Elektros sąskaita anksčiau siekdavo apie 30 eurų

Sostinės Viršuliškių mikrorajone gyvenanti Agnė (vardas pakeistas) sako, kad veikiant oro kondicionieriui išlaidos už elektrą birželį padvigubėjo.

„Dažniausiai elektros kaina svyruoja apie 30 eurų, žiemą kartais pasiekdavo 40 eurų, kadangi daugiau reikėjo šviesos, kartais naudodavome šildytuvą (bet tik išimtiniais atvejais, šiaip namuose gana šilta ir jo neprireikia).

Taigi, buvome įpratę, kad sąskaita už elektrą vasarą svyruoja apie 30 eurų, tačiau sąskaita už praeitą mėnesį nustebino“, – pasakoja moteris.

Anot jos, per karščius kone visą laiką namuose veikė kondicionierius, nes šeima gyvena viršutiniame aukšte ir butas įkaista nuo stogo. Namas nėra renovuotas.

Be oro kondicionieriaus sąlygos bute tampa sunkiai pakeliamos

„Įvertinome, kad sąskaita už elektrą turėtų būti didesnė, tačiau nenumanėme, kad komfortas gali atsieiti dvigubą sąskaitą. Už praėjusį mėnesį vien už suvartotą elektrą sumokėjome beveik 76 eurus. Naudojame mobilų oro kondicionierių, kurio galingumas yra 3400 W“, – pasakoja Agnė.

„Delfi“ paprašė Lietuvos energetikos agentūros (LEA) ekspertų komentaro, kaip sutrukdyti sąskaitų augimui.

LEA Energijos vartojimo efektyvumo didinimo kompetencijų centro vadovė Rasa Jaciničienė sako, kad energijos suvartojimas priklauso nuo įrenginio galios, darbo režimo, naudojimo trukmės, lauko oro temperatūros, pastato išorinių atitvarų šilumos laidumo savybių, todėl galutinės mėnesio išlaidos gali skirtis kiekvieną mėnesį.

„Šiuo atveju nėra žinoma, kiek laiko bei kokiu darbo režimu dirbo šis įrenginys, bet jei labai karštą dieną jis veiktų pilna galia ir apie 8 val./parą, tada elektros sąnaudos būtų 10,4 kWh per dieną. Tai kainuotų vidutiniškai 2,63 Eur/dieną (esant 25,3 cento už kWh tarifui).

Jei toks oro vėsinimo įrenginys būtų naudojamas pilna galia, pavyzdžiui 15 dienų per mėnesį, elektra patalpų vėsinimui gali kainuoti apie 40,0 Eur“, – skaičiuoja R. Jaciničienė.

Stacionarus oro kondicionierius iš dalies yra pranašesnis už mobilųjį, nes gali būti pakabintas aukštai ir leisti šaltam orui leistis į patalpą

Kaip sutaupyti naudojant oro kondicionierių?

Pasak ekspertės, siekiant sumažinti išlaidas oro vėsinimui patartina koreguoti energijos vartojimo įpročius. Į šias priemones nereikėtų papildomai investuoti. Pavyzdžiui, itin svarbu nustatyti tinkamą oro kondicionieriaus temperatūrą.

„Padidinus temperatūrą nuo 18 iki 24 laipsnių, elektros sąnaudas galima sumažinti apie 10–20 proc., o sumažinus temperatūros skirtumą tarp lauko ir patalpų oro, mažinama ir peršalimo ligų rizika.

Siūlytina pasyviam vėsinimui išnaudoti lauko oro vėsą nakties metu, kai Lietuvoje paprastai yra vėsiau, – naktį praverti langus ir vėsinti patalpas. Taip vienai patalpai galima sumažinti elektros suvartojimą 5–10 proc. Svarbu uždaryti langus tuo metu, kai išorės oro temperatūra artėja prie vidaus temperatūros“, – aiškina R. Jaciničienė.

Kartu svarbu neleisti patalpoms įkaisti – uždengiant langus, taip sumažinant šilumos patekimą į vidų bei išlaidas patalpų vėsinimui. Naudojant patalpų viduje vidines žaliuzes, užuolaidomis dengiant langus galima blokuoti tam tikrą dalį saulės spindulių.

Keli svarbiausi patarimai naudojant oro kondicionierių:

„Svarbu tinkamai pasirinkti vidaus užuolaidų ar žaliuzių medžiagą, kad jos ne tik mažintų saulės šviesos patekimą, bet ir būtų atspindinčių savybių. Tačiau vidinių priemonių efektyvumas yra ribotas palyginti su išorinėmis priemonėmis, nes vidinės priemonės blokuoja šilumą tik po to, kai ji jau prasiskverbė per lango stiklą“, – įspėja LEA specialistė.

Todėl, pasak jos, apsaugoti patalpas nuo kaitros efektyviau gali padėti ir išorinės žaliuzės, kurios efektyviau blokuoja šilumos patekimą į patalpas dar prieš jai pasiekiant lango stiklą. Taip pat langų stiklus vasaros metu patartina apklijuoti plėvelėmis, kurios atspindi saulės šviesą ir sumažina patalpų įkaitimą.

„Skaitytoja minėjo, kad patalpos labai įšyla saulėtomis dienomis per stogą. Tai yra užuomina į kitą galimą, bet daugiau investicijų reikalaujantį sprendimą – renovuoti pastatą. Šis sprendimas galėtų būti naudingas ne tik vasarą, kai yra labai saulėta ir karšta, bet ir sumažėtų šilumos sąnaudos bei sąskaitos už šildymą šaltuoju metų laiku“, – sako ekspertė.

Anot jos, įsirengus oro kondicionierių verta apsvarstyti ir saulės elektrinės įsirengimo galimybę. Saulės elektrinė pagamintų daugiausiai elektros karštomis dienomis, kai oro kondicionierių naudojimas yra intensyviausias. Toks derinys sumažintų išlaidas elektros energijai.

Modernesni oro kondicionieriai „jaučia“ žmogaus atėjimą ir nepučia į jį šalto oro

Ar reikėtų keisti nepriklausomą tiekėją?

Agnė komentavo, kad naudojasi dviejų laiko zonų apskaita, pagal kurią kurią už dieną sunaudotą elektrą moka 30,83 cento, o naktį 22,22 cento už kilovatvalandę. Akivaizdu, kad dieninis tarifas yra per aukštas šių dienų realijoms ir netgi didesnis nei tas, kuriam savo skaičiavimus aukščiau pateikė LEA ekspertė.

„Pernai per didžiausius karščius patys buvome išvykę atostogų, todėl tiek nepasijautė, pavienės dienos didelio skirtumo nesudarė, sąskaita buvo išaugusi tik iki žiemos sąskaitos lygio, tai yra +10 eurų.

(Elektros tiekimo – red.) plano keisti neplanuojame, bet tikrai permąstėme kondicionieriaus naudojimą: daugiau dėmesio skirsime, kada jo naudojimas galbūt nebėra kritiškai būtinas“, – sako moteris.

Tačiau tokia perspektyva jos nevilioja, turint omenyje patalpų įkaitimą.

„Manau, kad čia tiesiog realybė su kuria teks susitaikyti, nes per didžiuosius karščius namuose temperatūra pakyla iki 28–29 laipsnių“, – sako ji.

Temperatūra nenaudojant oro kondicionieriaus

LEA ekspertė R. Jaciničienė į klausimą, ar verta keisti tiekėją arba paslaugų planą, sako, kad tarp tiekėjų kainos skirtumas nėra labai didelis.

„Palyginant galimas sąskaitas už elektros energiją statistiniam namų ūkiui iš skirtingų energijos tiekėjų, jos gali skirtis tik apie 2–8 procentus ir energijos tiekėjo ar planų keitimas gali padėti nežymiai sutaupyti“, – komentuoja specialistė.

Siūlo nekabinti kondicionieriaus „kur gražiau“

LEA direktorė Agnė Bagočiutė atskirai „Delfi“ sakė, kad yra ir kitų sprendimų, kurie efektyvina oro kondicionieriaus naudojimą.

„Dėl montavimo. Tikrai siūlome kreiptis į specialistus, montuoti ne ten, kur atrodo gražiau. Bendri patarimai, – aišku, jie priklauso nuo apšvietimo ir panašiai – kabinti kuo aukščiau: šaltis leidžiasi žemyn. O taip pat pasižiūrėti, kad būtų kuo didesnė patalpa, ne koridorius ar pan. Ir kur susidaro daugiausiai šilumos“, – teigia A. Bagočiutė.

Ji taip pat pataria nejunginėti kondicionieriaus.

„Viena iš dažniausių klaidų – įjungia/išjungia. Patariama, kad temperatūra turėtų svyruoti kažkur 23–24 laipsniai, o ne 18–16. (Geriau) jį laikyti nuolat įjungtą. Ypač šiuolaikiniai kondicionieriai reaguoja – atšalus iki tam tikros temperatūros automatiškai išsijungia ir jeigu temperatūra kyla, jie įsijungia. Tokiu atveju sunaudosime mažiau elektros energijos ir pigiau sumokėsime“, – teigia pašnekovė.

Jeigu yra galimybė rinktis, geriau įsigyti prietaisą su sensoriais, kurie reaguoja į žmogų, kad nepūstų šaltis ir pan.

Oro kondicionieriaus nepatartina kabinti bet kurioje vietoje

„Ir kitas svarbus dalykas, kuris užmiršta: dulkių siurblius išvalome, o kondicionierių užmirštame. Tai reikia valyti, patariama, kas 1–2 mėnesius atidaryti filtrus, juos išvalyti. Galima ir patiems tai padaryti. Tai sumažina ir sąnaudas“, – sako A. Bagočiutė.

„Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas sako, kad vienas iš veiksmingiausių įrankių siekiant sumažinti patalpų vėsinimo sąnaudas – programuojamas termostatas, kuris leidžia automatiškai reguliuoti temperatūrą pagal jūsų dienos ritmą.

„Turėdami išmaniąją termostato sistemą galite nustatyti aukštesnę temperatūrą dienos metu, kai esate išvykę į darbą, ir žemesnę, kai esate namuose. Taip pat, šiuolaikinė nuotoliu valdoma sistema pravers, jei esate įsirengę saulės elektrinę, tuomet kondicionierių patalpų vėsinimui verta pasitelkti, kai realiuoju metu vyksta intensyvi elektros energijos gamyba“, – pranešime sako M. Kavaliauskas.

Eksperto teigimu, elektros išlaidas gali lemti ir pats įrenginys – jei oro kondicionierius yra senas, verta apsvarstyti galimybę jį pakeisti naujesniu, energiją taupančiu modeliu. Nauji įrenginiai su aukštu energetinio efektyvumo reitingu esą gali sumažinti elektros sąnaudas net iki 50 proc.

„Įsigyjant naują įrenginį svarbu įvertinti energetinio efektyvumo koeficientą, jis gali būti skaičiuojamas keliais skirtingais metodais, tačiau populiariausi kondicionierių efektyvumo vertinimai yra COP/SCOP koeficientai.

Kuo šis skaičius aukštesnis, tuo efektyviau veikia įrenginys. Paprastai, modernių oro kondicionierių efektyvumo koeficientas optimaliomis sąlygomis svyruoja nuo 3,5 iki 5,5“, – sako M. Kavaliauskas.

Ventiliatorius – alternatyva arba „pagalba“ oro kondicionieriui. Tai gali padėti mažinti elektros sąskaitą, sako ekspertai

Jis kartu siūlo neprisirišti prie kondicionierių: paprastai mažiau elektros naudoja kitas prietaisas – ventiliatorius.

„Tai efektyvi priemonė orui cirkuliuoti ir sukurti vėsos pojūtį be didelių elektros sąnaudų. Naudodami ventiliatorius kartu su oro kondicionieriumi, galite nustatyti termostatą keliais laipsniais aukščiau, taip išlaikant komfortą ir tuo pačiu sumažinant elektros sąskaitą“, – pataria M. Kavaliauskas.

Kiek vidutiniškai turėtų kainuoti kondicionieriaus išlaikymas?

LEA ekspertės R. Jaciničienės teigimu, norint tiksliai sužinoti, kiek elektros energijos suvartoja konkretus oro vėsinimo įrenginys, galima naudoti elektros srauto matuoklį.

Oro kondicionieriaus energijos vartojimo efektyvumą galimą vertinti pagal šiuos parametrus: EER (šaldymo) ir COP (šildymo), kurie parodo, kiek kondicionierius pagamins šalčio ar šilumos (kW), sunaudojęs 1 kW elektros energijos. Bei sezoniniai koeficientai – SEER (šaldymui) ir SCOP (šildymui), kurie nurodo efektyvumą atsižvelgiant į kintančias oro sąlygas.

„Pavyzdžiui, jei vertintume, kad 50 m2 dydžio patalpoms galėtų būti naudojamas apie 5000 W šaldymo galios kondicionierius, kurio sezoninio energijos vartojimo efektyvumo indekso SEER vertė yra pavyzdžiui 3,0 ir labai karštą dieną jis veiktų pilna galia bei 6 val./parą, tada elektros sąnaudos būtų apie 10,0 kWh per dieną.

Tai kainuotų vidutiniškai 2,5 Eur/dieną (esant 25,3 cento už kWh tarifui). Jei toks kondicionieriaus būtų naudojimas 15 dienų per mėnesį, sąskaita šių patalpų vėsinimui būtų apie 38 Eur“, – skaičiuoja specialistė.

Verta rinktis taupius, aukštesnės energijos efektyvumo klasės elektros prietaisus

Renkantis kondicionierių verta atkreipti dėmesį į energijos efektyvumo klasifikacijas ir rinktis kuo aukštesnę, pvz. A+++ ar A++. Nes, pavyzdžiui, A+++ klasės oro kondicionierių sezoninis efektyvumo koeficientas šaldymui SEER turi būti didesnis nei 8,5.

Anot ekspertės, ankstesniame 50 m2 pavyzdyje minėtoms patalpoms pasirinkus A+++ energijos vartojimo efektyvumo klasės kondicionierių, kurio sezoninio energijos vartojimo efektyvumo indekso SEER vertė yra 8,5, tokių patalpų vėsinimas kainuotų apie 0,9 Eur/dieną arba apie 13 Eur per mėnesį.

Renkantis kondicionierių svarbu pasirinkti jį tinkamos galios, nesirinkti per daug galingo. O įvertinęs patalpas šiuos įrenginius turėtų parinkti vėsinimo sistemų projektuotojas ar kitas šios srities specialistas. Oro kondicionierius turi būti parenkamas individualiai, priklausomai nuo patalpų išorinių atitvarų ploto, pavyzdžiui, ar patalpa turi stogą, kiek langų, bei kokios yra išorinių atitvarų šilumos laidumo savybės.