A. Šedžiaus buvo paprašyta pateikti dokumentų ir pasiaiškinti. Visa tai truko kelias dienas, kol airiui pardavėjui atsibodo ir prekę jis pardavė kažkam kitam, o buvęs Seimo narys liko su užšaldytais pinigais ir be pageidautos prekės.

„Mane labai nustebino banko reikalavimai, nes prašė ir airio asmens kodo, ir gyvenamosios vietos adreso tikslaus, ir sąskaitos faktūros tarp dviejų fizinių asmenų, kas yra sunkiai protu suvokiama. Pateikus visus šiuos dokumentus teko laukti 13 dienų, per kurias pavedimas niekaip neįkrito ir airis, aišku, nebesulaukęs pinigų, pardavė prekę kitam.

Esmė ta, kad Lietuvos bankas yra prigalvojęs šitiek daug apribojimų ir tie apribojimai dažniausiai taikomi paprastiems žmonėms. Labiausiai nukenčia eilinis vartotojas, bet tai pačiai „Payserai“ nekilo jokių klausimų, kai pervedė 40 mln. už stadioną, nekyla jokių klausimų, kai sukčiai išvilioja pinigus. Ir tai vyksta beveik kiekvieną dieną, tikrai didelės sumos. Kaip tie pinigai patenka į sukčių sąskaitas, aš nesuprantu, nes realiai man bankas atsakė, kad jie turi teisę tikrinti 30 dienų“, – apmaudą liejo A. Šedžius.

Grynieji pinigai

Jis tikino manantis, jog turėtų būti kažkokia adekvati suma, nuo kurios jau reikėtų tikrinti – pvz., Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) arba Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) tikrina tuomet, kai sumos viršija 10 tūkst. eurų. Anot jo, tai jau yra ta suma, kurią reikėtų kruopščiai tikrinti.

„Bet kuris bankas gauna nurodymus iš Lietuvos centrinio banko. Tai aš manau, kad visas absurdas kyla nuo Lietuvos banko, jie, norėdami apsisaugoti nuo tokių nemalonių įvykių kaip su stadiono pinigais, tiesiog įveda tokius apribojimus. Bet nuo jų nukenčia eilinis vartotojas“, – dėstė buvęs Seimo narys.

Ar toks itin kruopštus ir skrupulingas pervedimų tikrinimas nepažeidžia vartotojų teisių? Lietuvos vartotojų aljanso prezidentas Rytis Jokubauskas tikino, jog tai, kad apskritai mokėjimas buvo sustabdytas – nieko baisaus. Normalu, kad vyksta patikrinimai. Tačiau problema, jog paskui nesusitvarkoma, lėšos užlaikomos ir žmonės patenka į situacijas, kai nebeįvyksta sandoriai.

„Čia jau iš tikrųjų nenormalu. Manau, kad visos institucijos ir komerciniai bankai turėtų savo procesus susitvarkyti taip, kad sustabdžius mokėjimą, sprendimas dėl jo galėtų būti priimtas per kuo trumpesnį laiką“, – pastebėjo R. Jokubauskas.

Piniginis pervedimas anksčiau buvo įšaldytas ir kito Lietuvoje gyvenančio vyro – mokėjimo paskirtyje jis įrašė sūnaus pravardę Kukulis.

Kadangi „kukulis“ latviškai reiškia kyšį, pinigų adresatas iškarto negavo, o siuntėjui teko aiškintis. Smulkios sumos tikrinamos, tačiau kartais milijonai pervedami labai greitai. Pasak R. Jokubausko, tai yra bandymas pateisinti savo blogą darbą.

„Praleidus kažkokį milijoninį pavedimą, po to norima pateisinti, kad vis dėlto dirbama atsakingai ir todėl puolama imtis tokių drastiškų veiksmų, kurie tikrai nereikalingi. Patys suprantame, kad tie, kurie pervedinės kyšį, pavedime nenurodys žodžio „kyšis“. Kas pirks ginklus, tikrai pavedime nenurodys žodžio „ginklai“.

Tai todėl tas toks preciziškas kabinėjimasis prie pavedimo laukelyje įrašyto teksto, manau, yra absurdiškas, niekam nereikalingas ir sukeliantis daug problemų, tačiau neduodantis visiškai jokio rezultato“, – savo pastebėjimais dalijosi R. Jokubauskas.