„Skiriasi iš esmės“, – lygina architektas.

Priedangos, požeminė automobilių aikštelė, želdynai

Pasak A. Ambraso, aukšto plotas išaugs nuo dabartinių 350 iki maždaug 1000 kv. metrų, pastatas bus penkių aukštų, be to bus dar „antresolė ir techninis aukštas“. Dabartinis pastatas yra formaliai 15 aukštų, bet kartu yra ir antresolė.

„Dabartinis tam laikui atrodė kompaktiškas, racionalus, be jokios viduje erdvės, tiktai vertikalus ryšys ir aukštuose nuomojami plotai. Naują planuojame su vidiniu atriumu, erdve, kad viduje būtų atviri, aukštus jungiantys laiptai. Aišku, aukšto plotas didesnis: gali laisviau komponuotis įvairaus dydžio nuomininkai“, – sako architektas.

Vizualizacijos iš „paukščio skrydžio“, žvelgiant nuo Baltojo tilto, iš Konstitucijos prospekto ir iš prekybos centro „Panorama“ perspektyvos:

Naujame projekte atsiras ir požeminė automobilių stovėjimo aikštelė, ji bus įrengiama po visu sklypu, o apie 15–20 proc. nuo sklypo ploto užimtų želdynai. Kažkiek jų bus ir ant stogo. Dėmesys skiriamas ir saugumui.

„Jau nauji reikalavimai – bus parkinge zona, kur atitiks priedangos reikalavimus, pagal naujausias normas“, – sakė A. Ambrasas.

Architektas atsargiai kalba, ar planuojamas pastatas bus pats moderniausias mieste, nes technologiniai sprendimai sparčiai keičiasi. Tad galbūt tam momentui jis ir bus šiuolaikiškiausias.

„Niekas taip greitai nesensta, kaip naujos technologijos. Čia tai akimirkai gali būti, bet viskas tobulėja“, – teigia A. Ambrasas.

Architektas Audrius Ambrasas

Vis dėlto pasak jo, dabar stengiamasi statyti kaip galima patogesnius objektus.

„Aišku, visi tie technologiniai pasiekimai, kurie pasikeitė per tą laiką: fasado šilumos izoliacija, pačių stiklų šešėliavimas, vėdinimo, šaldymo sistemos – technologijos pažengusios. Dabar nuo investicijų priklausys, kiek bus į tai investuojama, bet dabar stengiamasi tuos pastatus daryti maksimaliai komfortiškus“, – sako pašnekovas.

Kalbėti apie terminus dar anksti, nes reikia atlikti nemažai procedūrų, tai jau esanti vysytojo prerogatyva.

„Lygiagrečiai koreguoja detalųjį planą, nes tam pastatui (dabartiniam – red.) padarytas su labai mažu užstatymo plotu, dėl to buvo leistas didesnis aukštingumas. Tai dabar reikia koreguoti detalųjį planą, praeiti visas procedūras, rengti techninį projektą, viešinti projektą“, – sako A. Ambrasas.

Naujo pastato Geležinio Vilko g. 18A vizualizacija

Neatitiko laikmečio poreikių

Šiomis savaitėmis paskelbta, kad Geležinio Vilko g. 18A daugiau kaip du dešimtmečius stovintis biurų pastatas gali būti nugriautas jau kitąmet. Bendrovės „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis paaiškino „Delfi“, kad dabartinis statinys nebeatitinka nei rinkos poreikių, nei šiuolaikiniams statiniams numatytų reikalavimų.

„Tas pastatas pastatytas 2001 metais, ir eksploatuojamas jau 23 metai. Jis jau techniškai ir morališkai pavargęs, reikia atnaujinti. Pasikvietėme jį projektavusį architektą, Nacionalinės premijos laureatą Audrių Ambrasą ir su juo ieškojome geriausio sprendimo, kaip jį atnaujinti.

Kartu priėjome prie sprendimo, kad geriausia būtų jį iš viso nugriauti ir pastatyti naują“, – komentavo nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovės „Hanner“ valdybos pirmininkas A. Avulis.

Arvydas Avulis

Jis pranešė, kad šį trečiadienį ketina Regioninei architektų tarybai vertinimui projektinius sprendinius.

„Norėtume, kad kitų metų vasarą, – jeigu gausime statybos leidimą, – iš karto griausime ir statysime naują“, – sakė jis.

Pasak verslininko, kalbėti apie naujų statybų kainą dar anksti.

„Dar per daug anksti, net neturime pritarimo sprendiniams. Kai turime projektą, tada galime tiksliau kalbėti, kiek kainuos“, – sakė A. Avulis.

Plačiau apie tai galite skaityti šiame straipsnyje.

Dabartinis pastatas Geležinio Vilko g. 18A: