Olimpinis baseinas Lazdynuose duris turėtų atverti jau šiemet, todėl šiuo metu savivaldybė ieško verslininkų, norinčių valdyti baseiną. Visgi verslininkai sako esantys šokiruotis savivaldybės konkurso sąlygomis.

„Mes turėtume prašyti daugiau kaip 100 Eur už kiekvieną takvalandę ir taip skaičiuoti tos takvalandės savikainą, kiek ji mums kainuotų, jeigu norėtume bandyti padengti eksploatacines sąnaudas“, – žinioms kalbėjo verslininkas Vitalijus Kuodis.

Buvo teigiama, kad tokia kosminė suma susidaro todėl, kad didžiąją dalį laiko baseine paslaugas teiks pati savivaldybė. Baseiną išsinuomojusiems verslininkams liks tik trečdalis laiko, per kurį jie turėtų užsidirbti tiek už baseino nuomą, tiek darbuotojų atlyginimams.

Verslininkas sako, kad kituose šalies baseinuose valanda kainuoja tris ar net keturis kartus mažiau.

„Mūsų valdomose baseinuose Kaune ar Klaipėdoje yra apie 30-40 Eur, tai yra komercinė kaina“, – teigia V. Kuodis.

Kaip aiškinama, verslininkų prisidėjimo savivaldybė privalo prašyti, nes gavo 16 mln. Eur Europos Sąjungos paramą.

„Tam tikra dalimi yra finansuojama pati baseino statyba ir tai yra mūsų įpareigojimas derinti tiek viešuosius, tiek privačius interesus ir gauti naudą tiek miestui, tiek verslui vystyti tą objektą“, – sako Vilniaus miesto savivaldybės atstovė Agnė Šataitė.

Visgi centrinės projektų valdymo agentūros atstovė Ieva Dženkauskaitė taip pat sutinka, kad kaina gerokai neatitinka rinkos kainų.

„Kaina prasilenkia su rinkos kaina, nes tas paprastas pilietis nenorės už tokią sumą naudotis tokiomis paslaugomis, jam gali pasirodyti per daug“, – teigė ji.

Tokių projektų Vilniuje, kuriuos valdo vietos valdžia, pasidalinus su verslininkais, kaip buvo aiškinama, nėra. Pavyzdžiui, kitas Vilniuje veikiantis Fabijoniškių baseinas yra valdomas savivaldybės įmonės. Ten viena valanda kainuoja perpus mažiau – 50 Eur.

„Plaukimo bendruomenėje yra kalbama, kad savivaldybė nėra suinteresuota šitą baseiną perduoti privačiam valdytojui ir suinteresuota padaryti konkursą nepatraukliu“, – drąsiai sako verslininkas V. Kuodis.

Tiesa, tai jau būtų antras konkursas ieškant Lazdynų baseino valdytojo, pirmasis žlugo pristabdžius baseino statybas.

„Matome, kad šiai dienai sąlygos yra pasikeitusios, kad ji (savivaldybė-red.) planuoja paprašyti 60 proc. laiko viešosioms paslaugoms, kitaip sakant, savo poreikiams ir nebeplanuoja nieko mokėti koncesininkui“, – sako I. Dženkauskaitė.

Verslininkas V. Kuodis tikisi, kad savivaldybė savo apetitą sumažins.

„Savivaldybė turi du pasirinkimus: arba sumažinti viešųjų poreikių valandų skaičių ir taip leisti privačiam valdytojui užsidirbti iš komercinės veiklos, arba ji turėtų mokėti už tas takvalandes“, – sakė verslininkas.

„Mes persižiūrėsime šiuos skaičius ir, tikėtina, juos mažinsime, tačiau pagrindinis principas, kad dalį valandų, dabar konkrečiai negaliu pasakyti kokią, miestas norės gauti neatlygintinai už tai, kad sumažėja privataus partnerio investicijos į objektą, tai ši dalis nesikeičia“, – teigė savivaldybės atstovė.

Lazdynų baseinas statomas jau penkmetį, planuojama, kad kompleksas duris turėtų atverti jau šių metų viduryje.