Varėnos rajono apylinkės teismas 20 metų vaikiną, pasivadinusį „Naciu“, nuteisė už raginimus fiziškai susidoroti su netradicinės orientacijos asmenimis.

Teismas Edvinui K. skyrė 8 MGL baudą, nors jam grėsė net laisvės atėmimas iki trejų metų. Bylą išnagrinėjęs teisėjas atsižvelgė, kad vaikinas anksčiau nebuvo teistas ir dėl padarytų nusikaltimų nuoširdžiai gailėjosi.

Ikiteisminį tyrimą atlikę Varėnos prokurorai nustatė, kad Kaune studijuojantis Edvinas K. iš savo tėvų namuose esančio kompiuterio parašė net penkis komentarus interneto svetainėje, kuri buvo specialiai sukurta prieš homoseksualistus nusiteikusiems asmenims. Pagrindiniame tinklalapio puslapyje yra publikuojama prieškario partizanų nuotrauka, o prie jos – užrašas: „Pagal Jewrasajūzo „statistiką“ dalis jų yra homoseksualistai. Tu tuo tiki? Pabusk, o dvasia partizano!“.

Pasipiktinęs gėjų ketinimais Lietuvoje surengti tarptautinę konferenciją, Edvinas K. savo komentaruose sveikino Vilniaus merą Juozą Imbrasą už parodytą drąsą uždraudžiant gėjams iškelti šešių spalvų vaivorykštės vėliavą.

„Jei mes esame vyrai, tai šito neleisime, jei jau latviai sugebėjo pasipriešinti, tai ir mes užbaigsime čia visas diskusijas. O „pidarastam“ galiu pasakyti tik tiek, kad ne vaikučiai susirinks, patys su savo šitom nesąmonėm prisiprašėte“, - rašė „Naciu“ pasivadinęs Edvinas K.

Kitame komentare jis gėjus lygino su zoofilais ir ragino visus netradicinės orientacijos žmones kuo greičiau gydyti. „Broliai lietuviai, neleiskim jiems ramiai gyvent“, - Varėnos gyventojas ragino gėjus žudyti diržais „su Vyčio ar Gedimino stulpų emblema“.

Ikiteisminio tyrimo metu Edvinas K. iš karto pripažino savo kaltę. Jis tikino, kad internete skaitydamas kitų žmonių komentarus apie gėjus jis buvo „jų paveiktas“, todėl ėmė ir viešai išdėstė savo nuomonę.

„Tuo metu nieko blogo negalvojau, dabar manau, kad pasikarščiavau“, - toną prokuratūroje bandė švelninti studentas.

Skundą dėl Edvino K. komentarų internete Generalinei prokuratūrai parašė Tolerantiško jaunimo asociacija. Lygių galimybių kontrolieriaus įstaiga patvirtino, kad vaikino komentarais diskriminuojama homoseksualios orientacijos žmonių grupė dėl jų seksualinės orientacijos, be to, juose kurstoma tyčiojantis, niekinant, skatinant neapykantą minėtai žmonių grupei ir tiesiogiai raginama su jais fiziškai susidoroti.

Kad Edvinas K. peržengė visas leistinas ribas, taip pat patvirtino Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija. Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas Varėnos gyventojas sutiko, kad procesas byloje būtų baigtas baudžiamuoju įsakymu ir jam būtų paskirta bauda, tačiau teismo jis prašė sumažinti prokurorės pasiūlytą baudą. Studentas aiškino, kad universitete negauna stipendijos, jį išlaiko mažas pajamas gaunantys tėvai. Į šiuos Edvino K. argumentus teismas neatsižvelgė.

DELFI primena, kad per šių metų pirmąjį pusmetį jau pradėta apie 80 ikiteisminių tyrimų (apie 20 bylų perduota nagrinėti į teismą) dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Tūkstančius komentarų kasdien interneto portaluose rašo ne tik paaugliai, bet ir aukštas pareigas einantys valdininkai, verslininkai ar gydytojai. Už rasinę neapykantą Lietuvos teismai pažeidėjams dažniausiai skiria pinigines baudas, nors vienas teismas iš komentatoriaus yra konfiskavęs kompiuterį.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnyje numatyta, jog už interneto komentaruose skatinamą neapykantą ar kurstymą diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Už kurstymą smurtauti bei fiziškai susidoroti gresia dar griežtesnė bausmė - laisvės atėmimas iki trejų metų.

Apie netinkamus komentarus DELFI skaitytojai raginami informuoti redakciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)