties vertinimu, sakydamas, kad „situacija yra bloga“.

„Nejungti prietaisų aš negaliu, nes negalėčiau vykdyti veiklos. Net vandens neturėčiau, nes gręžinio siurblys trifazis, o ir maitinimo gamybos įranga trifazė. Kaip jau ne kartą minėjau, jei dingsta nors viena fazė, trifaziai elektros prietaisai neveikia, o vienfaziai prietaisai, pajungti ant dingusios fazės, taip pat neveikia. Situacija gerėja, bet ne taip, kaip norėtųsi. Viskas vyksta labai lėtai“, – sako Darius.

Jis pažymi, kad problemų būta dar iki 20 kW galios saulės elektrinės įrengimo.

„Situacija nesikeičia nei veikiant saulės elektrinei, nei ją išjungus (išjungus saulės elektrinę iš tinklo). Situacija vienodai bloga. Kaip ESO gali paaiškinti elektros fazių dingimus nakties metu, kai saulės elektrinė neveikia? Tikriausiai skaisčiai šviečia mėnulis“, – ironizuoja vyras.

Jis sako jau nebeskaičiuojantis, kiek „sudeginta“ prožektorių su judesio davikliais, ir visa tai vykę dar iki elektrinės pastatymo.

„ESO darbuotojai man sako, kad naudoju labai elektros energijos. Sako, kaip geras kaimas. Bet naudoju tiek, kiek esu išsipirkęs. Jei naudočiau daugiau, išmušinėtų įvadinį saugiklį“, – kalba vartotojas.

Tad, pasak jo, nepaisant veiksmų tiek iš jo paties, tiek ir operatoriaus, situacija keičiasi lėtai.

„Situacija yra pagerėjusi: dinginėja fazės, bet rečiau. Dabar mano įtampos reguliavimo relės yra nustatytos taip: žemutinė riba 190 V (standartas 207 V), o viršutinė riba yra nustatyta 265 (standartas 253 V) ir vis tiek dinginėja“, – sako žmogus.

elektra, rozetė

Pasak jo, ESO žada pakartotinai statyti analizatorių ir stebėti padėtį.

Įmonės skunde Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai teigiama, kad verslas patiria nuostolių.

„Dabar pats sezono įkarštis ir visi savaitgaliai užimti (…). Visi virtuvės prietaisai elektriniai, todėl nesant stabilaus elektros energijos tiekimo neįmanoma teikti maitinimo paslaugų. Žmonėms negali būti teikiamos paslaugos“, – rašome kreipimesi.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) sako, kad yra gavusi prašymą išnagrinėti ginčą.

„VERT pradėjo ikiteisminę ginčo nagrinėjimo procedūrą, kurios metu bus įvertinta situacija ir priimtas sprendimas pagal pareiškėjo reikalavimus. Pareiškėjai taip pat gali savo teises ginti teisme“, – atsakyme „Delfi“ komentavo taryba.