„Delfi“ kalbinta Eglė tikino, jog kiek per pastaruosius metus teko dalyvauti laidotuvėse, iš tiesų neša žmonės vokelius.

„Mes dėjom 50 eurų kaimynės mamai. Rudenį dėjom sesės krikšto mamai, bet nepamenu kiek, lyg 50 irgi“, – įvardijo moteris.

Tuo metu kalbintas Tomas antrino, jog jeigu nebuvo didelio bendravimo ir tai nebuvo artimesnis, į vokelį deda 50 eurų, o jeigu giminaitis – 100-150 eurų. Kita vertus, jo manymu, griežtų taisyklių čia nėra. Pavyzdžiui, jo mama dėdės šeimai į vokelį dėjo 1000 eurų.

Dar viena pašnekovė Rita pasakojo, kad jai, deja, per metus teko sudalyvauti keliose laidotuvėse.

„Artimai giminei nuo šeimos dėjome 300 eurų, nes kiek valstybė suteikia paramos, užtenka tik duobkasių darbui. Kitos laidojimo paslaugos gula ant praradusių artimą žmogų pečių. Bičiulių rate jau nuo kelių draugų rinkome po 20-50 eurų, kad į vokelį sukeliautų apie 200 eurų“, – pasidalino Rita.

Vilnietei Astai lapkritį teko dalyvauti tetos laidotuvėse. Tuomet ji sakė dėjusi į vokelį 200 eurų.

„Dėti pinigus į vokelį įprasta praktika, nes laidotuvės taip pat ir finansinės išlaidos šeimai. O suma priklauso nuo mirusiojo šeimos poreikių ir mano galimybių“, – pakomentavo ji.

Netektis

Vis dažniau atsisako vainikų ir deda pinigus į aukų dėžutę

„Rekviem“ atsisveikinimo namų Kaune vadovė Karolina Jancevičiūtė aiškino, jog vietoje gėlių ar šalia jų į laidotuves nešama auka – ganėtinai sena tradicija. Žmonės aukoja labai skirtingas sumas, priklausomai nuo jų pačių bei velionio šeimos finansinių galimybių.

„Paprastai vainikai bei krepšeliai nešami į atsisveikinimą gali kainuoti nuo keliasdešimt iki kelių šimtų eurų, todėl vis dažniau pinigai yra išleidžiami ne dideliems vainikams, o keliems gėlių žiedams ir dedami į aukų dėžutę“, – „Delfi“ pakomentavo K. Jancevičiūtė.

Anot jos, laidotuvių kainą vertinti pavienėmis paslaugomis ar prekėmis labai sudėtinga, kadangi laidotuvės susideda iš labai daug skirtingų klientų pasirinkimų.

Tačiau bendram vaizdui galima išskirti būtinąsias paslaugas ir prekes, tokias kaip velionio kūno transportavimas, kremavimas (jei artimieji pasirenka tokį laidojimo būdą), aprengimas bei pašarvojimas, karsto nešimas bei pats karstas ir t. t.

„Dalis išvardintų paslaugų turi fiksuotą kainą. Pvz., velionio paėmimas iš ligoninės ar namų, transportavimas į Lietuvos krematoriumą, kremavimas bei metalinė kapsulė kremuotiems palaikams „Rekviem“ atsisveikinimo namuose kainuoja 500 eurų. Duobės iškasimas urnai apie 150 eurų, karstui – apie 250-300 eurų.

Netektis

Tokių prekių kaip urna, karstas, drabužiai ir pan. kainos gali labai svyruoti. Pvz.: urna mūsų atsisveikinimo namuose gali kainuoti nuo 30 iki 500 eurų, mediniai karstai nuo 230 iki 1700 eurų. Būtent dėl tokio plataus kainų diapazono yra sunku įvardinti tikslią laidotuvių kainą.

Esame sudarę ekonominį atsisveikinimo paketą už 400, išskaičiavus vienkartinę laidojimo išmoką, atsisveikinimui su kremuotais palaikais“, – nurodė K. Jancevičiūtė.

Vidutiniškai laidotuvės kainuoja 2-3 tūkst. eurų

Savo ruožtu laidojimo namų „Lakrima“ vadovė Vilija Mickutė-Šimėnė tikino, kad aukojamas sumas žino tik artimieji, kuriems perduodama aukų dėžutė. Tačiau reikia turėti omenyje, kad laidotuvių metu artimiesiems svarbiausia ne pinigų suma, o pareikšta užuojauta, pasakytas paguodos žodis, dėmesys ir buvimas šalia, kalbėjo ji.

„Tačiau jei norite padėti artimojo netekusiai šeimai – aukokite tiek, kiek tuo metu galite. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad artimiesiems sunkiausia yra po laidotuvių, kai reikia susitaikyti, kad artimojo nebėra.

Aplankykite, pakvieskite artimuosius pasivaikščiojimams gamtoje ir pokalbiams. Nepalikite jų vienų ir nevenkite paklausti, kaip jie gyvena, ar nereikia profesionalų pagalbos taikantis su netektimi“, – patarė V. Mickutė-Šimėnė.

Ji nurodė, kad jų laidojimo namuose laidotuvės vidutiniškai kainuoja 2-3 tūkst. eurų. Tačiau artimieji patys sprendžia, kiek nori išleisti laidotuvėms pasirinkdami pigesnį arba brangesnį karstą, drabužius, kryžių, šarvojimo laiką, ar reikalingos kremavimo paslaugos ir panašiai.