Galima tikėtis mažesnės sąskaitos

„Delfi“ skaičiavimu, garantinis tiekimas spalį kainuos 21,72 cento už kilovatvalandę – 3,26 cento arba 13 proc. pigiau nei šį mėnesį (24,98 cento). Tai yra „Standartinio“ vienos laiko zonos plano kaina.

150 kWh sąskaita už garantinį tiekimą su šiuo planu spalį sieks 32,58 euro (rugsėjį – 37,5 euro), o 450 kWh sąskaita – 97,74 euro (112,4 euro).

Garantinio elektros tiekimo kaina spalį:

Keleto kitų garantinio tiekimo planų kainos spalį:

„Standartinio“ plano dviejų laiko zonų dienos tarifas bus 23,29 cento, nakties ir savaitgalio – 18,21 cento už kWh.

Plano „Namai“ viena laiko zona kainuos 20,15 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 21,48 cento, o naktį ir savaitgalį – 17,24 cento už kWh (papildoma dedamoji – 3 eurai per mėnesį)

„Namai Plius“ vienoje laiko zonoje tarifas sieks 19,79 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 21, nakties – 17 centų už kWh (papildoma dedamoji – 6 eurai per mėnesį).

Garantinio tiekimo kaina skaičiuojama prie praėjusio mėnesio biržos kainos pridedant 15 proc. antkainį, persiuntimo kainą ir kitas dedamąsias.

Biržos kaina rudens pradžioje: žemumos ir aukštumos

Nord Pool Spot“ biržoje, Lietuvos kainų zonoje, elektra rugsėjį – palyginti su rugpjūčiu – pigo 2,34 cento arba 21,9 proc. iki 8,354 cento už kWh (be PVM) (rugpjūtį buvo 10,695 cento už kWh).

„Delfi“ jau rašė, kad rugsėjį didmeninės elektros kainos smarkiai kito: pavyzdžiui, mėnesio pradžioje dalis vartotojų sulaukė netgi įspėjimo dėl kainos šuolių, o jau po savaitės gyventojus pasiekė žinia apie mažiausią darbo dienos kainą šiemet.

Galiausiai, permainingos rugsėjo kainos vidurkis nukrito žemiau 100 eurų už megavatvalandę (arba 10 centų už kWh) ribos ir yra mažiausias per pastaruosius kelis mėnesius. Beje, svyravimais prasidės ir spalis: antradienį biržos valandinė kaina didesniąją nakties dalį bus apie 0, o per vakarinį piką – 29 centai už kWh (be PVM).

Jeigu palyginimui apskaičiuotume nepriklausomų tiekėjų biržos planus įvertinę rugsėjo rinkos kainą ir jų skelbiamas dedamąsias (tai yra, valstybės reguliuojamos dalies kainą ir tiekėjo maržą), matysime, kad šįkart garantinio tiekimo kilovatvalandė yra labai panašaus kainų lygio:

Šiems skaičiavimams atlikti prie rugsėjo biržos kainos (su PVM) pridedame: „Ignitis“ atveju – 11,6 cento (valandinis planas), „Elektrum Lietuva“ – tiekėjo nurodomus 11,595 cento (valandinis), o „Enefit“ atveju – 11,69745 cento.

Mėnesio sąskaitą skaičiuojame su 150 kWh mėnesio suvartojimu ir papildomai pridedame mėnesio mokesčius: „Ignitis“ taiko 1,36 euro mokestį, „Elektrum Lietuva“ – 1,5 euro, o „Enefit“ – 2 eurus.

Priimant konkrečius sprendimus rekomenduojame dėl kainų teirautis pačių bendrovių.

0,5 mln. vartotojų – dar nepasirinkę

Visuomeninis tiekimas dabar kainuoja 19,7 cento už kWh („Standartinis“ vienos laiko zonos planas). Jis užtikrinamas vartotojams, kurie sunaudoja mažiausiai elektros energijos (trečiasis rinkos liberalizavimo etapas) ir nėra pasirinkę nepriklausomo tiekėjo.

Garantinis tiekimas taikomas tiems gyventojams, kurie priklauso pirmam arba antram elektros tiekimo rinkos liberalizavimo etapui, bet nepasirinko elektros tiekėjo, arba jų tiekėjas nevykdo įsipareigojimų, nutraukė veiklą.

Garantinio, visuomeninio tiekimo ir biržos kainų istorija:

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) skelbia rugsėjo pradžios duomenis, iš kurių matyti, kad iš pirmojo ir antrojo etapų šiuo metu sutarties su nepriklausomu tiekėju neturi 40,8 tūkst. buitinių vartotojų (garantinis tiekimas). Visuomeninio tiekimo vartotojų yra 11 kartų daugiau – apie 460 tūkst. Tad pusė milijono gyventojų ir toliau nėra pasirinkę nepriklausomo elektros tiekėjo. Tai padariusiųjų yra 1,24 mln.