Prieš keliolika metų režisieriaus Sauliaus Varno puoselėtos svajonės tarp A.Smetonos ir Respublikos gatvių įkurti amatų miestelį veikiausiai ir liks vizijomis – ten buvusiems savininkams grąžinti sklypai, kaip išsiaiškino redakcija, jau senokai parduoti mieste puikiai žinomų verslininkų žmonoms.

Laisvės aikštės šiaurinėje dalyje pradėtas statyti komercinis pastatas sukėlė nemažą visuomenės ažiotažą. Panevėžiečiai baiminasi, kad – kaip dauguma statomų objektų – jis nebūtų stiklinis ir nedarkytų miesto centro architektūros. Miesto vyriausiasis architektas Saulius Matulis į daugelį dienraštį dominusių klausimų atsakyti negalėjo: daug kur žemės savininkai net nepradėję projektavimo darbų. Maža to, paaiškėjo, kad parengtas ne vieną tūkstantį litų kainavęs Savanorių aikštės ir Autobusų stoties rekonstrukcijos maketas kažkur pradingo, jo Savivaldybėje nėra.

Stiklas nevyraus

Kaip sakė Savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas, šiaurinėje aikštės dalyje statomas komercijos paskirties objektas užpildys buvusį tarpą, kur kadaise stovėjo namas. Jis nei architektūra, nei aukščiu neišsiskirs iš šalia esančių namų.

„Stiklo detalių bus, tačiau jos nebus vyraujančios“, – tvirtino architektas. S.Matulis akcentavo: daugiau naujų pastatų Laisvės aikštėje nebus statoma, tik bus rekonstruojamas „Panevėžio“ viešbutis – statinio pirmas aukštas bus praplėstas ir sulygintas su vakarinėje aikštės dalyje stovinčiais namais. S.Matulis patvirtino – anksčiau ketintos įrengti požeminės automobilių aikštelės Laisvės aikštėje nebebus.

Viešbutis centro negadina

Architektas sakė, esą viešbutis forma ir tūriu „įsipaišė“ į bendrą aikštės vaizdą, tapo jos savotišku akcentu. Daugiaaukštis po rekonstrukcijos papuoš miesto centrą. Specialistas patikino – viešbučio plėtra bus vykdoma ant jam išnuomotos žemės, nors ta Laisvės aikštės dalis prieš kelerius metus buvo tvarkoma ir išklota naujomis trinkelėmis.

Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas nieko naujo negalėjo pasakyti apie būsimųjų objektų statybą dabartinės Autobusų stoties teritorijoje. Anksčiau rengtas teritorijos užstatymo maketas, nors tai buvo tik vizija, esą kažkur dingo, o nauji projektavimo darbai net nepradėti.

Architektas tepatvirtino, kad stoties vietoje bus statomas įvairios paskirties pastatų kompleksas. Buvusios šaudyklos vietoje Savanorių aikštėje statomas penkių aukštų biurų pastatas aukščiu beveik nesiskirs nuo šalia stovinčio daugiabučio, užpildys erdvę ir derės prie jau esančių objektų.

Sklypus įsigijo verslininkų žmonos

Priminus prieš keliolika metų režisieriaus S.Varno puoselėtą idėją teritorijoje tarp Respublikos, Š.Mero, A.Smetonos ir Birutės gatvių įkurti amatų miestelį, S.Matulis sakė, kad neretai planai neatitinka tikrovės ir vargu ar juos įmanoma įgyvendinti. Priežastis paprasta: ten suformuoti sklypai komerciniams objektams statyti ir grąžinti savininkams. Vieną sklypą automobilių aikštelei įsigijo „Lietuvos draudimo“ bendrovė.

Architektas neslėpė, kad ir kitus sklypus, kuriuose leidžiama komercinių objektų iki keturių aukštų statyba, savininkai dar 1999 metais pardavė. Redakcijai pavyko išsiaiškinti: tris sklypus yra įsigijusi gerai mieste žinomo verslininko buvusio miesto Tarybos nario Remigijaus Juodviršio žmona Rasa, o du – buvusio miesto Tarybos nario verslo partnerio, irgi politiko duonos ragavusio Gvido Drobužo žmona Gintė. Beje, abi moterys yra „Panevėžio kelių“ bendrovės, kurių pagrindiniai akcininkai yra R.Juodviršis ir G.Drobužas, stebėtojų tarybos narės. Kol kas įsigyti sklypai dirvonuoja, verslininkai nėra išsiėmę net projektavimo sąlygų.

Perleido „Runikai“

Pasklidus gandams, kad ruošiamasi statyboms Senvagės prieigose, S.Matulis užtikrino – aplink Senvagę, prie Bendruomenių rūmų esančios teritorijos priskirtos visuomenės reikmėms ir savininkams negrąžintinos. Tiesa, prie Panevėžio apygardos teismo 15,36 aro sklypas grąžintas vienam savininkui.

Šis netrukus žemę pardavė „Hansa lizingo“ bendrovei, pastaroji savo ruožtu sudarė sklypo nuomos sutartį su „Runikos projektais“. Čia irgi turėtų atsirasti komercijos paskirties objektas, tačiau jo projektavimas dar nepradėtas.