Kaip rašo Pricer.lt, verta atkreipti dėmesį į mokyklinių prekių kainas, nes būtent dabar, likus pusantro mėnesio iki rugsėjo, kai kurie prekybininkai gali užkelti kainas, o vėliau daryti nuolaidas.

Pricer.lt maisto krypties vadovas, kainų specialistas Petras Čepkauskas nurodė, kad tokia situacija galėjo susiklostyti ir dėl kelių priežasčių.

Viena – Pigu.lt šalia jų prekių yra ir kitų prekiautojų, kurie nustato bet kokias kainas. Kartais, anot P. Čepkausko, tai galima interpretuoti ir kaip „scamą“. Skaitytojas neatsiuntė pilno vaizdo, tai neaišku, ar kuprinę parduoda tas pats pardavėjas.

„Antra, iki rugsėjo liko pusantro mėnesio, tai dažna praktika yra sukelti kainas, palaikyti mėnesį, kad prieš rugsėjį parodytų geras nuolaidas.

Tai iš tikrųjų dar dabar puikus metas pradėti žiūrinėti kur kas pigiau, juolab Lenkijoje mokyklinių prekių pardavimai jau prasidėjo“, – „Delfi“ įvardijo P. Čepkauskas.

Mokyklinės prekės

Pripažįsta: kaina nepamatuotai didelė

Tuo metu Pigu.lt komunikacijos vadovas Nerijus Mikalajūnas aiškino, kad nuotraukoje yra pateikti dviejų skirtingų pardavėjų pasiūlymai. Anot jo, vienas jų to paties gamintojo ir modelio kuprines pardavinėjo rinkos kaina, o kitas bandė parduoti tikrai per brangiai.

„Mūsų prekybos centre internete šiuo metu parduodamos 9000 skirtingos kuprinės – įvairių modelių ir kainų rėžių. Aptariama kuprinė yra tik viena iš daugelio. Tačiau turime pripažinti, kad jos kaina yra nepamatuotai didelė ir pardavėjo bus paprašyta laikytis Marketplace taisyklių ir prekiauti rinkos kainomis, arba išimti kuprinę iš prekybos.

Savo prekybos sistemoje naudojame specialų algoritmą, kuris tikrina prekių kainas, kad jos atitiktų rinkos kainų dydį. Matome, kad šiuo konkrečiu atveju algoritmas nesuveikė. Aiškinamės, kodėl taip nutiko, ir kaip galėtume patobulinti jo veikimą“, – tikino N. Mikalajūnas.

Jis nurodė, kad su pardavėju jau susisiekė ir priminė apie prekybos vidaus taisykles.

Ir internete turi nurodyti mažiausią kainą per 30 d.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) savo ruožtu atkreipė dėmesį, kad verslo subjektai turi teisę nustatyti savo parduodamų prekių kainą, kuri nėra ribojama ar reguliuojama. Tačiau, jei skelbiamos akcijos, jos negali klaidinti vartotojų.

„Be to, verslininkai privalo laikytis tam tikrų kainų nurodymo taisyklių – bet kuriame pranešime apie prekės kainos sumažinimą turi būti nurodoma ankstesnė kaina – mažiausia kaina, kurią pardavėjas taikė per 30 dienų laikotarpį iki kainos sumažinimo“, – teigiama VVTAT pateiktame komentare.

Nesilaikant šios pareigos ir kilus ginčui, jį nagrinėja VVTAT. Norėdama detaliai įvertinti pateiktą informaciją VVTAT turėtų atlikti preliminarų tyrimą, paprašyti verslo subjektų paaiškinimų ir tam tikrų įrodymų. Tik nustačiusi galimus pažeidimus, VVTAT imtųsi įstatymuose numatytų poveikio priemonių.