„Vilniaus rajono saulės parkas“ bus atsakingas už saulės energijos plėtros projektus, kurs tvarią infrastruktūrą, skatins gyventojus naudotis saulės energija.

Pasak Vilniaus rajono mero Roberto Duchnevičiaus, šiuo projektu siekiame ne tik prisidėti prie tvaraus energijos vartojimo ir atsinaujinančių energijos šaltinių populiarinimo Vilniaus rajone, bet ir padėti nepasiturintiems rajono gyventojams.

„Ši iniciatyva yra svarbus žingsnis Vilniaus rajonui, siekiant tapti viena žaliausių ir pažangiausių savivaldybių Lietuvoje. Norime plėtoti aplinkai draugiškas energetikos technologijas, mažinti energijos nepriteklių. Visa tai leis gerinti aplinkos apsaugos padėtį, suteiks socialinę visuomeninę naudą ne tik savivaldybės įstaigoms, bet ir nepasiturintiems žmonėms, kurie galės naudotis elektrinių įrengtąja galia,“ – sako R. Duchnevič.

Savivaldybė nurodo, kad vadovaujantis Nacionalinio energetikos ir klimato srities veiksmų planu 2021–2030 metams ir UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ skatinamosios finansinės priemonės „Paskolos energetikos bendrijoms“ aprašymu, yra teikiama finansinė parama vykdant atsinaujinančių energijos išteklių elektrinės statybą. Šios priemonės lėšomis bus skiriama lengvatinė paskola, kurioje derinama dotacija iki 50 proc., įskaitant techninės pagalbos dotaciją.

Dotacijos, išskyrus techninės pagalbos dotaciją, dydis kiekvienai atsinaujinančių išteklių energijos bendrijai (AIEB) priklausys nuo to, kiek elektrinės pajėgumų bus perduota savivaldybėje gyvenantiems energetinį nepriteklių patiriantiems asmenims. Pavyzdžiui, jei 20 proc. elektrinės galios bus perduota energetinį nepriteklių patiriantiems asmenims, tai AIEB turės teisę gauti 20 proc. dotaciją ir t.t. Bendras dotacijos, įskaitant ir techninės pagalbos dotaciją, dydis AIEB negalės viršyti jai suteiktos (išmokėtos) paskolos sumos.