Vilnių iškeitė į Visaginą


Į septintą dešimtį perkopusios moters gyvenimas – tarsi nesibaigianti kelionė, gyvenamąją vietą jai teko keisti ne vieną kartą ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Milda kilusi iš Šiaulių, tačiau nuo jaunystės įsimylėjo Visaginą – kasmet čia atvykdavo į garsųjį festivalį „Visagino Country“.

„Dalyvavau jame gal 20 kartų. Šoku tiek, kad per dvi dienas net kojos ištinsta. Man taip patiko miestas, kad pagalvojau: kodėl visus metus turiu laukti „Country“? Aš juk čia galiu gyventi! Taip susigyvenau su miestu, kad jaučiausi kaip vietinė, atrodo, čia gimiau ir augau“, – šypsosi ji.

Moteris pardavė butą Šiauliuose ir su dukra 1995 m. persikėlė gyventi į Visaginą. Čia penkerius metus dirbo viešbučio „Aukštaitija“ kirpykloje, tačiau vėliau, dukrai nusprendus studijuoti Vilniuje, Milda išvyko paskui ją, tačiau sau pažadėjo, kad išėjusi į pensiją sugrįš gyventi atgal į Visaginą.

Sostinėje moteris įsidarbino teismo budėtoja ir sarge. Svajojo apie nuosavą namą, todėl patraukė į užsienį užsidirbti. Trejus metus Milda gyveno Monake, Monte Karle, ir dirbo aukle turkų šeimoje, su kuria daug keliaudavo užsienyje.

Už darbą gerai mokėjo, tad pavyko susitaupyti, pasiimti paskolą ir šalia Vilniaus pasistatyti namą. Tik ilgai čia neužsibuvo, išėjusi į pensiją, ji nutarė kraustytis atgal į Visaginą.

„Suėjus pensiniam amžiui, nuėjau pas direktorių ir pasakiau: rytoj išeinu į pensiją ir paduodu prašymą atleisti iš darbo. Jis ėmė prašyti pasilikti, klausė, kodėl rytoj. Atsakiau, kad grįžtu į Visaginą ir kad čia daugiau nepasiliksiu nė vienai dienai. Išėjau į pensiją ir sugrįžusi keturis mėnesius laukiau, kol man perves pensiją. Sakiau, kad nedirbsiu, ilsėsiuosi, mėgausiuosi Visaginą supančia gamta, ežerais. Bet yra priešingai – čia dirbu dar daugiau, neišeina pailsėti“, – pasakoja ji.

Visaginas

Investavo į Visagino NT


Moteris pardavė namą sostinėje ir per pandemiją Visagine nusipirko kelis butus.

„Iš pradžių planavau nusipirkti trijų kambarių butą, bet tada galvoju, kad atvažiuos dukra su žentu, ir turėsiu eilėje stovėti prie tualeto. Todėl reikia atskirų butų. Tada viename name sugalvojau nupirkti daug butų. Atvažiuoja giminių ir draugių, kad visiems užtektų vietos“, – pasakoja ji.

Visi butai – tame pačiame devynaukštyje pačiame miesto centre, Veteranų g., tik skirtinguose aukštuose: vienas trečiame, kitas penktame, trečias aštuntame, o pati Milda gyvena viršutiniame aukšte.

„Kad po visą namą galėčiau vaikščioti su šlepetėmis ir chalatu ir nereikėtų bėgioti per gatvę“, – šypsosi ji.

„Jūs pamatytumėte, kaip devintame aukšte gražu. Pro langą atsiveria nuostabus vaizdas, ir kas vakarą galima stebėti saulėlydį. Manęs klausia: kaip tu iškeitei Vilnių į Visaginą? Sakau – atvažiuokit ir pamatysit. Jie atvažiuoja, atvedu į devintą aukštą, o čia – visas Visaginas po kojomis.

Turiu draugių Italijoje ir kitose šalyse, siunčiu joms nuotraukas ir sakau, kad pas mane viskas kaip Monte Karle. Tik vietoje palmių – pušys, o vietoje jūros – ežeras. Pilna gėlių, švaru – viskas kaip Monake“, – džiaugiasi ji.

Pašnekovė pažymi, kad prieš trejus metus šiame mieste lengvai pavyko rasti itin pigių vieno kambario butų. Vieni kainavo vos 4–5 tūkst. eurų, o vienas atsiėjo dvigubai daugiau – apie 8 tūkst. eurų.

Dabar tokių kainų Visagine niekur daugiau nepamatysi. Štai pavyzdžiui, Aruodas.lt duomenimis, toje pačioje Veteranų g. įrengtą 1 kambario butą šiuo metu galima nusipirkti už 31 tūkst. eurų. Pigiausią – už 12 tūkst. eurų – panašaus dydžio butą pavyko rasti Taikos pr., tačiau jis – avarinės būklės.

Tiesa, Milda taip pat nemažai investavo į kiekvieno buto remontą ir įrengimą – pavyzdžiui, vienam skyrė 12 tūkst. eurų, kitam – 19 tūkst. eurų. Iš viso – iki 40 tūkst. eurų.

„Bet man pinigų nereikia“, – sako ji, nors pripažįsta, kad pragyventi vien tik iš lietuviškos pensijos būtų sunku.

„Lietuvoje praktiškai niekas negauna didelės pensijos. Dalykas tas, jog pinigus reikia kažkur investuoti, o ne tiesiog laikyti banke. Pinigai turi dirbti, nes nemanau, kad reikia viską parduoti, pinigus laikyti banke ir paskui galvoti, kaip sulaukti pensijos. Reikia investuoti. Kai numirsiu, butai liks dukrai, ne pinigai, bet butai, o ji tegul pati sprendžia, ką su jais daryti“, – kodėl nusprendė investuoti į NT, aiškina moteris.

Visaginas

Ateityje nuomos


Ateityje Milda ruošiasi šiuos butus Visagine nuomoti miesto svečiams, nes mano, kad tokios paslaugos čia trūksta.

„Bus trumpalaikė nuoma. Jei ilgalaikė, visada būna kokių nors problemų: nupirkau naują sofą, tai sulūžo, tai dėmės ant kilimo, nieks svetimo nesaugo“, – sako ji.

Nors devynaukštis namas – senos statybos, Milda patikina, kad jame gyventi labai šilta, o aplinka – švari ir saugi.

„Tai – šilčiausias namas Visagine. Sienos – pusės metro storio. Ruošiamės renovacijai, norime papildomai šiltinti namą, nes jis raudonų plytų, byra, bet labai šiltas. Stovi pačiame miesto centre, netoliese visos parduotuvės, už namo – poliklinika, o priešais – bažnyčia. Išeini į lauką, ir viskas vietoje“, – vardija ji.

Namo gyventojai turi savo direktorių, buhalterę, kasininką, valytoją, elektriką, santechniką. Kiekviename aukšte – kameros, įrengta netgi biblioteka.

„Elektrikas atsakingas už lemputes, liftininkas turi 0,3 etato ir rūpinasi, kad liftas visada veiktų. Nors ir senas, bet veikia. Po renovacijos mūsų namas turėtų būti gražiausias Visagine, o ir stovi pačiame centre“, – pažymi Milda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)