„Rugpjūčio pabaigoje, po ilgų ir karštų diskusijų, pagaliau pavyko priimti naują minimalaus mėnesinio atlyginimo kartelę – ji dabar sieks 1038 eurus, – sako specialistų paieškos portalo CVMarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė, – tačiau, kaip parodė mūsų atliktas darbo rinkos tyrimas, dirbantieji pageidautų kur kas didesnio atlyginimo, nes algų augimas vis labiau atsilieka nuo aukštyn šuoliuojančių kainų.“

Nepatenkintų daugiau

Šiuo metu savo gaunama alga patenkintas tik kas trečias dirbantysis (34 proc.), o nepatenkintas kas antras (51 proc.), dar 15 proc. dėl įvertinimo negalėjo apsispręsti.

Tokia situacija, nepaisant to, kad per paskutinius 12 mėn. keturi iš dešimties dirbančiųjų sulaukė atlyginimo pakėlimo. Tiesa, 13 proc. alga dėl įvairių priežasčių buvo apkarpyta, o kas trečio – liko nepakitusi.

Kam skauda labiausiai?

Labiausiai finansiškai neįvertinti šiuo metu jaučiasi specialistai, technikai, kurie uždirba vidutiniškai po 1407 eurus, o norėtų gauti 1984 eurus, taip pat kvalifikuoti darbuotojai, kurie prie dabartinio savo 1269 eurų atlyginimo norėtų sulaukti 524 eurų priedo. Bendra suma sudarytų 1793 eurus.

Virėjas

Mažiausiai nuskriausti jaučiasi pardavėjai ir kiti aptarnaujantys darbuotojai (virėjai, padavėjai, parduotuvių darbuotojai ir pan.), kurie pageidautų, kad jų gaunamas 927 eurų atlyginimas ūgtelėtų 148 eurais ir pasiektų 1075 eurus.

Lietuvių lūkesčiai mažiausi

Kaip rašoma pranešime, bendrai paėmus, Lietuvos dirbantieji teigia galėsiantys normaliai pragyventi, jei jų alga kiltų ketvirtadaliu. Jei lyginsime su kitomis Baltijos šalimis, atrodome gana kukliai, nes estai, kurių faktinė alga didesnė nei mūsų 300 eurų, pageidautų 30 proc. priedo.

Latvių pageidavimas pakelti algą 32 proc. taip pat suprantamas, nes dabartinės jų algos vidurkis yra mažiausias regione.

Tai kils, ar ne?

„Nors ekonominė situacija ne vieno eksperto piešiama gana tamsiomis spalvomis lietuvių prognozės dėl jų atlyginimų gana optimistinės“, – teigiama pranešime.

Kad piniginė kas mėnesį pasipildys didesne suma, nei dabar, mano 32 proc. apklausos dalyvių, kad alga liks nepakitusi – 51 proc., o kad susitrauks – tik 6 proc. Dar 11 proc. prognozuoti buvo per sunku.

Daugiausia optimistų buvo tarp jau minėtų specialistų bei technikų, o taip pat klientų aptarnavimo darbuotojų (konsultantų, klientų informavimo darbuotojų ir pan.). Kad alga didės, pranašavo beveik keturi iš dešimties (38 proc.) šias pozicijas užimančių dirbančiųjų. Daugiausiai manančių, kad alga ne kils, o netgi trauksis, buvo tarp skyrių bei grupių vadovų – kone kas dešimtas (11 proc.). Daugiausiai nelaukiančių jokių pokyčių suskaičiuota tarp vidutinio lygio specialistų – šeši ir dešimties (60 proc.).