Ministrų kabinetas šį Finansų ministerijos parengtą projektą priėmė šios savaitės posėdyje.

Nuspręsta, kad užsienio keleiviai, prekybininkai ar pardavimo tarpininkai, norintys išsigabenti Lietuvoje įsigytas prekes, vietoje originalių dokumentų 10 metų turės saugoti tik skaitmeninę mokėjimo deklaracijos kopiją.

Tiesa, nuo 2022 m. spalio užsieniečiai PVM susigrąžinti jau gali per Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) valdomą elektroninių duomenų tvarkymo sistemą.

Originalią mokesčio grąžinimo deklaraciją su žyma, kuri patvirtina prekių išvežimą iš ES teritorijos, kasos aparato kvitus ar kitus atsiskaitymo dokumentus pateikti reikia tik tais atvejais, kai elektroninė sistema susiduria su techninėmis kliūtimis arba prekės iš bendrijos išgabenamos per kitos valstybės, ne Lietuvos muitinės postą.

„Tačiau tokiu atveju užsienio keleivis turi prekybininkui ar tarpininkui pateikti deklaraciją kartu su atsiskaitymo dokumentais, o pastarajam kyla prievolė juos saugoti, nors atsiskaitymo dokumentų informacija būna pateikta pačioje deklaracijoje, dėl ko kyla administracinė našta“, – aiškina ministerija.

Pagal įstatymą, ne ES valstybėje nuolat gyvenančių užsieniečių Lietuvoje įsigytoms prekėms, kurias tokie žmonės nori išgabenti iš bendrijos teritorijos, yra taikomas 0 proc. PVM tarifas, įgyvendinamas grąžinant įsigijimo metu sumokėtą mokesčio sumą.

ES Tarybai 2023 metais priėmus reglamentą, numatantį dėl Rusijos pradėto karo Ukrainoje šaliai agresorei įvestų sankcijų įgyvendinimą, taip pat papildytas prabangos prekių, kurių eksportas į Rusiją uždraustas, sąrašas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją