Į „Delfi“ kreipęsis Dainius pasakojo, kad jam iš Garantinio fondo lėšų turėjo būti pervesta 5 tūkst. Eur išmoka, tačiau jis netikėtai sulaukęs dvigubai didesnės sumos.

„Pastebėjau, kad į sąskaitą, esančią SEB banke, man buvo pervesta 2 kartus po 5040 Eur. Susipažinęs su abiem lėšų įskaitymo patvirtinimais pamačiau, kad unikalus mokėjimo kodas sutampa, tačiau „Luminor“ bankas dukart patvirtino tą patį mokėjimą su 7 sekundžių tarpu“, – apie situaciją pasakojo jis.

Vyras tikino susisiekęs su Sodra ir pasiteiravęs, kaip pats turėtų grąžinti įskaitytas lėšas, tačiau gavęs žodinį patikinimą, kad bankas, kuris pervedė pinigus, perviršį turėtų nuskaičiuoti pats.

„Susisiekiau ir su „Luminor“ banku, jis patikino, kad pagal šio banko tvarkas iš mano sąskaitos lėšų nenuskaitys“, – stebėjosi jis.

Redakcija susisiekė su „Sodros“ atstovais. Šie patvirtino, kad iš tiesų dalį klientų pasiekė dvigubos išmokos.

„Dėl „Luminor“ banko techninės klaidos pinigai iš „Sodros“ sąskaitos už tas pačias kai kurių bankinių mokėjimų operacijas, inicijuotas 2024 m. rugsėjo 19 d., buvo nuskaityti dukart. Bankas jau sutvarkė lėšas „Sodros“ sąskaitoje“, – buvo teigiama komentare.

„Luminor“ atstovė Indrė Baltrušaitienė paaiškino, kad nesklandumų bendrai patyrė ne tik Sodra, tačiau nedidelis skaičius jų banko verslo klientų.

„Praėjusią savaitę dėl techninių nesklandumų nedidelis skaičius mūsų verslo klientų susidūrė su situacija, kai iš jų sąskaitos tas pats mokėjimas buvo nuskaitytas dukart. Minimus nesklandumus bankas išsprendė ir atsiprašo dėl patirtų nepatogumų. Su tais klientais susisiekta tiesiogiai.

Nuoširdžiai atsiprašome“, – teigė ji.

Redakcija primena, kad Garantinis fondas yra valstybės išteklių fondas, skirtas užtikrinti garantijas darbuotojams jų darbdaviui tapus nemokiam.

Garantinį fondą nuo 2017 m. sausio 1 d. administruoja „Sodra“. Tai institucija, kuri surenka įmokas į Garantinį fondą. Sukauptos lėšos Garantiniame fonde skiriamos darbuotojų išmokoms, kuomet jų darbdaviai tampa nemokūs arba bankrutuoja.

Kai darbdaviui iškelta nemokumo byla arba bankroto procesas vykdomas ne teismo tvarka, darbuotojui išmokama jo kreditorinio reikalavimo suma, bet ne didesnė nei 6 MMA.