Susiviliojęs gera skrydžio į Kubą bilietų kaina Aistis nutarė juos įsigyti, o apmokėti nusprendė kreditine kortele. Tam prireikė pinigus iš einamosios sąskaitos „Swedbank“ persivesti į sąskaitą „Citadele“ banke, kurios kreditinę kortelę jis ir turi.

„Vedžiau 800 eurų, mokėjimo paskirtyje nurodžiau „Kuba“. Pasirodė keista, kad pinigai iškart neatėjo. Kaip žinome, lėktuvo bilietų kainos per dieną keičiasi kelis kartus ir bilietas gali pabrangti keliais šimtais eurų“, – Delfi pasakojo Aistis.

Problemos dėl vieno žodžio

Jo teigimu, iš „Swedbank“ sąskaitos pinigai iškart buvo nurašyti, tačiau „Citadele“ sąskaitoje taip ir neatsirado.

„Laikas tirpo. Gerai, kad turėjome dar kito banko sąskaitą ir sėkmingai apmokėjome už bilietus. Labai gera pamoka ir patirtis, kad norint pilnavertiškai gyventi neužtenka turėti vieno banko sąskaitos, reikėtų bent dviejų trijų, kitaip gali praleisti galimybę kažką įsigyti“, – svarstė su nesklandumais susidūręs skaitytojas.

Swedbank bankas

Jis ėmė aiškintis, kodėl mokėjimas buvo sulaikytas – „Swedbank“ darbuotoja tada paaiškino, taip nutiko dėl paskirtyje nurodyto žodžio „Kuba“. Tačiau, Aisčio nuomone, įrašyti šalies pavadinimą perkant bilietus yra normalu.

„Nejaugi dabar yra cenzūra, kad turiu slėpti šalies, į kurią planuoju skristi, pavadinimą“, – pasipiktinimo neslėpė jis.

Vėliau vyras teigė susidūręs su „banko biurokratijos karusele“ – liepta rašyti prašymą, kad bankas grąžintų į kitą sąskaitą pervestus pinigus, taip pat turėjo sutikti su sąlyga, kad gali būti taikomi mokesčiai.

Tiesa, jau kitą dieną situacija buvo išspręsta – pinigai įkrito į kitą jo banko sąskaitą, o jokių mokesčių mokėti nereikėjo.

Visgi per šį laiką, pasak Aisčio, bilietai pabrango 300 eurų.

Šaliai taikomos sankcijos

„Swedbank“ atstovė Daiva Taučkėlaitė teigė, kad konkrečios kliento situacijos komentuoti negali, tačiau nurodė, jog tokių situacijų pasitaiko, jei mokėjimo paskirtyje nurodoma neišsami ar papildomų klausimų kelianti informacija.

„Pavyzdžiui, jei mokėjimo paskirtyje įrašomas tik valstybės, kuriai taikomos ES ir JAV sankcijos, pavadinimas be jokios papildomos informacijos, labai didelė tikimybė, kad bankas stabdys šią mokėjimo operaciją ir tirs ją detaliau“, – informavo D. Taučkėlaitė.

Daiva Taučkėlaitė

Jungtinės Amerikos Valstijos Kubai taiko ekonominę blokadą. Ji įsigaliojo dar 1962 metų vasario 3–ąją tuomečio JAV prezidento Johno F. Kennedy pasirašytu įsaku.

Dokumente sakoma, kad tokiu būdu siekiama sumažinti grėsmę, kylančią dėl Kubos „artumo komunistinėms galybėms“.

Patariama nejuokauti

Savo ruožtu Lietuvos bankas komentare Delfi akcentavo, kad bankai, kaip ir kiti finansų rinkos dalyviai privalo užtikrinti pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevenciją ir tarptautinių sankcijų įgyvendinimą.

Pasak centrinio banko, kiekvienas finansų rinkos dalyvis, atsižvelgdamas į teisės aktų reikalavimus, nustato vidaus procedūras, kontrolės priemones šiems reikalavimams įgyvendinti ir kylančiai rizikai valdyti.

„Jeigu mokėjimas sustabdomas, finansų rinkos dalyvis turėtų nedelsdamas ir aiškiai informuoti klientą apie pritaikytų ribojimų priežastį (kiek tą leidžia teisės aktai) ir veiksmus, kuriuos reikalinga atlikti klientui, kad ribojimai būtų panaikinti, o taip pat – terminus, per kiek laiko nuo reikiamos informacijos pateikimo kliento operacija bus įvykdyta“, – teigiama komentare.

Lietuvos bankas

Tad kaip reikėtų elgtis įrašant mokėjimo paskirtį? Lietuvos bankas patarė nejuokauti, nevartoti dviprasmiškų, su neteisėtomis veikomis sietinų žodžių ar asociacijų, nes mokėjimo operacija, kurios pavadinimas kelia įtarimų, gali būti stabdoma ir tiriama, klientui užduodami papildomi klausimai.

D. Taučkėlaitė taip pat patarė mokėjimo paskirtį visada rašyti kuo konkrečiau, aiškiai nurodant, už ką mokėjimas atliekamas.

Tokių istorijų, kai bankas sustabdo mokėjimus vartotojams nusprendus pajuokauti, būta ne vienos. 2019 metais „Swedbank“ sustabdė mokėjimą, kai pervesdama 5 eurus draugui klientė mokėjimo paskirties laukelyje įrašė „Sex, Drugs & Rock’n’roll“ (liet. „seksas, narkotikai ir rokenrolas“).

Praėjusiais metais 15min aprašė atvejį, kai mokėjimas buvo sustabdytas klientui paskirtyje įvedus žodį „kukulis“ (latviškai tai reiškią „kyšį“).