Neveikiančios elektrinės ir nurimęs vėjas

Spalio 2 dienos ryte kaina Lietuvos kainų zonoje pašoks iki 500,8 euro už megavatvalandę arba 50 centų už kilovatvalandę (be PVM). Panaši kaina laikysis keturias valandas rytinio piko metu. Paros vidurkis bus 24,1 cento už kWh, o žemiausia valandinė kaina – 8 centai. Palyginti su šiuo antradieniu padėtis smarkiai pasikeitusi:

Elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ komentavo „Delfi“, kad aukštos elektros kainos pirmoje dienos pusėje bus visame Suomijos ir Baltijos šalių regione.

„Pagrindinė priežastis – rytoj numatoma itin maža vėjo jėgainių generacija. Taip pat Suomijoje vis dar remontuojamos dvi branduolinės jėgainės: „Olkiluoto 2“ 890 MW ir „Loviisa“ 507 MW galios reaktoriai. Abu juos planuojama įjungti šios savaitės pabaigoje.

Lietuvoje taip pat vakar pradėtas planuotas Lietuvos elektrinės 9 bloko remontas (galia 455 MW), kuris tęsis iki spalio 12 dienos“, – rašoma komentare, turint omenyje Elektrėnų dujinį kombinuoto ciklo bloką (KCB).

Antroji brangiausia metų diena

Elektros kainų pikai ypač aktualūs valandinius biržos planus pasirinkusiems vartotojams, kuriems patariama koreguoti energijos suvartojimą tomis valandomis, kai elektra brangi.

Energetikos sprendimų bendrovės „Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas siūlo atsisakyti nebūtino vartojimo.

„Tiek buitiniams, tiek verslo klientams, turintiems su birža susietą elektros tiekimo planą, reikėtų didžiausią dėmesį atkreipti į trečiadienio rytą, nuo septintos valandos iki vidurdienio, nes tuomet kaina bus pasiekusi piką – 500,08 euro be PVM už megavatvalandę.

Šiomis valandomis vartotojams rekomenduojame kiek įmanoma labiau sumažinti elektros vartojimą ir jai imlius įrenginius naudoti vėlesnėmis valandomis“, – pranešime sako M. Kavaliauskas.

Elektros kainos „Nord Pool Spot“ biržoje spalio 2 d., 9–10 val. ryto (Eur/MWh, be PVM)

Anot „Elektrum Lietuva“ eksperto, kalbant apie paros kainos vidurkį, tai bus antra brangiausia diena šiais metais. Pastarąjį kartą aukštesnė vidutinė paros kaina buvo fiksuota tik šių metų sausio 5 dieną, kai dienos vidurkis siekė 67 centus už kWh.

Atkreiptinas dėmesys, kad tai yra didmeninės elektros kainos. Galutinę kainą vartotojui kartu sudaro infrastruktūros mokesčiai ir nepriklausomo tiekėjo mokesčiai, jeigu vartotojas yra jį pasirinkęs.

Aukščiausia kaina biržoje

Trečiadienio rytą elektra Baltijos šalyse ir Suomijoje bus didžiausia iš visų biržos narių. O bendrai „Nord Pool“ sistemoje kainos pikas trečiadienį tebus 13,3 cento, vidutiniškai per parą kilovatvalandė čia kainuos 6,5 cento.

Elektros vidutinės paros kainos palyginimas Lietuvoje 2022–2024 metais (Eur/MWh):

Baltijos šalyse rugsėjo pradžioje elektros valandinė kaina biržoje taip pat kilo iki 45–50 centų už kWh. Tuomet buvo remontuojama Suomijos ir Estijos elektros jungtis „Estlink 2“, buvo mažesnė ir vėjo generacija. Vėliau, rugsėjo 9 dieną, pirmadienį, paros vidurkis nesiekė ir pusės cento už kilovatvalandę ir tai buvo „pigiausia“ darbo diena šiais metais. Darbo dieną elektra įprastai būna brangesnė dėl didesnio suvartojimo.

Apskritai, elektra rugsėjį – palyginti su rugpjūčiu – pigo 21,9 proc. iki 8,35 cento už kWh (be PVM) (rugpjūtį buvo 10,7 cento už kWh). Tad nors ir pažymėtas permainingų elektros kainų, rugsėjis buvo vienas pigesnių pastarojo laikotarpio mėnesių.

Kaip matyti iš infografiko aukščiau, 2022-ieji buvo ypač aukštų kainų laikotarpis, o išsiskyrė tų metų rugpjūčio 17-osios vakaras, kai vieną valandą elektra kainavo 4000 eurų už MWh arba 4 eurus už kWh. Vidutinė paros kaina tuomet šoktelėjo iki 82,4 cento už kWh.