Pasak skaitytojos, draudimas pabrango iš niekur nieko – jokių nutikimų nebuvo, papildomai niekas nepasiūlyta.

Turto draudimo išskaita, dar vadinama franšize, yra suma, kurią draudėjas privalo sumokėti iš savo kišenės prieš draudimo bendrovei išmokant likusią žalos kompensaciją. Tai reiškia, kad jei įvyksta draudžiamasis įvykis, draudimo bendrovė padengs žalą tik viršijančią išskaitos sumą.

Pvz., jei turite turto draudimo polisą su 500 eurų išskaita ir patiriate 2000 eurų žalą, draudimo bendrovė sumokės 1500 eurų. Jei žala būtų 400 eurų, draudimo bendrovė nemokėtų nieko, nes žalos suma neviršija išskaitos.

Būsto draudimas

Laimonas Garbenčius, „Swedbank P&C Insurance AS“ Lietuvos filialo Klientų aptarnavimo ir žalų administravimo departamento direktorius aiškino, jog paprastai turto draudimo sutartys pasirašomos vienerių metų laikotarpiui, o sąlygos, kaip kaina ar išskaita, gali būti peržiūrimos ir kisti dėl daugelio priežasčių.

Pavyzdžiui, dėl pasikeitusių remonto, statybinių medžiagų įkainių, pakitusios rinkos situacijos ir pan.

„Pastaraisiais metais Lietuvoje stebėjome spartų statybinių medžiagų ir remonto darbų kainų augimą. Pakilę apdailos specialistų, meistrų atlyginimai ženkliai išaugino atstatymo darbų sąmatas ir draudimo išmokų sumas, reikalingas patirtai žalai atlyginti. Visi šie veiksniai turėjo įtakos galutinei draudimo kainai“, – teigė L. Garbenčius.