2025 m. elektros skirstymo kaina vidutinės įtampos (VĮ) tinkluose sieks 1,147 centus už kilovatvalandę (kWh) be PVM ir mažės 7,1 proc., lyginant su nustatyta 2024 m. (1,235 centai už kWh).

Tuo tarpu žemos įtampos (ŽĮ) tinkluose ši kaina sudarys 2,639 centus už kWh be PVM ir mažės 6,3 proc., lyginant su 2024-ais metais (2,817 centus už kWh).

Šios kainos įeina į galutines gyventojų mokamas sąskaitas už elektrą.

Pasak rinkos reguliuotojo, kainos iš esmės mažėja dėl mažesnių technologinių sąnaudų, vartotojams grąžinamos papildomos investicijų grąžos bei prognozuojamo paskirstyti didesnio elektros energijos kiekio.

Elektros tinklus prižiūrinčiam „Energijos skirstymo operatoriui“ (ESO) kitąmet nustatytas leistinas pajamų lygis skirstant energiją VĮ tinklais sudarys 121,5 mln. eurų (2024 m. – 117,1 mln.), ŽĮ tinklais – 200,1 mln. eurų (2024 m. – 192 mln.).

Visgi ateinantiems metams ESO suskaičiuoti didesni kapitalo kaštai dėl įgyvendintų investicijų bei darbo užmokesčio fondo.

Šių kainų viršutinės ribos gali būti koreguojamos ne dažniau kaip du kartus per metus ir dėl esminių paslaugų apimties, infliacijos, mokesčių ar kitų nuo rinkos dalyvio nepriklausančių veiksnių pokyčių.

Galutinė elektros kaina buitiniam vartotojui susideda iš jos įsigijimo, perdavimo, skirstymo kainos, visuomeninio tiekimo, skirto trečiajame rinkos liberalizacijos etape esantiems vartotojams, kainų, taip pat viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) kainos.

Kaip reguliuotojas jau nustatė anksčiau, kitąmet taip pat mažėja ir visuomeninio tiekėjo „Ignitis“, ir bendrai prognozuojama elektros rinkos kaina.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją