Fondo valdymo bendrovę, jeigu ji nepatinka, galima keisti, bet nieko nekainuos tai tik tiems, kas į kaupimą įtraukti nuo šių metų ir tik tada, jei suspės per pusmetį.

Antrojoje pakopoje – daugiau nei milijonas žmonių. Pensijų fondų valdytojai sako, kad geriausia, ką kol kas padarė reforma – paskatino jų domėjimąsi.

Kad dėl nežinojimo žmonės nepriimtų neracionalių būsimos pensijos dydžiui sprendimų, visi kaupiantieji pagal gimimo datą iki vidurvasario bus automatiškai suskirstyti į gyvenimo ciklo fondus. Į juos bus perkeltas ir visas būsimųjų pensininkų sukauptas turtas, o dabartinių fondų neliks.

Gyvenimo ciklo investavimo koncepcija yra tokia, kad jaunimo pinigai investuojami rizikingiau, į akcijas, o tų, kam per 50, – labiau į obligacijas, esą stengiantis išsaugoti tai, ką žmogus jau sukaupęs, kad, išeidamas į pensiją, neliktų be nieko.

Pensijų fondų kraustymasis iš vienų į kitus jau prasidėjęs. Anot tyrimo, daugiau kaip 70 proc. jaunesnių nei 45 metų kaupiančiųjų tą daro pernelyg konservatyviuose fonduose pagal savo amžių.

Gyvenimo ciklo fondų įvedimas sutampa su dešimtaisiais ekonominio ciklo pakilimo metais. Ir privačių pensijų fondų, ir centrinio banko atstovai sutinka, kad laikas gal nėra tinkamiausias – gali būti kita krizė, dėl kurios didinti investicijas į akcijas gali būti rizikinga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)