„Mes suprantame, kad prezidentui yra labai sunku, nes jį spaudžia alaus gamintojai, o jie yra labai stiprūs. Mūsų nors labai daug, tačiau mes esame labai silpni, nes mes esame visuomenė", – DELFI sakė visuomeninės organizacijos „Tėvai prieš narkotikus" pirmininkas ir M. Valančiaus blaivystės sąjūdžio valdybos narys Gediminas Jakubčionis.

„Alkoholio reklama mūsų amžiuje, kai radijas ir televizija pasiekia kiekvieną nepriklausomai nuo jo socialinės padėties, yra nuodų lašai nesubrendusiai vaikų ir paauglių psichikai", – rašo nevyriausybininkai savo kreipimesi.

Ketvirtadienis yra paskutinė diena, kai prezidentas Valdas Adamkus turėtų apsispręsti pasirašyti arba vetuoti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, draudžiančias visų rūšių alkoholio reklamą per radiją ir televiziją 6-23 val.

Nevyriausybininkai mitais vadina teiginius, kad reklama neskatina vartoti daugiau alkoholio.

„Melas yra tai, kad alkoholio reklama, tai esminė parama sportui ir kultūrai. Tie keletas milijonų, kuriuos alkoholio pramonė išmeta šiems tikslams kaip apgraužtą kaulą nuo savo gausybių stalo, jokiu būdu negali atsverti alkoholio daromų milijardinių nuostolių ūkiui ir žmonių sveikatai, kuri yra kultūros ir sporto klestėjimo laidas", – tvirtina nevyriausybininkai.

Jie ragina mokytis iš Australijos ir Naujosios Zelandijos – padidinti alkoholio akcizus, taip jo neįpirktų nepilnamečiai, o valstybė, gavusi daugiau pajamų, galėtų tas lėšas skirti kultūrai ir sportui remti.

„Kodėl tvirtinama, kad reklama neturi įtakos vaikų norui gerti, tai jeigu neturi įtakos, kodėl reikia tada kelis šimtus milijonų jai išleist, tai, matyt, kad tie gamintojai yra nepaprastai „durni", – klausė G. Jakubčionis.

„Aš dirbu jaunimo mokykloje mokytoju ir matau, kad vaikams yra sudaryta nuomonė, kad alus yra ne alkoholis, o "žolė" – ne narkotikai. Reklamoje rodo, joje galima", – DELFI pasakojo M. Valančiaus blaivybės sąjūdžio valdybos pirmininkas pedagogas ir leidinio „Valančiukų aidas" redaktorius Jonas Kvederaitis.

Šios organizacijos jau yra surengusios piketus prie Seimo ir Vyriausybės, įteikusios raštus šių institucijų vadovams.

Aukščiausi Bažnyčios hierarchai taip pat prašo prezidento pasirašyti šias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas.

Tačiau vyksta atvira ir raginančiųjų prezidentą vetuoti šį įstatymo projektą kampanija. Atvirus laiškus prezidentui yra išspausdinusios kultūros veikėjų, medikų, sporto organizacijos. Prašymą vetuoti įstatymą yra pasirašę maždaug pusė Seimo narių. Ant šio prašymo puikuojasi ir ministrų kabineto vadovo Gedimino Kirkilo, ūkio ministro Vyro Navicko parašai.

Pagal iki šiol galiojusį įstatymą reklamuoti buvo draudžiama tik stipresnį nei 22 proc. alkoholį, o ir reklamos draudimas galiojo nuo 15 val. darbo dienomis ir nuo 8 val. savaitgaliais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją