Ketvirtadienį filmas pristatytas Lietuvos nacionaliniame radijuje ir televizijoje (LRT). Į filmo peržiūrą susirinko būrys Sajūdžio veikėjų, politologų, žurnalistų.

Filme klausiama, kodėl 1988 metų sausį dauguma žmonių klusniai vykdė sovietinės valdžios nurodymus, save laikė liaudimi, o po trejų metų – 1991-ųjų sausį – jie jau buvo tauta, išdrįsusia tik savo valia ir pasiryžimu apginti jauną valstybę.
Pasak V. Savukyno, atsakymas aiškus – tai nulėmė Sąjūdis.

Filme rodomas unikalus, niekur dar nedemonstruotas įrašas, kuriame Lietuvos KGB darbuotojams duodamos instrukcijos, kaip jie turi veikti Lietuvai švenčiant 1989 metų Vasario 16-ąją. Tai metais Lietuvoje pirmą kartą buvo galima švęsti šią datą.

Filme pasakojama apie slaptą Nikolajaus Sergejevičiaus Leonovo misiją 1988 metų Lietuvoje, slaptus paties KGB viršininko Kriučkovo patvirtintus planus dėl susidariusios situacijos Lietuvoje.

„Parinkau KGB mitinguose darytų nuotraukų, iš jų supranti, kad KGB viską sekė, stebėjo, fiksavo ir jeigu būtų reikalai susiklostę kitaip, tikrai būtų suradę visus aktyvesnius veikusius žmones“, – DELFI sakė V. Savukynas. KGB nuotraukose aktyviausi mitingų dalyviai sužymėti skaičiais.

Filme pasakojama ir tai, kaip Lietuvos klausimas buvo aptariamas pasaulio galingųjų – pavyzdžiui, ką kalbėjo susitikę JAV ir Sovietų Sąjungos lyderiai George'as Bushas ir Michailas Gorbačiovas.

„Sąjūdžio istoriją primenu kalbindamas tuos žmones, kurie anuo metu buvo ne pirmose eilėse, kaip jie patys dažnai save įvardija, „Sąjūdžio juodadarbiai“. Tai Angonita Rupšytė, Ramūnas Bogdanas, Artūras Skučas, Algimantas Remeika, Kasparas Genzbigelis, Stasys Paškevičius...“, – teigia V. Savukynas.

Filme remtasi faktais, prisiminimais ir dokumentais. Medžiaga imta iš LRT, Lietuvos Ypatingojo archyvo, Genocido aukų muziejaus. Filmas sukurtas per mėnesį, paskutiniai darbai baigti ketvirtadienį.

Birželio 3 dieną filmą parodys LRT televizija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)