Mergina DELFI pasakojo į Lenkijos uostamiestį keliavusi kartu su vyru.

„Stipriai neplanavome – tiesiog turėjome laisvą savaitę atostogų ir kadangi Lietuvoje oras nieko gero nežadėjo, galvojome, ką čia gero galima nuveikti, kad nebūtų per toli, bet ir kažkokio įspūdžio gautume. Pasirinkome keliauti iki Gdansko“, – pasakojo Miglė.

Pora nusprendė apsistoti per būsto nuomos platformą „Airbnb“ nuomojame bute.

„Prieš pusantros paros užsisakėme butą. Mums pasirodė, kad nuomos kaina labai optimali – 38 eurai už parą dviem žmonėms. Butą užsisakėme keturioms nakvynėms“, – dėstė pašnekovė.

Bendrai už apgyvendinimą Gdanske teko pakloti 152 eurus. Tačiau, merginos teigimu, ši suma atitiko vertę.

„Airbnb“ butas buvo maždaug 5 minutės iki Gdansko senamiesčio. Ta Ilgoji turgaus gatvė, kur visi karaliai vaikščiojo, buvo visai šalia. Tiesa, mums buvo svarbu, kad tas butas turėtų vietą automobiliui pasistatyti, nes šiaip parkingas Gdanske visur mokamas.

Iš esmės, dėl to galbūt šiek tiek sumažėjo pasirinkimo įvairovė ir praradome galimybę apsistoti pigiau“, – sakė vilnietė.

Beveik 8 valandų kelionė

Miglė pasakojo, kad prieš išvyką į Lenkiją nusprendė apsilankyti autoservise.

„Vyras greitai nuvažiavo į servisą, pažiūrėjo, ar viskas gerai su automobiliu, nes kurį laiką nebuvome toliau važiavę. Vis tiek, kelionė į vieną pusę – apie 600 kilometrų. Važiavome su dyzeliu varomu automobiliu, išleidome 80 eurų kurui į abi puses“, – kalbėjo ji.

Pašnekovė teigė, kad pramogų Gdanske toli ieškoti nereikia.

„Labiausiai patiko galimybė iš paties Gdansko, pagrindinio kanalo, nuo kurio matosi visa gražioji miesto dalis, nuplaukti iki Sopoto.

Sopotas, tai – mažesnė Palangos versija. Kelionė laivu trunka maždaug 1 val. 15 min. Jis plaukia miestu, po to išplaukia į uostą ir atvirą jūrą. Už tai vienam žmogui tenka susimokėti 40 zlotų (maždaug 10 eurų)“, – sakė ji.

Miglė teigiamai atsiliepė apie tokią kainą.

„Diena buvo graži, jūra rami, buvo labai smagu. Po to iš Sopoto grįžome į Gdanską vietiniu traukiniu. Tai to traukinio bilietas net euro nekainavo, tikrai nustebome kainomis“, – DELFI sakė ji.

Mergina pasakojo, kad Sopote tuo metu buvo daug žmonių.

„Gražus tas jų medinis molas. Skaičiau, kad jis yra vienas ilgiausių Europoje. Tiesa, jei žmonės nori juo pasivaikščioti, bet neatplaukia su laivu, tai turi už tai sumokėti – labai nustebino tas dalykas. Kaina – berods 8 zlotai žmogui, kas nėra labai daug“, – kalbėjo ji.

Maistas – įkandamas

Likusį kelionės laiką Miglė praleido Gdanske.

„Šį kartą muziejus praleidome, nors ten yra ir Europos solidarumo centras, visokių karinių muziejų. Buvome nusigavę tik iki tos vietos, kur, kaip istorija mena, prasidėjo Antrasis pasaulinis karas. Tai yra uosto teritorijoje, kur neva vokiečiai užpuolė lenkus. Ten yra monumentas.

Tiesa, stenduose pasigedome informacijos anglų kalba. Daug kur viskas parašyta tik lenkiškai“, – kalbėjo ji.

Mergina sakė, kad Lenkijoje visą laiką valgė kavinėse.

„Kainos tikrai įkandamos. Tarkim bokalas alaus kainuoja nuo 2 iki 3 eurų. Maistas – jei paprasčiau pavalgyti – dviem žmonėms pilnai užtenka 40 zlotų (10 eurų).

Vieną vakarą leidome sau pavalgyti skaniau ir geriau – gražiojoje krantinėje, kur yra daug kavinių ir restoranų, tai išleidome 50 eurų, o valgėme kepsnį, mėsainį, desertus, du kokteilius ir du alaus.

Man atrodo, Vilniuje už tokią sumą nelabai tiek gautum. O kepsnys buvo tikrai aukštos kokybės, didelė porcija“, – dėstė ji.

Miglė pasakojo į parduotuves užsukusi tik trumpam.

„Neturėjome pasiruošę sąrašų, ką pirkti, bet jei pasiruoštum, tai manau, kad žmonės tikrai ne veltui sako, kad pigiau apsiperka Lenkijoje. Žinoma, tam reikia įdirbio: pasižiūrėti, kiek kas kainuoja Lietuvoje ir tada skaičiuoti.

Mes nusipirkome tik skalbimo miltelių ir miltelių indaplovei, nes tikrai buvo gerokai pigiau. Maisto nepirkome“, – sakė ji.

Miglė paskaičiavo, kad visos atostogos atsiėjo maždaug 400 eurų: 152 eurai už nakvynę, 80 eurų už kurą, 100 eurų maistui, 50 eurų pramogoms.

Girdėjo ir daugiau lietuvių

Pašnekovė pastebėjo, kad jos kelionė į Lenkiją sutapo su liepos 6-ąja – Valstybės (Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo) diena.

„Pastebėjome, kad tikrai dažnai girdėjome lietuvių kalbą, tai turbūt daugiau jų atvyko per tą ilgąjį savaitgalį. Be to, pakeliui į Gdanską yra daug su Lietuvos istorija susijusių vietų: Žalgirio mūšio vieta (Griunvaldas), Malborko (Marienburgo) pilis“, – sakė ji.

Valstybinio turizmo departamento atstovė žiniasklaidai Gerda Butkuvienė, komentuodama lietuvių kelionių į Lenkiją tendencijas, sakė, kad kaimynines šalis lietuviai lanko dažniausiai iš kitų užsienio šalių.

Departamento duomenimis, 2016 metais fiksuota 150,1 tūkst. išvykusių turistų kelionių į Lenkiją, t.y. 1 proc. daugiau nei 2015 metais.

Bendrai lietuviai pernai keliavo 5 proc daugiau nei užpernai. Tarp populiariausių krypčių taip pat yra Latvija, Jungtinė Karalystė, Baltarusija.

Jei atsibodo Lietuvos pajūris

Kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius pasakojo, kad daugiau užklausų apie poilsį Lenkijos pajūryje pradėjo sulaukti dar praėjusiais metais.

„Žmonės domino Gdanskas ir jo apylinkės, Sopotas, nes ten galima suderinti poilsį su pažintimi. Aplink galima aplankyti Malborką, Torūnę. Taip pat žmonės ieško naujų vietų netoli Lietuvos“, – pasakojo jis.

Pašnekovas pastebėjo, kad šiemet labai trūksta vietų lėktuvuose, nes vykdoma Vilniaus oro uosto rekonstrukcija ir „Raynair“ neperkėlė skrydžių į Kauną.

„Pabrangus kelionėms lėktuvu, žmonės persikelia į savo automobilius, keliauja į aplinkines šalis. Anksčiau žvilgsniai krypdavo į Latviją, Estiją, bet dabar daug važiuoja į Lenkiją, prie Baltijos jūros pailsėti“, – dėstė R. Širvinskas-Makalius.

Rimvydas Širvinskas - Makalius

Jis kalbėjo, jog apgyvendinimas, ypač viešbučiuose, Lenkijoje nėra labai pigus, tačiau privačiame sektoriuje, pavyzdžiui, „Airbnb“ situacija gali būti kitokia.

„Tačiau ten apsipirkti, valgyti, pramogauti yra pigau nei Lietuvoje. Kitiems gal jau atsibodo Lietuvos pajūris ir jie nori išvažiuoti, bet negali tam skirti daug laiko, tada jie susipakuoja daiktus ir važiuoja į kaimyninę Lenkiją“, – pasakojo kelionių organizatorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (171)