Daugumą jų duonos gaminius laiko duoninėje (47 proc.), net 32 proc. respondentų – šaldytuve, į virtuvės stalčių ar spintelę duoną deda 18 proc., o ant stalo ar lentynos – vos 3 proc. tyrime dalyvavusių lietuvių.
Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausiosios specialistės Vidos Jarošienės, šaldytuvas nėra tinkamiausia vieta duonai laikyti.
„Duonos laikymas šaldytuve suteikia jai kitas savybes – keičiasi jos tekstūra, ji praranda turimą skonį ir greičiau išdžiūsta. Šviežioje duonoje yra apie 40-50 proc. drėgmės, kuri labiausiai garuoja 0 - + 2 laipsnių temperatūroje“, – teigia V. Jarošienė.
Specialistės teigimu, duonos gaminius rekomenduojama laikyti sausoje vietoje, gerai vėdinamoje patalpoje, kambario temperatūroje (+ 18 laipsnių), ir suvartoti per 4 dienas. „Geriausia duoną laikyti duoninėje, kurią būtina tinkamai prižiūrėti, dažnai plauti, gerai išdžiovinti“, – sako V. Jarošienė.
„Fazer Lietuva“ užsakymu reprezentatyvų visos Lietuvos gyventojų tyrimą balandžio mėnesį atliko tyrimų bendrovė „Rait“.