Pasikeitus finansinei situacijai, pirmas skambutis – bankui

Specialistai perspėja, kad į banką reikėtų kreiptis ne tik tada, kai jau nebepavyksta sumokėti įmokos, bet iškart pasikeitus finansinei situacijai: praradus darbą, atsiradus neplanuotoms išlaidoms ir pan.

„Kreiptis į banką galima, jei ištinka net menkiausi finansiniai sunkumai: pakeitus darbą į mažiau apmokamą ar pasikeitus atlyginimo gavimo dienai. Tokiu atveju galimi net keli įmokos atidėjimo variantai“, – pasakoja Edvard Arnatkevič, „Bigbank“ santykių su klientais valdymo departamento vadovas Lietuvoje.

Tad geriau nelaukti paskutinės įmokos mokėjimo dienos ir įtariant, kad finansinė padėtis gali pablogėti, informuoti apie galimus pasikeitimus bei pradėti konsultuotis su banku. Vėluojant atlikti įmoką, nuo pat pirmosios vėlavimo dienos gali būti skaičiuojami delspinigiai, o pradelsus mokėjimus ilgesnį laiką, skola bus perduodama į skolų registrą. Informacija apie asmens įsiskolinimą yra saugoma net 10 m. ir geriau išvengti nepalankių įrašų kredito istorijoje, o ištikus finansiniams sunkumams, konsultuotis su savo banku.

Jeigu negalite laiku atlikti įmokos ar paprasčiausiai matote, kad dėl pasikeitusios finansinės padėties paskola jums sukels diskomfortą, bankas gali padėti susitvarkyti su dauguma sunkumų, pasiūlydamas pakeisti įmokos mokėjimo dieną, atidėti įmoką ar netgi pasirinkti paskolos restruktūrizavimą – galimybę keisti paskolos įmokų išdėstymą, palengvinti jos grąžinimą.

Grynieji pinigai

Įmokos mokėjimo dienos keitimas – labai paprasta procedūra, paprastai taikoma tik pakeitus darbo vietą. Daugeliui kiek sunkiau yra suprantamas įmokų nukėlimo variantas.

Kaip teigia E. Arnatkevič, ši priemonė dažniausiai yra taikoma netekusiems darbo: „Įmokos gali būti nukeltos 1-6 mėn. Tokiu atveju paprastai bankui tenka mokėti tik paskolos palūkanų sumą, tačiau tai yra žymiai geresnis sprendimas nei vėluoti. Na, o per pasirinktą įmokų atostogų periodą daugelis mūsų klientų sugeba rasti naują darbą ar kitą pajamų šaltinį.“

Išgyvenant ilgalaikius finansinius pokyčius, pavyzdžiui, gimus vaikui, negebant rasti darbo ilgesnį laiką ar naujame darbe sumažėjus darbo užmokesčiui, galima skolą restruktūrizuoti: tokiu būdu paskolos terminas yra ištęsiamas, taip sumažinant kasmėnesines įmokas ir finansinę naštą.

Galimas ir skolos išieškojimas

Kaip teigiama, dažniausiai paskolos mokėtojui kreipiantis į banką dėl finansinės situacijos pokyčių, pavyksta susitvarkyti su finansiniais sunkumais ir drastiškų priemonių imtis netenka.

Visgi, asmeniui nesistengiant su banku rasti išeities, kaip gražinti įmokas, skolos išieškojimas gali būti perduotas skolų išieškojimo įmonei.

Kai mokėjimas yra pradelstas ilgiau nei vieną mėnesį ir jo suma yra ne mažesnė kaip 10 proc. negrąžintos vartojimo kredito sumos arba mokėjimas yra pradelstas ilgiau kaip 3 mėn. iš eilės, bankas turi teisę nutraukti sutartį su klientu.

Tokiu atveju skolininkui reikės grąžinti visą bendros finansuojamos sumos likutį, sumokėti netesybas, kredito sutartyje nustatytas palūkanas ir kt. mokesčius. Taip pat bankas turi teisę dėl šios situacijos kreiptis į teismą ir antstolį, o tokiu atveju tektų apmokėti ne tik savo skolą, bet ir visas bylinėjimosi išlaidas.

„Pastebime, kad šių priemonių prireikia tik tada, kai skolos yra bandoma išvengti piktybiškai. Visais kitais gyvenimiškais atvejais, pavyzdžiui, keičiant darbą ar ilgesniam laikui jo netekus, pavyksta apsieiti be tokių sudėtingų priemonių ir dėl paskolos grąžinimo sutarti taikiai“, – ramina E. Arnatkevič.