Už karštą patiekalą – 6 Eur

Zakopanėje teko lankytis ilgąjį Žolinių savaitgalį. Tiesa, buvome naivūs ir nesitikėjome, kad tokią pramogą tuo pat metu buvo sugalvojusi dar gana nemaža dalis Lietuvos gyventojų.

Nors atvykstant nemažai laiko teko leisti kamščiuose, niekur nenuskubėsi. Po daugiau nei dešimt valandų kelionės atvykome į vieną populiariausių Lenkijos kurortų.

Tiems, kas ten nėra lankęsi, reikėtų suprasti, kad tai itin nedidelis kalnais ir žygiais po juos garsėjantis kurortas. Miestas labiau galėtų būti prilyginamas Palangai ar Šventajai.

Automobilių – daug, žmonių – dar daugiau, o vietų skaičius visur ribotas. Geriausia būtų įsivaizduoti Lietuvos pajūrio kurortus pačiame vidurvasaryje, kai prieš savaitgalį likusių nakvynių skaičių visame mieste gali suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų.

Visgi įspūdį, be viso grožio kalnuose, apie kuriuos čia nesiplėsiu, paliko maitinimo įstaigų – kavinių, restoranų, gatvės maisto kainos.

Užsukus pavalgyti į vieną miesto kavinių, už visiems tikriausiai puikiai žinomą tradicinę lenkišką pomidorų sriubą mokėjome 15 zlotų, kas yra 3,5 Eur, o už vištienos filė su garnyru apie 6 Eur. Tokių ir panašių patiekalų reklaminės iškabos bei plakatai su skelbiamomis kainomis kabo kone visame mieste.

Jei norima paragauti tradicinių virtinių su mėlynėmis – jie atsieis 27 zlotus, kas siekia apie 6,3 Eur, o dar tiek pat kainuotų ir blyneliai su sūriu, kremu ir braškėmis.

Jeigu kartais kam prireikė pusryčių – kiaušinienė su kumpiu ir duona kainuos 17 zlotų, apie 4 Eur. Tikriausiai nė nereikia užsiminti, kokio dydžio būna lenkiškos maisto porcijos.

Restoranuose stebina kainos ir už gana populiarius kokteilius. Štai už „Tekila Sunrise“ prašoma 17 zlotų, 3,9 Eur, už „Blue Monday“ – 14 zlotų, 3,2 Eur, o daugeliui gerai žinomą „Mohito“, – 18 zlotų, 4,1 Eur.

Vienoje pagrindinių turistinių vietų – keltuvais aukštyn pakilus į Gubalowkos apžvalgos aikštelę, kainos taip pat nesikandžioja.

Lenkija

Pavyzdžiui, prisėdus vienoje kavinių su vaizdu į kalnus puodelis espresso kainuoja 9 zlotus, apie 2 Eur, o už 0,5 litro kraftinio alaus reikės susimokėti 15 zlotų, 3,5 Eur. Už kokteilį „Aperol Spritz“ – 6,2 Eur.

Ta pati, jau anksčiau minėta pomidorų sriuba taip pat kainuos 15 zlotų, o kelių kaušelių ledų desertas – 17 zlotų – beveik 4 Eur.

Visgi kiek rimtesniame ir geriau įvertintame restorane jau nusileidus nuo kalno pačiame miesto centre gali tekti susimokėti ir daugiau.

Štai čia ta pati pomidorinė – 19 zlotų, 4,5 Eur, o barščių sriuba su ravioliais – 22 zlotai, 5,1 Eur. Salotos su grilinta vištiena – 41 zlotas arba 9,6 Eur, o vištienos filė kepsnys su špinatais ir virtomis bulvėmis – 55 zlotai, kas yra beveik 13 Eur.

Reikia pasakyti, kad kainos – visų piniginėms. Tiek norintiems pataupyti, tiek paišlaidauti, tačiau, ko gero, vis tiek būtų sudėtinga jas lyginti su esančiomis sostinės restoranuose.

Bulvytė spyruoklytė – 2,3 Eur

Mieste populiarios ir bulvytės spyruoklytės, kurių galima rasti ir mūsų Palangoje. Lenkai už tokį vaikų pamėgstą skanėstą prašo 10 zlotų, 2,3 Eur. Panašiai tiek kainuoja ir vafliukas su pabarstukais.

Kainos Lenkijoje

Nors valgant kavinėse Zakopanės mieste galima sutaupyti ir dviem drąsiai su gėrimais sočiai pavakarieniauti išleidžiant apie 20 Eur, paišlaidauti gali tekti kitoje vietoje, tarkime, sprendžiant, kur mieste palikti automobilį.

Nors kur ne kur galima rasti viešą mokamą aikštelę su esančiais parkomatais, dažniausiai tokios vietos užsipildo itin greitai, o kitais atvejais tenka ieškoti privataus parkingo.

Čia situacija – taip pat skirtinga. Kol vieni gyventojai privačiuose kiemuose už galimybę dienai palikti automobilį prašo 20 zlotų, 4,6 Eur, kai kur, prie populiaresnių vietų ar lankytinų objektų, gali tekti susimokėti ir 60 zlotų, 14 Eur.

Tiesa, vienas svarbesnių dalykų, kurį reikėtų išbandyti atvykus – jų vietinis rūkytas sūris, kuris yra gaminamas iš avies pieno.

Mažas gabalėlis šio skanėsto kainuoja nuo 1,5 iki 2,5 zloto (0,3-0,6 Eur). Už didesnį jau reikės pakloti apie 15 zlotų, kas siekia 3,5 Eur.

Zakopanės sūriai

Parduotuvės sekmadieniais nedirba

Grįžtant namo, ko gero, dažnas lietuvis užsuks ir į maisto parduotuvę, kurioje kiek pigiau galima įsigyti maisto produktų.

Reikia nepamiršti, kad sekmadieniais didieji prekybos centrai nedirba, o mažesni, nors ir atveria savo duris, darbą baigia gana anksti.

„Delfi“ kiek anksčiau rašė, kad nepaisant Lenkijoje didėjusio PVM maisto produktams, ir šiandien tam tikras prekes galima įsigyti 20-30 proc. pigiau, o dažnai skirtumas būna ir dar didesnis.

Visgi pastarosios tendencijos rodo, kad kaimyninės Lenkijos, į kurią lietuviai vykdavo ieškoti pigesnių maisto produktų, patrauklumas mažėja.

Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai skaičiuoja, kad pirmą pusmetį tautiečiai ten išleido daug mažiau lėšų.

Užsimenama, kad įtakos tam turėjo tiek kitęs zloto kursas, tiek į senas vėžes grįžęs PVM, tačiau gana atvirai kalbama ir apie kitą priežastį: „Nebėra gyvybiškos būtinybės vykti į Lenkiją pirkti produkciją pigiau“, – sako ekonomistai.

Daugiau skaitykite čia.