Sąžiningi atsakymai sau

SEB banko asmeninių finansų ekspertė Sigita Strockytė-Varnė siūlo įvertinti savo pajamas ir išlaidas pagal 50/30/20 biudžeto valdymo taisyklę: 50 proc. skiriama būtinosioms išlaidoms (maistui, transportui, paskoloms, mokesčiams), 30 proc. – norams (kavinėms, restoranams, teatrui, atostogoms, rūbams) ir 20 proc. – taupymui (pinigų atsargos kaupimui, pensijų fondui, investavimui). Laikantis šių proporcijų pinigų turėtų užtekti viskam.

S. Strockytės-Varnės teigimu, finansinė pagalvė – tai pinigų atsarga, kuri turėtų siekti 3–6 mėnesių asmens būtinųjų išlaidų sumą. Būtinos išlaidos paaiškėtų peržiūrint pinigų srautus ir sau atsakius, kas iš tiesų buvo reikalinga.

„Tai yra, kur negalėjote pasirinkti ir turėjote sumokėti: pavyzdžiui, būsto paskola, nuoma, komunaliniai mokesčiai, kiti sutartiniai įsipareigojimai, kuras, bazinis maistas. Aiškiai susiskaičiavę, žinosite, kokios yra tikrosios būtinos išlaidos ir kiek pajamų dar lieka maloniems dalykams ar taupymui“, – komentuoja ekspertė.

Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė sako, kad norint greitai sukaupti likvidų rezervą reikia peržiūrėti namų ūkio išlaidas ir atsisakyti nebūtinųjų. Jos teigimu, turint kelis automobilius šeimoje, dabar gali būti puiki galimybė pakalbėti apie jų reikalingumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)