„Geri Pensijų anuitetų fondo investavimo rezultatai leidžia ne tik užtikrinti tvarią fondo veiklą, bet ir didinti pensijų anuitetus. Pensijų anuitetų fondas kelia sau tikslą uždirbti pakankamai investavimo pajamų, kurios leistų kasmet didinti pensijų anuitetus ir taip ilguoju laikotarpiu kompensuoti jų gavėjams neigiamą infliacijos įtaką“, – sako „Sodros“ vyriausiasis aktuaras Evaldas Valeiša.

Pernai pensijų anuitetų gavėjams paskirstyta 0,5 mln. eurų pelno – dėl to anuitetų išmokos padidėjo vidutiniškai 3 proc. Šiais metais planuojama paskirstyti dar 0,64 mln. eurų pelno – išmokos bus indeksuojamos vidutiniškai 2,1 proc.

„Jei Europos centriniam bankui pavyks ilgalaikę vidutinę infliaciją išlaikyti tiksliniame 2 proc. lygyje ir jei nebus esminių pokyčių II pakopos pensijų kaupimo sistemoje, kurie neigiamai paveiktų mūsų investavimo modelį, Pensijų anuitetų fondui pavyks pasiekti, kad pensijų anuitetai ir toliau būtų indeksuojami ir nenuvertėtų“, – teigia „Sodros“ Pensijų anuitetų skyriaus vedėja Daiva Gerulytė.

Sodra

Per 4 metus – 4 milijonai eurų pensijų anuitetų gavėjams

Vidutinė pensijų anuiteto išmoka dabar siekia 65 eurus. Išmokų dydžiai svyruoja priklausomai nuo pensijų anuitetų gavėjo sukauptos sumos ir nuo pasirinktos pensijų anuiteto rūšies. Iš viso per ketverius metus pensijų anuitetų gavėjus pasiekė 4,3 mln. eurų išmokų.

Šiuo metu didžiausia mėnesio išmoka yra 348 eurai, o mažiausia – 9 eurai. Didžiausią išmoką gaunantis žmogus įsigijo pensijų anuitetą būdamas 71 metų už beveik 60 tūkst. eurų, o mažiausią – tik už 2,2 tūkst. eurų.

Palyginti didžiausias išmokas gauna žmonės, pasirinkę standartinį pensijų anuitetą – per mėnesį vidutiniškai 73,5 euro. Standartinį anuitetą yra pasirinkę 22 proc. visų anuitetų gavėjų. Standartinio pensijų anuiteto periodinės išmokos didžiausios ir garantuotai bus mokamos visą likusį gyvenimą, tačiau nėra paveldėjimo galimybės.

Populiariausias yra pensijų anuitetas su garantuojamuoju mokėjimo laikotarpiu. Jį pasirinkęs pensijų kaupimo dalyvis gauna pensijų anuiteto išmokas visą gyvenimą, bet dalis išmokų, kurios liktų neišmokėtos, jeigu pensijos anuiteto gavėjas nesulauktų 80 metų amžiaus, atitektų paveldėtojams. Tokį pensijų anuitetą pasirinko 68 proc. visų gavėjų. Vidutinė šiems žmonėms tenkanti išmoka – 63,65 euro.

10 proc. visų anuitantų pasirinko atidėtąjį pensijų anuitetą. Į „Sodros“ pensijų anuitetų fondą pervedama tik dalis jų sukauptos sumos, už kurią užtikrinamos pensijų anuiteto išmokos visą likusį gyvenimą nuo 85 metų. Iki to laiko kintamo dydžio periodines pensijų išmokas moka pensijų kaupimo bendrovės – jos gali didėti arba mažėti priklausomai nuo investavimo rezultatų. Šiuo metu vidutinė atidėtojo pensijų anuiteto išmoka yra 59,38 euro.

Kaip bus skirstomas investavimo pelnas

Pensijų anuitetų fondo realizuotas pelnas yra skirstomas visiems pensijų anuitetų gavėjams, kuriems pensijų anuitetai buvo paskirti iki 2023 metų pabaigos ir kurie yra gyvi pelno paskirstymo dieną – šiais metais tai yra liepos 1 d.

Pelnas yra paskirstomas atsižvelgiant į sumokėtos įmokos dydį, praėjusį pensijų anuiteto galiojimo laiką bei rūšį. Tiems pensijų anuitetams, kurie galioja trumpiau nei metus, skiriama proporcingai mažiau pelno.

Už skirtą pelno dalį kiekvienam pensijų anuiteto gavėjui „nuperkamas“ papildomas pensijų anuitetas, kurio dydis priklauso ir nuo pensijų anuiteto gavėjo amžiaus – kaip ir pirmą kartą įsigyjant anuitetą.

2023 metais pensijų anuitetus įsigijusiems klientams skirta papildoma pelno dalis, kuri bus išmokėta vienkartine išmoka liepos mėnesį. Vienkartinės išmokos dydis yra lygus paskirto pensijų anuiteto ir už pirmą mėnesį išmokėtos sumos skirtumui. Vienkartinėmis išmokomis šiemet bus išmokėta 28 tūkst. eurų.