„Pastaraisiais metais dėl padidėjusių palūkanų ir išaugusių nekilnojamojo turto (NT) kainų būsto rinkoje stebime situaciją, kai dalis klientų atideda sprendimą įsigyti NT.

Vis dėlto nuosavą būstą gera ilgalaike investicija ir toliau laiko 39 proc. Lietuvos gyventojų, toks vertinimas įprastai grindžiamas lyginant nuomos ir būsto paskolos įmokos dydžius“, – pranešime sako „Luminor“ banko mažmeninės bankininkystės vadovas Edvinas Jurevičius.

Auganti NT rinka

Galvojant apie nuosavo būsto įsigijimą, anot E. Jurevičiaus, verta turėti omenyje, kad tikėtina, jog dėl augančios NT rinkos laikui bėgant būsto vertė išaugs.

Edvinas Jurevičius

Pastaruoju metu mažėja ir palūkanos.

Euribor“ 6 mėnesių bazinė palūkanų norma, kurią dažniausiai ir renkasi klientai, nuo aukščiausios pastarųjų metų savo reikšmės rugsėjį (4,143 proc.) sumažėjo iki 3,437 proc. šiuo metu.

Infliacijos sušvelninimas

Anot E. Jurevičiaus, nekilnojamojo turto įsigijimas gali apsaugoti pinigus nuo infliacijos.

„Įprasta, kad nekilnojamojo turto kainos auga kartu su infliacija. Dėl to įsigiję NT dar prieš infliacijai įsibėgėjant apsaugosite savo pinigus nuo nuvertėjimo, o vėliau būstą pardavę greičiausiai ir uždirbsite. Įprastai likvidžių objektų kainos prieaugis pralenkia vidutinę ilgalaikę infliaciją“, – pažymi E. Jurevičius.

Pasak „Luminor“ atstovo, daugelis sunerimsta pagalvoję apie infliacijos metu kylančias palūkanas, tačiau tikėtina, kad artimoje ateityje jos sumažės.

Raktai

„Ekonomika vyksta ciklais, todėl turime būti pasiruošę tiek palūkanų augimui, tiek mažėjimui. Gera žinia ta, kad pagal dabartines prognozes esame žengę pirmuosius žingsnius į palūkanų mažėjimo ciklą. Todėl lūkesčiai, jog artimoje ateityje palūkanos papildomai sumažės, yra pagrįsti“, – teigia ekspertas.

„Luminor“ banko šalies gyventojų tyrimą dėl nuosavo būsto įsigijimo tyrimų agentūra „Spinter research“ atliko 2024 m. birželio mėn. Tyrimo metu visoje Lietuvoje apklausta 1013 gyventojų, kurių amžius nuo 18 iki 75 metų.