Praėjusiais metais „Swedbank“ skaičiavo, kad pirmoką į mokyklą išleisti kainuoja vidutiniškai kainuoti 375 eurus. Vyresnių klasių moksleiviui, kuriam nereikia uniformos ar sportinės aprangos, išsiruošti į mokyklą 2023 m. turėjo pakakti nuo 70 iki 120 eurų sumos.

Šiemet išleisti pirmoką į mokyklą šį rugsėjį atsieis apie 360 eurų, rodo „Swedbank“ Finansų instituto duomenys. Nors bazinį pirmoko krepšelį pavyko surinkti už šiek tiek mažesnę sumą nei pernai, iš esmės mokyklinių prekių kainos per metus smarkiai nepasikeitė ir galutines išlaidas lems tėvų sprendimas – pirkti pigiausias ar labiau kokybiškas priemones.

Moksleiviai

Šių metų duomenys rodo, kad kuprinę ir būtinąsias kanceliarines priemones pirmokui galima įsigyti ir už 80 eurų, t. y. maždaug 20 eurų mažiau nei pernai, tačiau galutinę krepšelio kainą išaugins išlaidos sportinei aprangai ir uniformai, nurodė „Swedbank“ Finansinio raštingumo srities vadovė Justina Badanavičiūtė.

Ji įvardijo, kad kuprinės kaina gali svyruoti nuo 8 iki 125 eurų, o dviejų rašalinių parkerių rinkinį įsigyti galima nuo 2 iki 30 eurų. Pigiausias penalas kainuos per 2 eurus, bet parduodami ir už 30 eurų. Rugsėjo pradžiai taip pat reikės bent 23 eurų pirmoko pratyboms.

Prekybos centrų atstovai tikino, kad kai kurios prekės šiemet pabrango, tačiau iš esmės kainos nuo praėjusių metų pernelyg nesiskiria.

Dauguma tėvų ketina išleisti iki 100 eurų

Prekybos tinklas „Rimi“ prieš rugsėjį atliko kiek daugiau nei 900 pirkėjų apklausą ir aiškinosi, kaip jie ruošiasi ateinantiems mokslo metams.

Apklausos rezultatai atskleidė, kad trys ketvirtadaliai tėvų su vaikais kanceliarinių prekių pradeda ieškoti rugpjūčio mėnesį, tikėdamiesi nuolaidų. Tik maža dalis apklaustųjų (12 proc.) mokyklinių prekių paieškai renkasi specializuotas parduotuves, dar mažiau (3,3 proc.) jų perka internetu, rašoma „Rimi“ skelbtame pranešime žiniasklaidai.

Kasmet naujomis kuprinėmis savo atžalas aprūpina tik 27 proc. apklaustųjų. Dauguma tėvų jas perka kas dvejus (41 proc.) ar kas trejus (19 proc.) metus. Likusi apklaustųjų dalis – 13 proc. – mokyklines kuprines vaikams keičia dar rečiau.

Nors vaikų norai neapsiriboja pieštukais, didžiausia respondentų dalis – 49 proc. planuoja vaikų mokyklinėms prekėms išleisti iki 100 Eur., 22 proc. tikisi apsipirkti už 100–150 Eur. 13 proc. nurodė išleisiantys nemažą sumą – daugiau kaip 250 Eur.

Moksleiviai

Pasak „Rimi“ komunikacijos vadovės Eglės Krasauskienės, didžiausią mokyklinio krepšelio tėvų išlaidų dalį pagal apklausą sudaro kanceliarinės prekės, knygos ir pratybų sąsiuviniai.

„Dauguma apklaustųjų stengiasi apsipirkti racionaliai – tik to kas būtina ir ko trūksta. Jie pasinaudoja akcijomis, kurių visada būna artėjant rugsėjui. Pastebime, kad apie 10 proc. tėvų mokyklines prekes perka net pačioje rugsėjo pradžioje, norėdami jų įsigyti dar pigiau.

Vis tik patariame nelaukti paskutinių vasaros dienų ir prekybos centruose apsižvalgyti jau dabar – tikėtina, kad mokyklinių prekių pasirinkimas bus didžiausias“, – sakė E. Krasauskienė.

Kai kurias prekes galima nusipirkti pigiau nei pernai

„Maximos“ komunikacijos vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė nurodė, kad „Mokyklinei mugei“ komanda aktyviai ruošiasi ilgą laiką, o tradiciškai ji kasmet startuoja dar liepos pabaigoje. Kaip ji pastebėjo, mokyklinės prekės aktualios net trečdaliui pirkėjų, todėl tenka skirti daug dėmesio ne tik asortimento dydžiui, bet ir kainoms.

„Daugumos mokyklinių prekių kainų lygis išliko stabilus kaip ir pernai, tačiau šiemet išties buvo pastebimas dalies prekių kainų augimas, kuriam įtakos turėjo dvi pagrindinės priežastys – išpuoliai Raudonojoje jūroje prieš prekybos laivus bei Jungtinių Amerikos Valstijų padidinti muitai kroviniams iš Kinijos.

Dėl pastarųjų veiksnių susidarius prekybos konteinerių trūkumui ir pabrangus jų gabenimui ypač išaugo bendri transporto kaštai, kas turėjo įtakos ir prekės galutinei kainai. Vis tik mums dedant visas pastangas, šį kainų augimą pirkėjai pajus nežymiai“, – teigė I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Ji tikino, kad šiemet pirkėjai gali rasti daugiau pigesnių alternatyvų, privačių prekių ženklų kanceliarinių priemonių žemesnėmis kainomis, todėl būtiniausių mokyklinių prekių krepšelis gali atsieiti 10 eurų pigiau nei pernai.

„Bazinį mokyklinių prekių krepšelį, kurį sudaro kuprinė, skirtingi sąsiuviniai ir aplankai, dailės priemonės bei kitos reikalingiausios kanceliarinės priemonės, galima susirinkti už 20,92 eurus“, – paskaičiavo I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Mokyklinės prekės

Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, šiuo metu mokyklai skirtų prekių pardavimas dar tik prasidėjo, o tam tikrų kategorijų prekes galima įsigyti pigiau nei praėjusiais metais.

Pavyzdžiui sąsiuviniai ir rašikliai, priklausomai nuo rūšies, gali kainuoti net iki 30 proc. pigiau nei praėjusiais metais. Taip pat prieš prasidedant mokslo metams nuolaidų gali pasitaikyti ir iki 50 proc.

„Pasiruošimo mokyklai sezonas jau prasidėjo, ir pirkėjų krepšeliuose jau pamažu atsiranda mokyklai skirtos prekės. Prekių krepšelis visuomet priklausys nuo to, į kurią klasę yra suruošiamas vaikas, kokias priemones šeima turi nuo praėjusių metų, tad ir perkamos prekės priklausys nuo konkrečios situacijos ir sąrašo, su kuriuo į parduotuvę ateis mokinys ar jo tėveliai.

Kaip įprastai, kanceliarinių prekių prekyba jau vyksta, nors pikas paprastai pasiekiamas paskutinę rugpjūčio savaitę“, – vardijo G. Kitovė.

Anot jos, pastebima, kad jau ne pirmus metus mokyklinius pirkinius pirkėjai planuoja sumaniai: ateina su sąrašu, kreipia dėmesį į akcijas, patrauklius pasiūlymus.

Mokyklinės prekės

Populiariausių prekių kainos išliko panašios

Savo ruožtu „Lidl“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis tikino, jog Lietuvoje Lietuvoje populiariausiomis mokyklinėmis prekėmis šiemet tradiciškai išlieka kuprinės, pieštukinės, sąsiuviniai, rašikliai, spalvotas bei baltas popierius.

„Pačių populiariausių prekių kainos liko nepakitusios nuo praėjusių metų – pavyzdžiui, sąsiuviniai kainuoja nuo 15 centų, o perkant daugiau taikomos papildomos nuolaidos. Galima teigti, jog mokyklai reikalingiausių prekių rinkinį „Lidl“ parduotuvėse klientai galės įsigyti už panašią kainą kaip praėjusiais metais“, – sakė A Bubnelis.

Prekybos tinkle „Norfa“ „Mokinio krepšelis“ gali kainuoti nuo kelių dešimčių iki šimto ir daugiau eurų. Tai priklauso nuo mokinių poreikių ir tėvų galimybių, pastebėjo „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.

Anot jo, populiariausios prekės yra šios: kuprinės, sąsiuviniai, rašikliai, plunksnakočiai, guašas, akvarelė, piešimo sąsiuviniai, liniuotės, spalvoti pieštukai, trintukai, flomasteriai.

„Mokyklinių prekių kainos šiemet yra panašios kaip pernai, nors kai kas ir atpigo. Didžiausi mokyklinių prekių pirkimai – paskutinę rugpjūčio savaitę“, – pakomentavo D. Ryliškis.