80,98 mln. – kol kas didžiausia loterijos laimėjimo suma Lietuvos istorijoje. Galiausiai atsiradęs jos laimėtojas turi mėnesį laiko atvykti į loterijos atstovybę ir užsitikrinti, kad laimėjimas pasiektų jo rankas.

Kaip „Delfi“ patvirtino „Perlas Network“ loterijų kategorijos įvaizdžio vadovė Justė Pažūsytė, gyventojui bus išmokėta visa 80,98 mln. eurų suma. Ji bus vienu pavedimu pervesta į laimėtojo banko sąskaitą.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) komunikacijos skyriaus vadovė Rūta Asadauskaitė akcentuoja, kad beveik 81 mln. eurų laimėjusiam gyventojui mokesčiai nuo šios sumos nuskaityti nebus.

„Tie loterijų laimėjimai, kurie gauti iš loterijų organizavimo licencijas turinčių įmonių, ir jos įstatymų nustatyta tvarka moka mokestį nuo loterijų apyvartos, yra neapmokestinami pajamų mokesčiu“, – portalui „Delfi“ tvirtina R. Asadauskaitė.

VMI puslapyje skelbiama, kad tokios bendrovės, kaip „Olifėja“ ar „Žalgirio loto“, įstatymų nustatyta tvarka sumoka mokestį nuo loterijų apyvartos. Tad nors gyventojui mokesčių mokėti nereikės, „Olifėja“ įmonė turės sumokėti 18 proc. mokestį nuo visų parduotų loterijos bilietų sumos, tačiau ne nuo konkrečios laimėjimo sumos.

VMI komunikacijos skyriaus vadovė taip pat išskiria ir tai, kad gyventojo pajamų mokesčiu (GPM) neapmokestinami ir tie gyventojų loterijų laimėjimai, kurie gauti iš kitų Europos ekonominės erdvės (EEE) valstybių loterijų organizatorių, jei pastarieji šių valstybių teisės aktų nustatyta tvarka taip pat moka mokestį nuo loterijų apyvartos.

Mokesčio gyventojui nereiktų mokėti ir tada, jei ne iš EEE valstybių vienetų gauti laimėjimai yra tokie, kurių vertė ne didesnė nei 200 Eur, arba jeigu jie iš to paties asmens gaunami ne daugiau kaip šešis kartus per mokestinį laikotarpį.

Pajamų deklaravimas

Kaip skelbiama VMI puslapyje, GPM tarifu apmokestinami šie laimėjimai:

  • Didesni nei 200 Eur vertės loterijų laimėjimai, gauti iš EEE valstybių vienetų, kurie nemoka mokesčio nuo loterijų apyvartos;

  • Didesni nei 200 Eur loterijų laimėjimai, septintas ir paskesni loterijų laimėjimai, gauti ne iš EEE valstybių vienetų;

  • Septintas ir paskesni loterijų laimėjimai, gauti iš EEE valstybių vienetų, kurie nemoka mokesčio nuo loterijų apyvartos.

Iki šiol didžiausias loterijos laimėjimas Lietuvoje buvo užfiksuotas 2022 m. – taip pat „Eurojackpot“ loterijoje. Tuomet vilnietis laimėjo 24 mln. eurų.