Po renovacijos ėmė skilinėti buto sienos

Telšiškė LNK žinioms pademonstravo jos bute įtrūkusias ir suskilinėjusias sienas.

„Aš 4 metus čia gyvenu, čia nebuvo nieko“, – teigė moteris.

Anot jos, buto sienos ėmė skilti, kai prieš 4 metus prasidėjo daugiabučio renovacija. Nors pradžioje buvo tik keli įtrūkimai, palaipsniui jų vis daugėjo, o pirmieji prasižiojo tiek, kad kiaurai sienos jau matosi kitas kambarys.

„Labai neramu. Vis tyrinėju, visokius eksperimentus darau – ir užklijuoju, pažiūriu, ar plyšta tas viduriukas. Neramu“, – dalijosi byrančio namo gyventoja Stastija Černauskienė.

Prasčiausiai atrodo vidurinėse namo laiptinėse esantys butai. Panašu, kad namas per vidurį tiesiog susmigo į žemę. Kai kur – netgi neužsidaro kambario durys.

Gyventojai – susirūpinę

Per renovaciją daugiabutyje buvo įrengtas geoterminis šildymas. Anot ekspertų, būtent dėl jo ir ėmė skilti namo sienos. Susirūpinę gyventojai iš savo lėšų atliko jau ne vieną tyrimą.

„Papildomai reikėjo padaryti grunto tyrimą ir dabar, bent jau iš žodinio geologų atsakymo, turime informaciją, kad, pagal mūsų gruntą, jokių čia geoterminių gręžinių negalėjo būti“, – teigė daugiabučio gyventoja Irena Skitrienė.

„Mūsų namas stovi ne ant labai rimto pagrindo. Viską parodys tyrimai, o šiaip – smengame. Po biškiuką smengame“, – teigė gyventojas Artūras Vyšniauskas.

Daugiabučio renovacija (gyvenuKaune nuotr.)

Gyventojai piktinasi renovacijos projektus tikrinančiomis tarnybomis, esą neatitikimus turėjo pastebėti dabartinė Aplinkos projektų valdymo agentūra.

„Tiesiog padarytas nusikaltimas – pažeisti aplinkosaugos techniniai reikalavimai, neatsižvelgta į 2015 metų balandžio 3 dienos Aplinkos ministro įsakymą, dėl geoterminių gręžinių“, – teigė byrančio namo gyventoja.

Projektas esą buvo patvirtintas be būtino geologinio grunto tyrimo, neišlaikyti buvo ir geoterminio gręžinio atstumai – nuo kaimynų jis turėtų būti atitrauktas 3 metrus, o nuo daugiabučio – 1,5 metro. Plika akimi matyti, kad tokių atstumų ten nėra.

„Tiesiog jie leido nusikalstamą veiklą“, – nuogąstavo moteris.

„Baiminamės todėl, kad savivaldybė visiškai tai nuo savęs stumia – jūsų čia problema. Tik tvarkaraštį padarė, į žmones nežiūri“, – teigė kita.

Svarsto, kas turėtų prisiimti atsakomybę

Anot savivaldybės atstovų, jie neturi pagrindo kištis, mat, greičiausiai, atsakomybė kris renovaciją blogai atlikusiai statybų bendrovei arba projekto rengėjui.

„Visai tai eigai, paslaugoms užsakyti – turi gyventojai atsiskaityti, o vėliau, radus tą kaltininką ir nustačius, dėl ko įvyko tokia avarija, išieškos, manau, teismo keliu“, – teigė Telšių statybos ir urbanistikos skyriaus vedėjas Gintautas Lukauskas.

Tiesa, statybos rangovai tikina visus darbus atlikę kokybiškai.

„Tai yra projektas. Mes esame rangovai ir vykdome renovaciją, ir viską darome pagal projektą. Projektas buvo parengtas, buvo padaryta ekspertizė, tai kokios nors atsakomybės mes, kaip iš statybinės dalies, nematome“, – teigė UAB „Rainių statyba“ vadovas Donatas Stasiulis.

Telšių katedra (B. Vaitkutės nuotr.)

Statybų vadovas kelia visai kitą versiją, esą gruntą išplauti ir namo pamatui pakenkti galėjo vandentiekio avarija rūsyje.

„Išmušę grindis, radome visiškai surūdijusį vamzdį. Tai reiškia, kad tas vanduo – niekas negali pasakyti, kiek metų jis bėgo po grindimis ir jis galėjo visus pamatus paplauti“, – teigė D. Stasiulis.

Kol kas daugiabutis nėra avarinės būklės ir jame gyventi esą saugu. Jeigu situacija pablogėtų – gyventojams tektų išsikraustyti.

Visą reportažą rasite LNK portale: