Spalį savivaldybė pasidžiaugė pasibaigusiomis derybomis su potencialiu stadiono koncesininku „Axis Industries”. Meras Remigijus Šimašius pranešė, kad naujasis Vilniaus pasididžiavimas bus atidarytas 2022 metais.

Tačiau šį planą bent keliais mėnesiais pristabdyti gali Aukščiausiojo Teismo nurodymas įvertinti ir kitą – „Vilniaus nacionalinio stadiono“ pasiūlymą, kuris prieš tai buvo atmestas, nes pateiktas užklijuotame voke, o ne elektronine forma per centrinę viešųjų pirkimų informacinę sistemą.

Pasikeitę akcininkai

Įmonę „Vilniaus nacionalinis stadionas“ specialiai šiam projektui įkūrė šiandien bankrutuojanti „KDS grupė“ (akcininkai Igoris Rybakovas ir Petras Sabalys). 2017 metais įmonės akcininkais tapo dvi kitos įmonės – „Nacionalinio stadiono operatorius“ ir „Naudos virsmas“.

Registrų centro duomenimis, pirmosios akcininkais yra Renatas Načajus ir Vitalijus Vasiliauskas. Antrosios – Anelė Irutė Brusokienė.

R. Načajus yra ir „Vilniaus nacionalinio stadiono“ direktorius. Tuo metu „Naudos virsmo“ direktorius yra Vytas Brusokas. Jis DELFI paaiškino, kad įmonės savininkė A. I. Brusokienė yra jo mama.

Paprašytas papasakoti, kaip „Vilniaus nacionaliniame stadione“ atsirado nauji akcininkai, R. Načajus nedaugžodžiavo. „Buvęs „Vilniaus nacionalinio stadiono“ akcininkas dalį šios įmonės akcijų perleido „Nacionalinio stadiono operatoriui“ ir dalį „Naudos virsmui“, – tepasakė jis.

Turkų klausimas

Kai „Vilniaus nacionalinis stadionas“ dar priklausė „KDS grupei“, kartu su juo nacionalinio stadiono konkurse norėjo dalyvauti Lenkijos statybos grupė „Budimex“. Tačiau vėliau ji tai daryti atsisakė.

Šiandien R. Načajus ketina bendradarbiauti su Turkijos „Kayi Insaat“ grupe.

„Pasiūlymą ruošėme bendradarbiaudami su 5 žvaigždučių UEFA sertifikatą turinčia „Amsterdam Arena“, su daugiau nei 300 projektų visame pasaulyje įgyvendinusiais statytojais „Kayi Insaat“ grupe bei kitais subtiekėjais. Subtiekėjų sąrašas yra pateiktas kartu su mūsų preliminariu pasiūlymu, tačiau vadovaujantis konkurso sąlygomis, šis sąrašas konkurso eigoje dar gali būti keičiamas“, – DELFI sakė jis.

Įdomu tai, kad turkų filialas Lietuvoje „Kayi Construction“ ir pats dalyvavo nacionalinio stadiono konkurse, tačiau jo paraiška atmesta, nes dokumentai neatitiko kvalifikacijos reikalavimų.

R. Načajus teigė, kad tai nesutrukdys turkams statybose dalyvauti kartu su jais.

„Kayi“ teikta paraiška neatitiko išankstinės atrankos kriterijų ir „Kayi“ nebuvo pakviesta (ir neteikė) preliminaraus pasiūlymo. Šiai dienai jų turima kvalifikacija yra pakankama būti mūsų subtiekėju (reikiami sertifikatai buvo gauti po išankstinės atrankos).

Konkurso sąlygose nėra ribojimo asmenims, teikusiems paraiškas, tačiau nepraėjusiems pirminio etapo bei nedalyvaujantiems preliminarių pasiūlymų pateikimo etape, būti kito dalyvio, teikiančio preliminarų pasiūlymą, subtiekėju“, – sakė jis.

Beje, „Kayi“ jau dirba Lietuvoje – kaip tik šiuo metu rekonstruoja Stepono Dariaus ir Stasio Girėno stadioną Kaune. Tiesa ir ten turkai turėjo problemų – Apeliacinis teismas spalį nusprendė, kad jie konkurse laimėjo neteisėtai, tačiau rangos sutarties nenutraukė, o tik skyrė 25 tūkst. eurų baudą Kauno miesto savivaldybei.

Nagrinėja pasiūlymą

Vilniaus miesto savivaldybė lietuvių ir turkų partnerystės nacionalinio stadiono statybose nekomentavo.

„Vilniaus miesto savivaldybė šiuo metu nagrinėja pasiūlymą, o esant poreikiui, paprašo patikslinančios informacijos iš bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“, tačiau kol procesas nesibaigęs, komentuoti negalime“, – rašoma rinkodaros ir komunikacijos skyriaus atsakyme DELFI.

Nuo vertinimų susilaikė ir „Axis Industries“ atstovas Nerijus Mikalajūnas. „Stebime situaciją, laukiame komisijos sprendimo ir šiuo metu susilaikome nuo platesnio dabartinės padėties vertinimo“, – sakė jis. „Axis Industries“ priklauso „Icor“ (buvęs „Rubicon group“).

Anksčiau skelbta, kad „Axis Industries“ kartu su įmonėmis „Venetus Capital“, „Kauno arena“ ir architektų bendrovėmis „Populous“ bei „Cloud architektai“ nacionalinio stadiono kompleksą žada pastatyti už 79,9 mln. eurų, o vien futbolo stadiono kaina siekia 33,8 mln. eurų.

Axis Industries projektas

Tuo metu R. Načajus teigė, kad ruošiasi savo pasiūlymo pristatymui, kurio metu detaliai pristatys savo sprendinį komisijai, bei spaudos atstovams. Pernai platintame pranešime žiniasklaidai buvo teigta, kad R. Načajaus įmonė daugiafunkcį kompleksą Šeškinėje pastatytų už 77,9 mln. eurų.

Nori darbo grupės

Konservatorių frakcijos seniūnas Vilniaus miesto savivaldybėje Valdas Benkunskas praėjusią savaitę pasiūlė kurti darbo grupę, kuri išsiaiškintų nacionalinio stadiono konkurso aplinkybes.

Jis DELFI paaiškino, kad norėtų šiam jautriam klausimui suteikti daugiau politinio dėmesio.

„Labai keistai atrodė prieš metus laiko mero susitikimai su likusiais dviem rangovais, lyg ir kviečiant juos dalyvauti konkurse iki galo, po to vienus išmetus iš konkurso buvo pasipylę grasinimai ir gąsdinimai, kad reikės susimokėti už sustabdymus.

Antras momentas – pasikeitė kardinaliai mero pozicija po teismo sprendimo. Jis aiškina, kad visą laiką buvo už konkurenciją ir siekė, kad konkurse kuo daugiau būtų dalyvių. Ta nuomonių kaita ir veidmainiavimas kelia daug abejonių, plius mes daugmaž žinome sąlygas, kuriomis susitarė su „Rubicon“.

Matome, kad nebuvo derybos, o buvo tiesiog žaidimas į vienus vartus, kad rangovas gavo sąlygas, kurių norėjo, o savivaldybė niekaip nepakovojo, kad vilniečiams ir mokesčių mokėtojams tas stadionas kuo geresnėmis sąlygomis kainuotų kuo mažiau“, – sakė V. Benkunskas.

Valdas Benkunskas

Dėl konservatorių pasiūlymo turėtų būti sprendžiama trečiadienį Vilniaus miesto tarybos posėdyje.

Nacionalinio stadiono projektavimas pradėtas dar sovietmečiu – 1985 metais. 1987 metais pradėti statybos darbai, bet 1991 metais jis užkonservuotas. Vėliau buvo mėginimų darbus tęsti, tačiau jie buvo nesėkmingi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (246)