Sako sutaupantys

Ar dienos pietus kavinėje gali pakeisti įsigytas jau paruoštas ir supakuotas maistas prekybos tinkle, diskutuota buvo socialiniame tinkle „Facebook“.

Kai kurie gyventojai teigė prekybos tinkluose perkantys jau paruoštus patiekalus ir taip, užuot kasdien eidami pietų į kavines, sutaupantys.

„Pirma, ne visiems finansai leidžia kasdien valgyti kavinėse, o antra, ne visi turi laiko pietums kavinėse“, – komentavo Vilija.

Gyventojai vardijo, kokį maistą įsigyja ir kuris, kokiame prekybos tinkle, vertas dėmesio.

„Kavinėse irgi šaldyta produkcija ir sriuba. Geriau jau valgykla, arba prekybos tinklas, bent nepermoki“, – komentavo Lina.

„Teko pastebėti ir girdėti atsiliepimus, jog ir kavinėse ne visada savo gamintą maistą siūlo, ten irgi yra niuansų“, – pridūrė Laima.

Buvo tikinančių, kad valgyti kavinėse, šiai dienai, paprasčiausiai, tapo per brangu.

„Nereikia nurašyti, kad fasuotas – jau blogas, o kavinė – tai tik viskas šviežia. Tikrai taip nėra. Būna ir vakarykščio maisto, o kaina 9 Eur. Tai už ką mokėti? Juk kavinė brangu, mažai kas eina“, – svarstė Nijolė.

Raimonda tikino, kad, galiausiai, visi čia lyginame tą patį maistą.

„Tik vienus pašildytus atneša, kitus pačiai pasišildyt reikia“, – sakė ji.

Asociatyvi nuotr.

Kainos skiriasi

Norėdami palyginti, kiek pinigų tektų išleisti dienos pietus įsigyjant ne kavinėje, o prekybos tinkle, „Delfi“ apžiūrėjo jau paruoštų patiekalų kainas ir asortimentą.

Štai už sočiai atrodančius ir jau paruoštus bulvinius blynus buvo prašoma maždaug 2,5 Eur. Panašiai tiek kainavo ir varškėčiai. Už mielinius blynus būtų tekę mokėti apie 1,5 Eur, o 4 lietiniai su vištienos ir sūrio įdaru – 4,19 Eur.

Norintiems pietauti sočiau, galima įsigyti ir mėsos kotletų, kurių vienas kainuoja 1,65 Eur. Vištienos filė su sūriu ir marinuotais agurkais be garnyro – 4 Eur, o kotletas „Jūratė“ be pagardų – 2,15 Eur.

Kiek daugiau kainuotų makaronai su padažu, kumpiu ir sūriu. Už juos tektų pakloti beveik 3 Eur, o tarkuotų bulvių cepelinai su padažu – 4,29 Eur.

Keptas suktinukas su šonine ir bulvių koše – 3,29 Eur. Tiek pat prašoma ir už vištienos suktinuką su bulvių koše ir salotomis.

Vegetariškas plovas kainuoja apie 2,5 Eur, o kiaulienos troškinys su voveraitėmis ir bulvių koše – 3,79 Eur.

Nors kiekvienoje kavinėje dienos pietų kainos skiriasi, „Delfi“ neseniai rašė apie sudarytas vidutines sumas, kurias, priklausomai nuo skirtingų miestų, gali tekti pakloti už dienos pietus kavinėse.

Vidutinė dienos pietų kaina Lietuvoje balandį siekė 7,3 euro. Remiantis Valstybės duomenų agentūros duomenimis, pavyzdžiui, Vilniuje vidutinė pietų komplekso kaina balandį siekė 7,5 euro.

Utenoje tektų mokėti daugiausiai – 8,34 euro. Pietūs Šiauliuose, taip pat kainuotų 8,16 euro. Trečioje vietoje – Klaipėda, kur dienos pietų kaina siekė 7,96 euro.

Įdomu, kad nuo šių miestų nedaug atsiliko Varėna ir Tauragė – čia atitinkamai dienos pietų kainos siekė 7,73 ir 7,88 euro. Pigiausiai papietauti buvo galima Mažeikiuose – už 5,45 euro.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Stebi didėjančią paklausą

Prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė tikino, kad klientai jau paruoštus įsigyti patiekalus perka tiek pietums, tiek vakarienei.

„Duomenys rodo, kad daugiausia paruoštų patiekalų pirkėjai įsigyja 12 valandą, taipogi į mūsų parduotuves užsuka jų po darbų – 17 ir 18 valandomis.

<...> Lyginant su šių metų pradžia , „Maximos“ pirkėjai šiuo metu jų įsigyja 20 proc. daugiau“, – teigė ji.

Kad jau paruoštas maistas išties tampa populiaresnis, pritarė ir „Iki Lietuva“ komunikacijos atstovė Gintarė Kitovė.

„Nuo metų pradžios „Pagaminta IKI“ produkcijos parduodame apie 11 proc. daugiau nei praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu. Vasarą rekordus mušė šaltibarščiai, itin populiarūs ir užkandžiai – sumuštiniai, humusas, įvairūs desertai, kruasanai bei bandelės. <...>

Tai, kad žmonės jau pamintą produkciją perka didesniais kiekiais liudija ir skaičiai – jei atsižvelgsime į parduodamo maisto kiekį svoriu, produkcijos parduodame apie 17 proc. daugiau nei praėjusiais metais tuo pačiu metu“, – sakė atstovė.

Pirkininių krepšys

„Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pridūrė, kad matyt didesnę paklausą bus diktuojantis greitėjantis šiuolaikinis žmonių gyvenimo tempas.

„Pirkėjai nori įsigyti lengvo, sveiko ir pigaus maisto ir vis mažiau skirti laiko gamybai. Ypač dirbantieji, studentai“, – teigė ji.

Kaip pridūrė, viena populiariausių kategorijų šio tinklo parduotuvėse – jau paruoštos salotos.

4-5 Eur už kavą – nebeatrodo „lengvai perkandami“

Šiaulių banko vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė tikino, kad tendencija, kuomet gyventojai ieško pigesnių dienos pietų alternatyvų jos nenustebinusi, o tai matyti ir iš maitinimo ir gėrimų tiekimo veiklos prekybos apyvartų.

„Reikia pripažinti, kad šie metai jų rezultatams nebuvo palankūs ir būtent šių įmonių apyvartos sausio-liepos mėnesiais traukėsi 7,7 proc.“, – sakė ji bei pridūrė, kad mažmeninėje prekyboje stebimos priešingos tendencijos.

Indrė Genytė-Pikčienė

Esant infliacijos šokui, gyventojai, anot ekonomistės, mažiau ėjo į maitinimo įstaigas, o tai reiškia, kad jie jautriai reaguoja į kainų pokyčius.

„Labai natūralu, kad tie 4-5 Eur už puodelį kavos nebeatrodo „lengvai perkandami“ ir žmonės to atsisako.

Kitas faktorius, PVM šiam segmentui grąžinimas. Tai prisidėjo prie kainų pokyčio ir jautriai keitė vartotojų elgseną. Todėl gyventojai, kurie dirba miestų centre, ieško, kaip pigiau gauti dienos pietus ir nori alternatyvų, kaip susimažinti sąnaudas tiek atsinešant savo maistą pietums, tiek jau paruoštą įsigydami maisto prekių parduotuvėse“, – sakė I. Genytė Pikčienė.

Kaip pridūrė, vartotojų perkamoji galia netrukus turėtų augti, o tai lems tiek žemos infliacijos infliacijos aplinkoje toliau augančios algos, tiek ECB mažinamos palūkanos.