Palyginti su praėjusiais metais, pragyvenimo minimumo lygis Rygoje padidėjo, tačiau regionuose jis pasikeitė minimaliai. 2023 metais ši suma Rygoje buvo 1 501 euras, o regionuose – 1 397 eurai.

Įmonė šią ribą apskaičiuoja remdamasi konkrečiu paslaugų ir produktų asortimentu. Dviejų suaugusiųjų ir dviejų vaikų šeimos pragyvenimo minimumas Rygoje siekia 2 119 eurų, o regionuose – 1 724 eurus, darant prielaidą, kad abu tėvai gauna vienodus atlyginimus. Vidutinis darbo užmokestis Rygoje šiuo metu yra 2 286 eurai iki mokesčių, o regionuose – 1 590 eurų.

„Duomenys apie pragyvenimo minimumą yra labai svarbūs darbdaviams, siekiant pritraukti ir motyvuoti darbuotojus. Tyrimai parodė, kad socialiai atsakingas darbo užmokestis yra vienas svarbiausių veiksnių, motyvuojančių darbuotojus ir stiprinančių darbuotojų bei darbdavių tarpusavio pasitikėjimą. Baltijos šalyse jau yra keletas organizacijų, kurios pragyvenimo minimumą apibrėžė kaip minimalų darbo užmokestį, kurį moka net už paprasčiausius darbus savo organizacijoje“, – sako „Figure Baltic Advisory“ valdybos narė ir pagrindinė konsultantė Anta Praneviča.

Lyginant situaciją kaimyninėse šalyse, nustatyta, kad Vilniuje pragyvenimo minimumas yra didžiausias – 2 173 eurai, o Taline mažiausias – 1 621 euras. Palyginti su 2023 metais, Vilniuje pragyvenimo minimumas padidėjo labiau – pernai jis siekė 1 995 eurus, o Taline padidėjo palyginti nedaug (nuo 1 614 eurų 2023-aisiais).

Analizuojant pragyvenimo minimumą trijų Baltijos šalių regionuose, matyti, kad Estijos regionuose jis yra mažiausias – 1 270 eurų, o Lietuvos regionuose – didžiausias (1 899 eurai). Svarbu pažymėti, kad mokesčiai trijose Baltijos šalyse labai skiriasi, o tyrime lyginamas bruto darbo užmokestis.

„Skirtumas tarp pragyvenimo minimumo Rygoje ir regionuose daugiausia atsiranda dėl būsto išlaidų, kurios sostinėje yra didesnės nei regionuose. Tačiau analizuojant darbdavių, kurių darbuotojai dirba ir sostinėje, ir regionuose, darbo užmokesčio politiką, galima daryti išvadą, kad tik nedaugelis nustato skirtingus atlyginimus toms pačioms pareigoms pagal gyvenamąją vietą“, – priduria A. Praneviča.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)