Kėdainių rajono pakraštyje esančios bendrovės „Kaplių žuvys" ūkis užima beveik 240 hektarų, skirtų žuvims auginti. Bendrovės vadovas Arvydas Šurkus tvirtina, jog iki šiol tiek karpiai, tiek kitos žuvys žiemojo puikiai.

„Galime tik padėkoti gamtai, kad ji mūsų iki šiol neskriaudė. Vėjas vis keldavo paviršines bangas, tad vanduo judėjo ir žuvys nejautė deguonies stygiaus. Bet be darbo tikrai nebuvome. Kadangi žuvys dabar nejudrios ir snaudžia tvenkinių dugne, tai jų šerti nereikia. Tiesiog stebime žuvų būklę, matuojame deguonies kiekį vandenyje, nustatome vandens rūgštumą, kitus jo parametrus", - sakė A. Šurkus.

Duoklė paukščiams – neišvengiama

Kapliškiai žuvininkai savo turtą turi saugoti ne tik nuo brakonierių, bet ir nuo žuvis mėgstančių paukščių. Daugiausia žuvies pasigrobia dančiasnapiai. Šie triukšmingi paukščiai taip vadinami, todėl, nes jų snapai turi aštrius raginius dantelius. Dančiasnapiai žuvis gaudo nardydami 3-5 metrų gylyje. Tačiau šie paukščiai Kapliuose svečiuojasi iki čia esančius tvenkinius užkloja ledas, vėliau jie išskrenda į šiltesnius kraštus.

Kaplių tvenkiniuose žuvauja ir pilkieji bei baltieji garniai. Čia taip pat galima sutikti ir keletą jūrinių erelių.

Prioritetas - ekologinės žuvys

Bendrovėje „Kaplių žuvys" jau treji metai auginamos tik ekologiškos žuvys. Jos jau turi labai gerą vardą. Net patys priekabiausi specialistai pastebi, kad kapliškių išvestos karpių veislės auga labai gerai ir pasižymi atsparumu ligoms. Jau dabar „Kaplių žuvų" vadovai planuoja, jog čia bus iki vienų-dvejų metų auginami karpiai, karosai, lynai, kitos žuvys, kurios skirtos įvairiems vandens telkiniams įžuvinti.

Tad iki šiol buvusio tradicinio prekinių karpių auginimo žadama laikinai atsisakyti. Pasak A. Šurkaus, pastaruosius dvejus metus įžuvinimo medžiagos paklausa buvo labai išaugusi, tad ji ir tampa prioritetu.

Kaplių tvenkiniuose žuvys bus pradėtos gaudyti ankstyvą pavasarį, kai tik nutirps tvenkinius sukaustęs ledas. Tada prasidės prekyba įžuvinimui skirtomis žuvytėmis. Kaplių žuvininkai, jei tik žiema praeis sėkmingai, pavasarį įžuvinimui turės karpiukų, lynų, karosų, starkių, amūrų ir plačiakakčių.