Vaikų pamėgtoje žaidimų vietoje gali tykoti pavojai

Smėlio dėžė – ne tik džiaugsmas, bet ir galimų pavojų šaltinis. Kaip teigė UAB „Civinity namai“ atstovas Arūnas Armanavičius, smėlio dėžėse dažnai aptinkami įvairių įvairių tipų parazitai.

„Parazitai, dažniausiai, atsiranda nuo tų pačių gyventojų, kurie vedžioja savo naminius gyvūnus arba beglobiai gyvūnai ateina į smėlio dėžes ir tiesiog savo išmatomis jas užteršia“, – pastebėjo jis.

Nuo jų apsisaugoti – tikrai įmanoma.

„Iš tikrųjų, pirma priemonė – patys gyventojai turėtų stebėti ir prižiūrėti smėlio dėžes, jas uždaryti, jeigu vaikai pažaidė, žiūrėti, kad negalėtų gyvūnai patekti ar per tarpus, ar per plyšius. Jeigu sulūžusios jos – turėtų imtis tam tikrų priemonių arba informuoti priežiūrą atliekančią įmonę, ar bendrijos pirmininką, priklausomai nuo to, ar bendrija, ar administratorius yra šiame name“, – atkreipė dėmesį A. Armanavičius.

Be to, smėlio dėžėje turėtų būti keičiamas ir smėlis. Pašnekovas atskleidė, kaip dažnai reikėtų tai daryti.

„Paprastai, smėlį keičiame vieną kartą metuose. Smėlis yra perkamas tik sertifikuotas, kuris ir turėtų būti naudojamas tik tos paskirties. Negalima smėlio nueiti kažkokiuose karjeruose prisikasti ir, jeigu taip darysite, gali būti, kad tokį pat užterštą smėlį ir atsivešite“, – teigė A. Armanavičius.

Kas už tai atsakingas?

Kaip teigė A. Armanavičius, kam skiriama atsakomybė už smėlio dėžių priežiūrą – priklauso nuo esamos situacijos.

„Priklausomai, ar namas, ar pati smėlio dėžė ir vaikų žaidimų aikštelė priklauso savivaldybei, ar, pavyzdžiui, naujos statybos namuose būna įrengta pačių statytojų ir patiems gyventojams priklauso ta smėlio dėžė.

Iš tikrųjų, savininkai turi tuo pasirūpinti, kad būtų saugu ir tvarkinga, ir, kad pati aikštelė būtų pakankamai saugi vaikams žaisti, kad nebūtų jokių susižalojimų ar kažkokių liūdnų pasekmių“, – aiškino jis.

Šeimos gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis po nelaimės smėlio dėžėje

Taigi, dėl smėlio dėžių priežiūros gyventojai gali kreiptis ir į savo namą administruojančią įmonę.

„Jeigu gauname gyventojų prašymus, kad mes tą atliktume – dažniausiai, mes ir atliekame smėlio keitimą. Tai, dažniausiai, darome pavasarį, kol orai yra pakankamai vėsūs, kadangi atšilus orams parazitai dauginasi nežmonišku greičiu“, – teigė pašnekovas.

UAB „Civinity namai“ atstovas taip pat pasakė, kaip dažnai smėlio dėžių būklė turėtų būti stebima.

„Mes atliekame pastatų priežiūrą ir apžiūras kelis kartus per metus, ir stengiamės apžiūrėti tuo pačiu žaidimų aikšteles, smėlio dėžes. Taip pat, vieną kartą metuose turime sertifikuotą atstovą, kuris tikrina visas žaidimų aikšteles ir smėlio dėžes“, – dalijosi A. Armanavičius.

Smėlio dėžė

Tiesa, už priežiūros darbus tenka mokėti net ir tiems, kurie smėlio dėžėmis ar vaikų žaidimo aikštelėmis nesinaudoja.

„Tai yra bendras mokestis, nepriklausomai nuo to, ar šeima turi vaikų, ar neturi. Tai yra daugiabutis namas ir, kadangi žmogus turi dalį nuosavybės šiame daugiabutyje – jam priklauso prižiūrėti viską.

Nesvarbu, kad jis gyvena pirmame aukšte, jeigu reikėtų stogą remontuoti. Taip yra ir su vaikų žaidimo aikštelėmis – jis irgi turi prisidėti prie šitų remonto darbų“, – teigė A. Armanavičius.

Neprisižiūrintiems gresia net baudos

Neprižiūrimose smėlio dėžėse ne tik dauginasi parazitai. Dėl jų nepriežiūros žmonėms gali tekti susimokėti ir piniginę ploninančias baudas.

„Kiek man yra žinoma, baudos yra nuo 140 eurų. Jos gali patrigubėti, jeigu tie nusižengimai kartojasi ir padaromi jau ne pirmą kartą“, – teigė A. Armanavičius.

Visą reportažą rasite LNK portale: