„Vilnius Tech“ bendrabutyje Saulėtekyje gyvenanti Rūta (vardas pakeistas) už kambarį per mėnesį moka 80 eurų, tačiau suteikiamomis sąlygomis yra nusivylusi. Anot jos, bendrabučio būklė labai prasta, dažnai bent penkiolikai minučių įsijungia gaisro signalizacijos sirenos, nors niekas nedega. Lauko durų sistema taip pat genda – dažnai užstringa ir reikia prašyti kitų, kad padėtų patekti į vidų arba išeiti.

„Teko pirkti šaldytuvą ir mažą elektrinę viryklę, nes bendra virtuvė taip apleista, kad ja baisu naudotis. Šaldytuvų taip pat nėra“, – savo bendrabučio sąlygomis dalinasi studentė.

Labiausiai Rūta akcentuoja bendrabučio kainą – anot jos, daug geresnių bendrabučių kitose aukštosiose mokyklose kainuoja pigiau, tad jai atrodo, kad tai paprasčiausiai nesąžininga.

Bendrabučiai išlaikomi tik iš studentų nuomos mokesčio

„Vilnius Tech“ kancleris doc. dr. Vaidotas Trinkūnas savo ruožtu su „Delfi“ dalinasi, kad bendrabučiai yra visiškai išlaikomi iš už apgyvendinimą surinktų lėšų – studentų nuomos. Šiuo metu bendrabučių kambarių kainos svyruoja nuo 80 iki 250 Eur. Detalesnės kainos priklauso nuo kambario tipo ir gyventojų skaičiaus jame, kambaryje esančių patogumų, atlikto remonto ir apgyvendinimo trukmės.

„Neseniai suremontuotuose kambariuose ir remonto dar laukiančiuose kambariuose studentų mokamas mėnesio mokestis skiriasi, bet negali būti nulinis, nes reikia įvertinti minimalias patalpų išlaikymo išlaidas“, – komentuoja V. Trinkūnas.

Saulėtekio al.

Anot „Vilnius Tech“ kanclerio, svarbu ir tai, kad mėnesio nuomos kainą sudaro ne tik nuomos mokestis: į ją jau yra įskaičiuoti ir komunaliniai mokesčiai – šildymas, karštas ir šaltas vanduo, elektros sąnaudos, internetas, liftų eksploatavimo sąnaudos, bendrojo naudojimo patalpų priežiūra, pastato administravimas.

Jei kokybė netenkina – galima persikraustyti

Kaip teigia „Vilnius Tech“ kancleris doc. dr. V. Trinkūnas, prieš apsigyvenant bendrabučiuose studentai yra supažindinami su bendrosiomis taisyklėmis, apmokėjimo už pragyvenimą sąlygomis, turi galimybę apžiūrėti gyvenamuosius kambarius.

„Kai studento netenkina pasiūlyto kambario kokybė, jam paliekamas pasirinkimas apsigyventi paskirtame kambaryje ir pasibaigus remonto darbams persikraustyti į naujai suremontuotą kambarį“, – sprendimo būdu dalijasi „Vilnius Tech“ kancleris.

Anot V. Trinkūno, šiuo metu jau atrenovuoti yra 4 iš 5 „Vilnius Tech“ bendrabučių Saulėtekyje.

„Tikimasi, jog universiteto dedamos pastangos gerinti studentų gyvenimo sąlygas bendrabučiuose pastebimos“, – pastebi „Vilnius Tech“ kancleris doc. dr. V. Trinkūnas.

45 eurai už bendrabutį centre

Verslo ir svetingumo profesinės karjeros centro (VESK) bendrabutyje gyvenanti Kotryna (vardas pakeistas) kas mėnesį už nuomą moka po 45 eurus ir suteikiamomis gyvenimo sąlygomis yra labai patenkinta. Kaip teigia studentė, bendrabutis beveik pačiame miesto centre, tad viskas pasiekiama ranka, o kambariai jaukūs, švarūs ir tvarkingi. Bendrose erdvėse irgi palaikoma švara.

„Dviviečiame kambaryje turime savo vonią ir tualetą, nereikia dalintis su visu aukštu, taip pat yra ir šaldytuvas. Tikrai esu patenkinta, nes ir moku nedaug, ir visko užtenka“, – dalinasi Kotryna.

Kaip rašoma oficialiame VESK tinklapyje, bendrabutis įsikūręs Vilniaus centre, Žvėryno mikrorajone, už 100 metrų nuo prekybos centro PC Panorama.

Už vieno kambario nuomą – nuo 300 iki 700 eurų

„Capital Realty“ nekilnojamojo turto brokeris Paulius Banevičius su „Delfi“ pasidalino, kad rekomenduotų atvykus mokytis į Vilnių bent jau pirmuosius metus pagyventi bendrabutyje – anot jo, taip ir pigiau, ir kaupiama gyvenimiška patirtis.

Specialistas taip pat dalinasi, kad šiuo metu rinkoje vieno kambario būsto kainos priklausomai nuo būklės ir lokacijos gali svyruoti nuo 300 iki 700 eurų.

„Rėžiai būtų tokie: nuo 300 eurų už senos statybos vieno kambario neišvaizdų butą miegamajame rajone iki 600–700 eurų už naujos statybos butą centrinėje miesto dalyje arba pirmoje zonoje už Senamiesčio“, – dabartines kainas įvardija P. Banevičius.

Paklaustas apie tarp studentų populiariausius mikrorajonus būsto nuomai P. Banevičius akcentuoja, kad natūraliai tai miesto dalys, esančios netoli didžiųjų universitetų ir kolegijų bei pasižyminčios aukšta senos statybos būstų pasiūla – tai yra Antakalnis, Žirmūnai, Naujamiestis, Baltupiai.

„Taip pat reikia atkreipti dėmesį, kad butų savininkai studentų vengia, ypač jei tai pirmakursiai. Jie atvažiavę ir pabėgę nuo tėvų dažnai kelia vakarėlius, nesaugo būsto“, – tendenciją pastebi „Capital Realty“ nekilnojamojo turto brokeris.