Žada mažesnes sąskaitas

„Nors atšalo, bet turime viską padaryta, kad vilniečiai jaustųsi šiltai savo namuose. Jeigu anksčiau šioje vietoje deginome kurą, kuris buvo ne visai švarus, šiandien galime konstatuoti, kad Vilniuje turime beveik 87 proc. švarios šilumos (...).

Absorbcinis siurblys leidžia daryti mums ne tik taupyti šilumą, ne tik daryti mūsų miestą švaresnį, bet ir sumažinti sąskaitas vilniečiams“, – trečiadienį įrenginio atidarymo renginyje Vilniaus termofikacinėje elektrinėje (VE-2) kalbėjo energetikos ministras Dainius Kreivys.

VŠT prognozuojama šilumos kilovatvalandės kaina Vilniuje spalį. Šilumos kainą turėtų mažinti ir atpigęs biokuras:

Šį sezoną jau nebegalios nulinio PVM lengvata. Bet ministras tikina, kad tai sąskaitų neaugins.

„Tikrai neišaugins. Galime pasidžiaugti, nes biokuro kainos yra iki 20 proc. žemesnės, tai tikrai kompensuos PVM pakėlimą, ir tikėtina, kad (šilumos – red.) kainos visoje Lietuvoje bus netgi keletą procentų žemesnės. Vilniuje dėl „Ignitis“ įrangos paleidimo, dėl inovacijų diegimo kainos bus gerokai mažesnės“, – sakė ministras, turėdamas omenyje ir „Ignitis grupės“ pastatytą Vilniaus kogeneracinę jėgainę.

Tad D. Kreivio teigimu, jeigu oro temperatūra šią žiemą nebus žemesnė nei pernai, visi šie veiksniai sąskaitas gyventojams už tikrai sumažins.

„Šis sezonas, jeigu šiluma (oro temperatūra – red.) bus panaši, bus pigesnis mūsų gyventojams, ypač vilniečiams. Matome, kad spalio mėnesį apskritai didžiulis skirtumas. Tikėkimės, kad panašus skirtumas išsilaikys per visą šildymo sezoną“, –- kalbėjo ministras.

„Šiandien gana sunku pasakyti, kokios bus kainos, bet reikia prisiminti, kad jos pirmiausia priklauso, kokio šaltumo bus žiema“, – sako ministras.

Valdas Benkunskas, Dainius Kreivys, Gerimantas Bakanas įrenginio atidarymo ceremonijoje

Sostinėje sezono pradžia tikėtina spalio viduryje

Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas sako, kad sostinė pasiruošusi šildymo sezonui.

„Tie kartais nematomi darbai duoda efektą ir rezultatą. Vienas iš darbų yra absorbcinis šilumos siurblys, bet Vilniaus šilumos tinklai toliau investuoja į efektyvumą. (...) Palyginus su praėjusiu spaliu vilniečiai gaus trečdaliu mažesnes sąskaitas. Regione mūsų kaina yra konkurencinga“, – kalbėjo V. Benkunskas.

Jis pridūrė, kad ir Vilniaus kogeneracinė jėgainė taip pat žada veikti visu pajėgumu.

Jo teigimu, artimiausiomis dienomis šildymo sezonas sostinėje dar veikiausiai neprasidės, bet sprendimus dėl šildymo galima priimti ir individualiai.

„Prisiminus, kad prieš keturias ar penkias dienas turėjome apie 20 laipsnių šilumos, tai stebime oro temperatūrą (…). Kiekvienas būstas, ofisas gali priimti sprendimą ir individualiai pradėti šildymo sezoną. Tradiciškai šildymo sezonas prasideda spalio viduryje“, – sako meras.

VŠT teigia, kad Vilniuje šilumos kaina bus mažiausia tarp Baltijos šalių sostinių

Vilniaus miesto savivaldybė pirmadienį taip pat skelbė, kad gyventojai turi teisę savo name šildymo sezoną pradėti anksčiau. Tam turi pritarti daugiau nei pusė (50 proc. + 1) namo butų savininkų.

Priėmus tokį sprendimą, namo bendrijos pirmininkas ar administratorius apie tai privalo informuoti Vilniaus šilumos tinklus, o šildymą įjungia namo šildymo ir karšto vandens sistemos prižiūrėtojas.

„Kam yra poreikis, šildymo sezoną galima pradėti ir dabar. Žinau, jau yra ir švietimo įstaigų, kurios turi nerenovuotas sienas ir langus, – jau pradėjo šildytis. (...) Savivaldybės pastatas šiandien pradėtas šildytis“, – kalbėjo meras.

Anot jo, kompensacijų už šildymą prašymų situacija yra „stabili“, tad ir lėšų suma turėtų būti panaši kaip ir praeitą sezoną.

Vilniaus šilumos tinklų vadovas Gerimantas Bakanas sako, kad jeigu orai bus šilti, tai ir sąskaita bus maža. Jis priminė, jog nustoja galioti nulinio PVM lengvata, tačiau kilovatvalandės kaina vis tiek bus 27 proc. mažesnė šį spalį nei pernai tuo pačiu metu.

„Grįžta PVM, bet rezultatai yra geri“, – komentavo G. Bakanas.

Galingiausio Baltijos šalyse absorbcinio šilumos siurblio atidarymas ir pasirengimo 2024–2025 m. šildymo sezonui aptarimas

VŠT jau įsigijo apie 70 proc. biokuro. G. Bakano teigimu, jeigu nepablogės aplinkybės, – pavyzdžiui, geopolitinės, keliančios dujų kainą, – tikėtina, kad visas šildymo sezonas vilniečiams gali būti pigesnis nei pernai. Bet daug kas priklauso ne tik nuo šių išorės veiksnių bei orų kainų, o ir nuo miesto gyventojų pastangų izoliuoti būstą, taupyti energiją.

„Kiek mūsų klientai įdeda papildomų pastangų – apsišildo langus, susitvarko šilumos punktą, dalyvauja renovacijos programose – visi šie dalykai duoda dar bet kuriam vilniečiui labai didelį efektą“, – kalbėjo VŠT vadovas.

2023–2024 metų šildymo sezonas Vilniuje pradėtas pernai spalio 16 dieną, o baigtas šių metų balandžio 30 dieną. Miesto savivaldybė jo pabaigoje skelė, kad šilumos kaina nuosekliai mažėjo ir vidutiniškai siekė 7,47 cento už kWh (be PVM). Tai – 7 proc. mažiau nei ankstesnį 2022–2023 metų sezoną (8,01 cento).

Šių metų balandį nustojo galioti 0 proc. PVM lengvata centralizuotam šildymui, tad dabartinis tarifas bus 9 proc. (tai irgi lengvatinis tarifas, nes standartinis yra 21 proc.).

Investavo 8 mln. eurų, ilgainiui mažins vilniečių sąskaitas

Vilniaus termofikacinėje elektrinė (VE-2) trečiadienį atidarytas galingiausias Baltijos šalyse absorbcinis šilumos siurblys. Jo paskirtis – surinkti energijos gamybos proceso metu į aplinką išsisklaidančią šilumą, taip padidinant biokuro katilo efektyvumą ir užtikrinant žemesnę kainą vartotojams, praneša Energetikos ministerija.

Naujas absorbcinis šilumos siurblys Vilniuje (nuotraukų galerija):

Kitaip tariant, tai yra papildomas įrenginys prieš šilumos katilo, iš pastarojo surenkantis ir panaudojantis šilumos perteklių bei kartu sumažinantis šiluminę taršą aplinkoje.

„Kaminas anksčiau išmetinėdavo dūmus, kurių temperatūra 51 laipsnis. Šitu įrenginiu tą temperatūrą numušame iki 30 laipsnių. Iš to skirtumo, 21 laipsnio, pasiimame tuos 8,5 megavato (šilumos energijos – red.) – eina į tinklą“, – sakė G. Bakanas.

Vilniaus šilumos tinklai liepą skelbė, kad į beveik 9 MW galios absorbcinį šilumos siurblį įmonė investuoja 8 mln. eurų, įrenginys veikti pradės nuo 2024–2025 metų šildymo sezono.

Absorbcinis šilumos siurblys, papildomai nenaudodamas biokuro, per metus padės atgauti 17 252 MWh energijos, kurios užteks šildyti 26 A++ energinės klasės daugiabučius su 13 500 kv. m. ploto.

Įrenginys padidins biokuro katilo efektyvumą daugiau nei 13 procentų. Dėl šios priežasties vilniečiai per metus sutaupys 1,36 mln. eurų. Tiesa, to dar reikia palaukti. G. Bakanas sako, kad šio įrenginio investicijos įskaičiuotos į kilovatvalandės kainą vilniečiams, o investicijos turėtų atsipirkti per 7–8 metus.

„Kiekvieni metai per šilumos kaina neša 1,3 mln. eurų į vilniečių kišenes. Aišku, jeigu paskirstome per visus vilniečius, galbūt tai yra labai maža dalis, bet principas, kad tai yra į kišenę, o ne iš kišenės“, – sako vadovas.

Įmonė skaičiuoja, jog absorbcinio šilumos siurblio panaudojimas sumažins išmetamo CO2 kiekį beveik 4000 tonų per metus, nes šilumos gamybai reikės naudoti mažiau gamtinių dujų.

Projektas finansuojamas įmonės lėšomis, o jį galutinai įgyvendinus bus gauta 1,45 mln. eurų siekianti Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) parama.